Apps voor iPad tips: handige en leuke applicaties voor dagelijks gebruik

Naast Safari, Mail en Agenda staan de eerstvolgende drie applicaties in mijn Dock. Daarop volgen andere applicaties die ik vrijwel dagelijks gebruik.

Reeder (RSS)

Via Reeder blijf ik op de hoogte van diverse websites via RSS. Reeder synchroniseert tussen iPhone en iPad waardoor ik gewoon verder kan lezen waar ik gebleven was.

Mocht een artikel te lang zijn om op dat moment door te nemen dan sleep ik deze naar links. Reeder verstuurt het artikel dan naar Pocket om later te lezen. Als het artikel interessant is voor iemand anders dan kun je vanuit Reeder direct twitteren, op Facebook plaatsen of e-mailen. Door met je vinger een artikel aan te wijzen markeer je alles boven of beneden dat artikel als gelezen.

Koppensnellen met Reeder

Meer over Reeder lezen

Pocket (later lezen en kijken)

Gedurende de dag kom je veel websites, pagina’s en artikelen tegen waar je op dat moment geen tijd aan kunt of wilt spenderen. Denk aan mailtjes van een collega met een interessant artikel of een leuke video. Of linkjes van mensen die je volgt op Twitter of Facebook. Met Pocket kun je interessante pagina’s op het web bewaren om later te bekijken, wanneer je er wel tijd voor hebt.

Pocket: Welcome

Pocket downloaden

Mastoot (Mastodon-client)

Mastoot is een Mastodon-client waarmee je toots kunt raadplegen en verzenden. Mastoot werkt soepel en laadt alle toots in (geen “Load more”). Linkjes naar artikelen die je later wilt lezen wijs je wat langer aan en stuur je zo door naar Pocket. Als je Mastoot op zowel je iPhone als iPad gebruikt, kun je verder lezen waar je was gebleven.

Evernote for iPad (aantekeningen)

Met Evernote maak je het ultieme archief doordat je aantekeningen kunt maken en raadplegen op veel apparaten, waaronder de iPad. Met Evernote voor iPad kun je op verschillende manieren je archief navigeren (op notebook, tags, geografisch op de kaart) en doorzoeken. Je kunt ook notities aanmaken, bewerken, verwijderen en e-mailen waarbij je gebruik kunt maken van de ingebouwde microfoon en (vanaf iPad 2) camera. Bekeken of aangemaakte notities worden altijd gesynchroniseerd, Premium gebruikers kunnen aangeven welke notebooks zij in het geheel offline beschikbaar willen hebben.

Samen met Frank Meeuwsen en Oskar van Rijswijk schreef ik het praktische handboek Lifehacking met Evernote.

Premium gebruikers kunnen Evernote ook afschermen met een extra wachtwoord met de functie Passcode Lock: “This is great for keeping sensitive information hidden from prying eyes, or just making sure that your kids don’t accidentally delete some notes after they finish playing Angry Birds.”

Evernote via iTunes downloaden

Evernote for iPad

Braintoss voor iPhone

Met Braintoss leg je gedachten snel vast als gesproken/getypte tekst of foto. Braintoss zet wat het hoort en ziet zo goed mogelijk om in tekst die je kunt kopiëren en plakken. Braintoss verstuurt je bericht naar een vooraf ingesteld e-mailadres. De oorspronkelijk gesproken tekst of genomen foto komt als bijlage mee.

Braintoss for iPhone

Braintoss voor iPhone downloaden

Documents

Met de gratis app Documents van Readdle kun je bestanden uitwisselen met iPhone en iPad. Documents is in de basis een viewer voor documenten en een afspeelprogramma voor foto’s, video’s en muziek.

Documents via iTunes downloaden

Skype (bellen)

Bellen via internet met Skype werkt ook op de iPad. Vanaf de iPad 2 kun je zelfs videobellen.

Skype for iPad

Skype via iTunes downloaden

LinkedIn

Het nieuws van LinkedIn Today en statusupdates uit je netwerk zijn snel toegankelijk waarbij de vele van profiel- en connection updates netjes gegroepeerd worden. Ook kun je bij je inbox, de discussies in LinkedIn Groups volgen en je lijst “People You May Know” doorlopen.

LinkedIn for iPhone

LinkedIn via iTunes downloaden

YouTube

Video’s van YouTube worden op de iPad mooi weergegeven. Als ze al niet beeldvullend verschijnen dan kun je dat snel regelen door je vingers op de video te spreiden. Pauzeren, terugspoelen, het volume regelen en door de video scrollen (scrubben) gaat allemaal gemakkelijk.

De YouTube app opent als je het webadres van een YouTube video aantikt in webbrowser Safari of het mailprogramma. Vanuit een video klik je daar snel door naar verwante video’s, andere video’s van dezelfde maker en opmerkingen van YouTube gebruikers. Daarnaast kun je ook zoeken op trefwoorden of lekker bladeren door uitgelicht, beste en veelbekeken video’s.

Als je een YouTube account hebt dan kun je daar ook via de iPad op inloggen. Zo kun je snel je eigen video’s raadplegen of video’s van kanalen waarop je bent geabonneerd. Je favorieten kun je ook snel bereiken en uitbreiden.

De YouTube app is standaard geïnstalleerd en derhalve niet te downloaden en niet te verwijderen. Via Instellingen>Algemeen>Beperkingen kun je de app wel uitschakelen. Video’s worden dan in Safari afgespeeld. Als je kinderen hebt dan is dit een goede optie omdat je dan gebruik kunt maken van het Safety filter (veiligheid) van YouTube.

YouTube for iPad

Er is ook een app voor NPO (Uitzending gemist) waarin je programma’s van de Nederlandse televisie terug kunt zien.

NRC Handelsblad

Vroeger had ik een abonnement op NRC Handelsblad. Dagelijks een krant lezen naast de hoeveelheid nieuws die ik al via Twitter, RSS en e-mail ontvang was me toch teveel van het goede. Met NRC Handelsblad kan ik wanneer het mij uit komt een krant kopen. Met de app scan je gratis de headlines van de krant. Navigeren gaat gemakkelijk door met je vingers te slepen of een katern te selecteren in de menubalk. Om de krant vervolgens te lezen betaal je minder dan een euro. Van een krant die je hebt gekocht kun je de artikelen goed lezen door deze aan te tikken.

NRC for iPad

NRC Handelsblad via iTunes downloaden

Flipboard

Met Flipboard blader je in de vorm van een magazine door onderwerpen op maat. Je kunt je Facebook, Twitter, RSS, Flickr en Instagram account koppelen of zoeken op specifieke onderwerpen.

Flipboard for iPad

Flipboard via iTunes downloaden

iBooks

Boeken en PDF bestanden die je in eBooks opent worden uitgestald in een boekenkast. Je kunt extra boekenkasten (Collections) maken om je eBooks naar wens in te delen. Vanaf iOS 8 staat iBook standaard op je iOS-apparaat.

Als je een eBook opent om te lezen en je iPad kantelt dan wordt de tekst verdeeld over twee pagina’s.  Bladzijden kun je chique omslaan door het onderste hoekje met je vinger te slepen. Sneller is even tikken in de marge. Tijdens het lezen kun je de helderheid van het scherm, het lettertype en de grootte van de letters rechtsboven snel aanpassen. Je kunt ook de tekst doorzoeken, zoveel bladwijzers gebruiken als je wilt, tekst arceren en van een notitie voorzien en woorden opzoeken in een woordenboek.

Met de app iBook kun je digitale boeken (eBooks) downloaden. De winkel van eBooks werkt ongeveer zoals de App Store. Veel boeken zijn gratis te downloaden. Zelf lees ik kleinere PDF-bestanden via Evernote en grotere via eBooks.

Tip: Mocht je een eBook met DRM-beveiliging tegen komen dan kan het zijn dat deze niet leesbaar is – ook al heeft iemand het boek voor jou gekocht. Op internet kun je informatie vinden over het verwijderen van DRM.

iTunes: iBooks

iBooks via iTunes downloaden

Kaarten

Met de app kun je routes plannen (inclusief verkeersinformatie via TomTom) en overal ter wereld een kijkje nemen op basis van satellietfoto’s.

De Kaarten app is standaard geïnstalleerd en derhalve niet te downloaden en niet te verwijderen.

Kaarten for iPad

Tot 2012 maakte Apple gebruik van Google Maps, de informatie komt nu van Apple zelf. De wereld in kaart brengen is een aardige opgave, Google heeft er de hele wereld voor rondgereden en gelopen met foto-apparatuur aan boord. De informatie die Google ontsluit via de losse app Google Maps is vooralsnog beter en bevat ook de genomen foto’s (streetview).

Als we het toch over verkeersinformatie hebben: de iPhone app Flitsmeister attendeert je met realtime verkeersinformatie op flitsers, trajectcontroles en files. Doordat zo’n half miljoen gebruikers elkaar via de app op de hoogte houden blijft de informatie up-to-date.

Jumbo Calculator

De iPad bevat, in tegenstelling tot de iPhone, standaard geen rekenmachine en soms wil je even snel iets uitrekenen. De eenvoudige Jumbo Calculator reageert lekker snel.

Jumbo Calculator for iPad

Jumbo Calculator via iTunes downloaden

Spotify

Met een Spotify Premium abonnement kun je ook op je iPhone of iPad overal muziek afspelen uit de enorme verzameling van Spotify. Afspeellijsten en tracks die je een ster hebt gegeven worden direct gesynchroniseerd met andere Spotify clients zoals op de desktop. Zoeken werkt ook prima en via BlueTooth of een 3,5mm kabeltje sluit je Spotify aan op een autoradio of versterker. Tijdens het afspelen van muziek kun je wat anders doen op de iPad of het scherm uit zetten.

De app Shazam achterhaalt na ongeveer 20 seconden naar een muzieknummer te luisteren de titel en artiest en kan deze doorsturen door naar Spotify. Met de app SoundHound kun je een muzieknummer opzoeken door het zelf te zingen of neuriën.

Je kunt Spotify Premium een aantal dagen gratis uitproberen.

Spotify for iPhone

Spotify via iTunes downloaden

iTunes, iPod, Foto’s e.d.

Aan de standaard aanwezige applicatie iTunes voor het kopen van muziek, films, TV-programma’s, (audio)boeken en podcasts, de applicatie iPod voor het luisteren van muziek (ook in de achtergrond) en Foto’s voor het gebruiken van de iPad als digitale fotolijst ben ik nog niet toe gekomen. Ik durf iTunes niet zomaar in mijn geordende foto- en muziekverzameling op mijn Windows PC los te laten… Mocht iemand daar tips over hebben, graag!

Ook kun je Wikipedia luxe doorzoeken met Wikipanion en informatie over films opvragen via de Internet Movie Database (IMDb).

Bookmarklets zoals Bit.ly, Twitter en Evernote toevoegen aan de iPad

Een bookmarklet is een klein stukje programmatuur (JavaScript) dat je als favoriet in je webbrowser kunt opslaan. Met een bookmarklet kun je vanaf een bepaalde pagina een webservice aanroepen. Zo kun je bijvoorbeeld de pagina die je momenteel leest snel delen via Twitter. Of de pagina bewaren in je Evernote archief om later te lezen of terug te vinden.

Bookmarklets worden normaliter toegevoegd door een linkje aan te wijzen en deze direct als favoriet op te slaan. Deze functie heeft Safari helaas niet. Een bookmarklet voeg je helaas wat omslachtig als volgt toe:

  1. Open een willekeurige pagina in Safari.
  2. Wijs het plus-knopje aan om deze willekeurige pagina als en kies “Voeg bladwijzer toe”.
  3. Als je de Bladwijzerbalk actief hebt dan is dit een handige plek om veelgebruikte Bookmarklets op te slaan, tik vervolgens op Bewaar.
  4. Kopieer nu de JavaScript code van de bookmarklet die je toe wilt voegen, hieronder staan wat voorbeelden.
  5. Open nu je bladwijzers met het boek-knopje in Safari en kies Wijzig. Wijs de willekeurige pagina aan.
  6. Geef nu de bookmarklet een nuttige naam en verander het adres in de JavaScript code. Om te bewaren tik je gewoon naast het venster.

Gebruik je Google Chrome? Dan kun je de bookmarklets die je op de PC of laptop gebruikt aanroepen onder iOS door de naam in de adresbalk te typen. Wat niet werkt is ze kiezen via Instellingen > Bladwijzers, dan verschijnt alleen de JavaScript-code van de bookmarklet in de adresbalk.

Hieronder staan de bookmarklets van Bit.ly en Evernote. Als je een andere bookmarklet wilt toevoegen zoek dan even op “bookmarklet” plus de naam van de webservice in Google. Vaak bieden de ontwikkelaars een linkje naar de JavaScript programmatuur aan, deze zul je als tekst op je iPad moeten zien te krijgen. De JavaScript code kun je bijvoorbeeld te pakken krijgen op een PC met Internet Explorer via rechtermuisknop>Snelkoppeling kopiëren.

Bit.ly:

Twitter:

Tekst vergroten (noem deze ‘+’):

Tekst vergroten (noem deze ‘-‘):

De bookmarkets houden ook rekening met tekst die je hebt geselecteerd voordat je de bookmarklet aanroept. Zo kun je dus een kernzin doorsturen naar Twitter of specifieke tekst doorsturen naar Evernote.

Of het nu veel eenvoudiger is weet ik nog niet maar Digital Inspiration heeft ook een verzamelpagina voor iOS Bookmarklets. Daar sla je stap 4 van bovenstaand stappenplan over maar moet je de bladwijzer alsnog wijzigen door de naam van de site weg te halen. Een video op de pagina van de gekozen bookmarklet legt het uit.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.