Ga naar de inhoud

Applicaties installeren en bijwerken op iPhone en iPad

  • 2 reacties

Er is voor alles wel een app te vinden op de iPad. Veel apps zijn gratis, veel kosten een paar euro en heel incidenteel kost een app tientallen euro’s. Het maken en bijhouden van een goede app kost veel tijd en de schoorsteen moet ook roken bij de ontwikkelaar!

Voordat je een app koopt kun je aan de hand van de beschrijving van de app, de screenshots en de feedback van andere gebruikers een goede indruk opdoen. Voor meer informatie kun je zoeken op Google of YouTube naar de naam van de app en het woord “review” – er is vast al het een en ander over gepubliceerd.

Veel betaalde applicaties hebben bovendien een apart te downloaden Light versie zodat je eerst even kennis kunt maken. Deze Light versie kent dan minder functionaliteit of laat reclame zien. Bij veel gratis apps kun je na installatie extra aankopen doen, bijvoorbeeld extra levels in een spel. Dat kan duurder uitpakken dan direct de betaalde versie downloaden. Volg dan liever aanbiedingen via sites zoals AppEvent die apps promoten die de ontwikkelaar korte tijd gratis aanbiedt. Als het niets is dan kun zo’n app altijd verwijderen – en laten weer gratis opnieuw installeren.

Ben je zelf ontwikkelaar? Dan kun je deelnemen aan het iPad Developer Program om zelf apps te schrijven.

Apple-tegoed ophogen met iDEAL of een iTunes Gift Card

Sommige apps kosten geld, evenals muziek, films, boeken en games. Betalen kan bij Apple met creditcard, PayPal, iDEAL of met een Gift Card (downloadcode). De iTunes giftcards zijn bedoeld als verjaardagscadeau maar kun je natuurlijk ook voor je eigen account gebruiken.

Met iDEAL kun je alleen je tegoed ophogen – en dan ook alleen als je “Delen met gezin” niet gebruikt. Zie Instellingen > Je naam > iTunes Store en App Store > Apple ID > Toon Apple ID > Betaalinformatie.

Je kunt Gift Cards online kopen en betalen met iDEAL (of handmatige overboeken of PayPal). De code verschijnt dan direct op je scherm en in je e-mail. De ondernemers kopen de iTunes Gift Cards in en verkopen ze met een kleine opslag door zodat jij niet langs de winkel hoeft en ook buiten de openingstijden meteen aankopen kunt doen – 7 dagen per week, 24 uur per dag.

Gift Cards kun je kopen in een lokale winkel. Soms zijn er aanbiedingen met wel 20% korting (bijvoorbeeld €50 tegoed voor €40) die dan wel zijn gemaximaliseerd tot één per klant.

In de app App Store kun je onderaan tikken op een knopje “Wissel in”. De app vraagt dan om een Gift Card of downloadcode. Voer de code in en je tegoed is opgehoogd.

Automatisch afschrijven kan ook, maar met Click&Buy gaat gevoelsmatig te vaak iets mis.

Apps installeren via App Store

Nieuwe apps installeer je via de applicatie “App Store”.

App Store Apple

Op je iPad start de App Store zelfs automatisch op als je doorklikt vanaf een website die een applicatie omschrijft zoals deze webpagina. Je kunt de apps alleen installeren via een 3G-verbinding als deze kleiner dan 100MB is, iPad vertelt je dit vanzelf.

Apps nemen schijfruimte in. Een 1e generatie iPad heeft 16, 32 of 64GB schijfruimte. Na een jaar verbruikte ik met alle geïnstalleerde applicaties nog geen 12GB aan schijfruimte op de iPad. Het 16GB model, of iets veiliger 32GB, was voor mij ruim voldoende geweest.

Als je de App Store zelf opstart dan kun je rechtsboven zoeken. Dat is handig als je geen linkje hebt maar wel de naam van een applicatie weet. Of zoek eens op een trefwoord. Rond het WK2010 waren er bijvoorbeeld al specifieke apps met up-to-date wedstrijdinformatie en achtergrondinformatie over teams, spelers en stadions. Onderaan de App Store kun je via de knoppen Uitgelicht, Genius, Hitlijsten en Categorieën bladeren door de App Store. Via Uitgelicht brengt Apple bepaalde apps onder de aandacht. Genius geeft suggesties op basis van apps die je hebt geïnstalleerd. Hitlijsten bevat de meest geïnstalleerde apps.

De instellingen van een app zijn soms niet in de app zelf te vinden. De instellingen zijn dan ondergebracht in de standaard app Instellingen die je op je Home scherm kunt vinden (aan de linkerkant, onder het kopje Apps). Zo kun je daar voor de app iBooks instellen of een tik op de linkermarge de bladzijde naar de volgende of naar de vorige pagina omslaat.

Betaalde applicaties worden soms tijdelijk gratis aangeboden om naamsbekendheid op te bouwen. Volg daarvoor App Event (of op Twitter).

Onder sommige apps staat “Ook inbegrepen bij”. Je kunt de app dan samen met andere apps aanschaffen in een app-bundel. De prijs van de app-bundel varieert, apps uit de bundel die je al hebt aangeschaft trekt de App Store van de prijs af. Even opletten want hierdoor kan het zelfs voorkomen dat het goedkoper is om die laatste app toch maar los aan te schaffen.

iPhone/iPod en universal apps

Op je iPad kun je ook iPhone apps installeren. Doordat de iPhone veel eerder dan de iPad op de markt was waren daar al veel goede apps voor. Het nadeel van een iPhone app is dat deze geen gebruik maakt van het volledige scherm van je iPad. Met de knop “x2” onderin de app kun je de app wel groter weergeven maar dat ziet er soms “korrelig” uit. iPhone apps worden na een zoekopdracht apart weergegeven in de App Store.

Ontwikkelaars kunnen een app ontwikkelen voor zowel iPod, iPhone als iPad in één zogenaamde universal app. Soms wordt eerst een iPhone versie gelanceerd en werkt de ontwikkelaar onder de motorkap wel alvast aan optimalisatie van de iPad interface. Dit is vooral fijn bij apps waarvoor je betaalt, die hoef je dan maar één keer aan te schaffen om op alle apparaten te kunnen gebruiken.

In de Apple Store kun je via Updates>Aankopen zien welke apps je hebt aangekocht en welke nog niet op dit specifieke apparaat zijn geïnstalleerd.

Apps verplaatsen op het scherm, indelen in mappen of verwijderen

Als je een applicatie wat langer aanwijst met je vinger dan gaan alle iconen wiebelen (trillen). In deze toestand kun je applicaties verwijderen door op het kruisje te tikken. iPad vraagt om een bevestiging. Je kunt gerust gekochte apps verwijderen, via de App Store kun je deze later altijd weer installeren zonder opnieuw te betalen.

Je kunt de apps ook verplaatsen door even kort aan te blijven wijzen en vervolgens (vinger niet optillen!) naar een andere plek te slepen. Om apps naar een ander scherm te slepen houdt je ze even vast op de rand van het scherm totdat het volgende scherm verschijnt. Als je apps op elkaar laat vallen dan groepeer je ze in een mapje – je kunt 180 van dergelijke mapjes aanmaken met 20 apps per mapje. Klaar met verplaatsen? Druk dan eenmaal op de Home knop. Zie ook onderstaand filmpje.

Tips:

  • Je kunt veelgebruikte applicaties ook op de onderste rij slepen zodat ze in alle schermen zichtbaar zijn.
  • Tijdens het verplaatsen van één app kun je andere apps aantikken die je mee wilt verplaatsen.
  • Sommige basisapplicaties zoals Safari en Mail kun je niet verwijderen.
  • De naam die je het mapje bij het groeperen geeft kun je aanpassen door het mapje lang aan te wijzen. Alle iconen gaan wiebelen waarna je het mapje aantikt.

Apps bijwerken (updates)

Start af en toe App Store eens op om te zien of de apps die je gebruikt zijn bijgewerkt. Op het tab “Updates” worden deze gratis updates opgesomd. Lees per app even de korte omschrijving over de nieuwe en gewijzigde functionaliteiten zodat je weet wat er veranderd is.

De update kun je per app installeren. Met het knopje “Updates alles” rechtsboven werk je alle apps in een keer bij.

Feedback geven over een app

In de App Store kun je onderaan de screenshots van een app de waardering van andere gebruikers lezen. Je kunt ook zelf waarderen. Dat kan eenvoudig door een aantal sterren aan te wijzen met je vinger of uitgebreider door onder “Recensies van klanten” te kiezen voor “Schrijf (als eerste) een recentie”. Andere (potentiële) gebruikers van de app zullen je dankbaar zijn voor een concrete beschrijving en de ontwikkelaar kan er ook inspiratie uit op doen.

Als je ontevreden bent over een app dan kun je – binnen 90 dagen na aankoop – je geld terugvragen via een speciale website van Apple of iTunes. Als je je geld terug hebt gekregen dan kun je de app niet langer bijwerken of opnieuw installeren.

Applicaties afschermen voor kinderen

Via Instellingen>Algemeen, Beperkingen kun je iPad gebruik voor kinderen controleren.  Film/tv en programma’s zijn op leeftijd te beperken. Ook kun je het gebruik van sommige applicaties (Sarafi/YouTube/iTunes/Programma’s installeren, Locatie doorgeven) beperken.

Helaas kun je niet alle geïnstalleerde applicaties los instellen waardoor je kinderen toch per ongeluk je Twitter client of Evernote kunnen opstarten. Sommige apps bieden dan ook in de applicatie zelf een extra wachtwoord mogelijkheid, zals Evernote met de functie Passcode Lock.

Verder is het handig om te weten dat App Store niet opnieuw om je wachtwoord vraagt als er binnen een minuut of 15 een nieuwe aankoop wordt gedaan. Dit kun je veranderen zodat de iPad altijd om een nieuw wachtwoord vraagt. Ook kun je “Kopen in programma’s” helemaal uitschakelen.

Oppassen dus, of een extra iPad kopen ;)

Eerder publiceerde ik een artikel met tips over de hardware en de basisbediening van de iPad. Daarin beschrijf ik ook het starten van applicaties en geef ik tips over het gebruik van de webbrowser Safari.

2 reacties op “Applicaties installeren en bijwerken op iPhone en iPad”

    1. Meestal zijn apps universeel (zowel voor iPhone als iPad). Maar sommige ontwikkelaars kiezen ervoor twee betaalde apps te publiceren. Je kunt zien op welke apparaten een app werkt onder “Compatibiliteit”. Ook interessant in dit verband is “Delen met gezin”. Daar staat bijna altijd “Ja” waardoor je de aankoop kunt delen met gezinsleden.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php