Ga naar de inhoud

Apple TV: tover eenvoudig muziek, foto’s, video’s en films op je TV

 • 2 reacties

We kijken steeds minder vaste uitzendingen op TV. We kiezen zelf een moment om te kijken wat we willen. Denk aan Netflix, YouTube of Uitzending gemist. Door een Apple TV-kastje aan te sluiten kijk je alles op je grote TV-scherm.

Vanaf een iPod, iPhone, iPad, Macbook of iMac stuur je muziek, foto’s, video’s en films eenvoudig door via AirPlay. Je kunt zelfs je hele scherm doorsturen en je handelingen op het grote scherm bekijken of laten zien.

Apple TV - 4G with Remote

Samen genieten van foto’s, video’s en muziek met AirPlay

Met AirPlay kun je foto’s, video’s en muziek vanaf een iOS-apparaat doorsturen (streamen) naar Apple TV. Dat kan ook met wat oudere apparaten: iPhone vanaf 3GS, iPod Touch vanaf 2e generatie. Als een iOS-apparaat een Apple TV ontdekt dan zie je onderstaand symbool terug bij het afspelen van foto’s, video’s en muziek. Nog nooit heb je zo snel even een foto of video op je TV laten zien.

AirPlay icoon

Met Airplay Mirroring kun je, vanaf iPhone 4S, iPad 2 en macOS 10.8 (Mountain Lion), álles wat je doet projecteren op de TV. Dus ook het homescreen of spelletjes laten zien. iPhone 4 en iPad 1 kunnen al wel muziek, foto’s en video doorsturen. Apps kunnen Apple TV slim gebruiken. Web Browser for Apple TV projecteert een webbrowser op je Apple TV en maakt van je iPhone (of iPad) een handige afstandsbediening.

Apple TV laat zien wat als laatste via AirPlay is doorgestuurd. Iedereen met AirPlay kan het scherm dus overnemen. Indien gewenst kun je AirPlay afschermen met een wachtwoord.

Apple TV Apps

Apple TV draait zelf ook apps. Dus er is een groeiend aanbod van entertainment (zoals Netflix, YouTube of TED). Apps kunnen interactief zijn en bijvoorbeeld wedstrijdstatistieken weergeven. En er zijn spelletjes (games), die je samen met anderen in de ruimte kunt spelen met iPod, iPhone of iPad. De populaire video-app VLC is ook beschikbaar zodat je video’s kunt streamen, bijvoorbeeld vanaf een NAS.

Met iTunes op je Windows PC of Mac kun je mediabestanden doorsturen naar Apple TV (en met de Mac-app Beamer kun je alle films afspelen, ook formaten die iTunes niet ondersteunt). Nadat je in iTunes “thuisdeling” hebt ingeschakeld kun je vanaf Apple TV je bestanden doorbladeren.

Natuurlijk zijn er apps van Apple zelf. Zodat kun je via Apple TV en je Apple Store-account betaald een film huren of muziek luisteren. Apple TV kan onderdeel uitmaken van Family Sharing zodat je aankopen met een aantal Apple-accounts kunt delen.

Er zijn ook tijdelijke kanalen, zoals het jaarlijks terugkerende muziekfestival Apple Music Festival en de live keynotes van Apple Events.

Apple TV levert hele mooie screensavers van bijvoorbeeld time-lapse video’s van een landschap die overeenkomen met het huidige tijdstip. Je kunt ze starten door vanaf het thuisscherm tweemaal op de menuknop te drukken.

Apple TV Remote

Er is een oplaadbare (lightning-connector) afstandsbediening meegeleverd. De afstandsbediening werkt via Bluetooth (zodat je in tegenstelling tot infrarood niet op je Apple TV hoeft te richten) heeft knoppen voor:

 • Menu
 • Home (tweemaal indrukken opent actieve apps)
 • Siri
 • Volume
 • Play/pause

Het bovenste gedeelte van de afstandsbediening bestaat uit het bekende glas dat je met je vingers kunt bedienen. Zo kun je keuzes maken in het menu of video terugspoelen.

De remote heeft een ingebouwde microfoon zodat je opdrachten kunt uitspreken die spraakassistent Siri uitvoert. Het idee is dat je bijvoorbeeld vraagt om “Familiefilms van het type animatie. De nieuwste.” en dat Siri ervoor zorgt dat de juiste titels in beeld verschijnen. Of “Wat zei ze nou?” om een stukje terug te spoelen om vervolgens dat laatste stukje met ondertiteling te herhalen. Deze spraakcommando’s werken met steeds meer apps.

Apple TV herstarten? Houdt Home en Menu ingedrukt tot het witte ledje op het kastje begint te knipperen.

Tenslotte herkent de afstandsbediening bewegingen zoals de Nintendo Wii-mote. Er is zelfs een polsbandje verkrijgbaar zodat je de remote tijdens het spelen van intensieve spelletjes niet verliest.

Vanaf je iPod, iPhone of iPad kun je Apple TV bedienen via het bedieningspaneel. Zo kun je sommige handelingen op je iOS-apparaat uitvoeren, zoals het zoeken van foto- of videomateriaal of het intypen van je wachtwoord. Vooral het invoeren van wachtwoorden gaat sneller dan het per letter aanwijzen op het scherm.

Verkopers van spellen kunnen ervoor kiezen om een aparte controller te verkopen.

Heb je zelf nog een andere afstandsbediening liggen? Koppel die aan Apple TV via Instellingen. Het menu vraagt je specifieke knoppen op de afstandsbediening in te drukken tot ze herkend zijn door Apple TV. Zo heb je een alternatief achter de hand voor het geval je een keer de officiële remote kwijt raakt.

Apple TV aansluiten

Apple TV is een elegant doosje van ongeveer 10 bij 10 cm, 3 cm hoog. Aansluiten is heel eenvoudig:

 1. Je sluit het kastje met één eenvoudige HDMI-kabel aan op je TV.
 2. Optioneel: maak verbinding met internet via een kabel (het kan ook draadloos via Wi-Fi).
 3. Stop de stekker in het stopcontact.
Apple TV - achterkant

Zo simpel is het!

Tijdens de installatie van Apple TV kun je de instellingen van WiFi, je iTunes-account, taal en regionale instellingen overnemen van een iOS-apparaat. Dat scheelt toch weer wat instellingen nalopen. Schakel BlueTooth in en raak Apple TV aan met je iOS-apparaat.

Bepaalde inhoud en instellingen kun je afschermen met een pincode zodat kinderen er niet bij kunnen. Denk aan het kopen van films, tv-shows en apps of het bekijken van materiaal die geclassificeerd is voor volwassenen.

Via BlueTooth kun je ook een koptelefoon verbinden.

Apple TV: 4e generatie

Net als iPod, iPhone en iPad zijn er al meerdere generaties van Apple TV op de markt. Dit artikel is bijgewerkt tot en met de vierde generatie.

De eerste drie generaties werden steeds sneller, kregen meer geheugen en gingen qua resolutie van 720p naar 1080p.

Vanaf de tweede versie van de derde generatie (jaja) is Airplay rechtstreeks mogelijk (dus zonder eerst verbinding te maken met hetzelfde wifi-netwerk). Dit maakt Apple TV nog handiger voor presentatieruimtes, of zelfs om mee te nemen als presentator. Dat is pas draadloos presenteren!

Tot en met de derde generatie gebruikte Apple TV iOS. Vanaf de vierde generatie is het besturingssysteem tvOS, kun je apps downloaden en (op termijn) Siri gebruiken via een ander type afstandsbediening. Dus als je graag wilt dat je Apple TV nog even mee gaat, koop dan het nieuwste model.

Apple TV is beschikbaar in 32GB en 64GB bi Bol.com.

2 reacties op “Apple TV: tover eenvoudig muziek, foto’s, video’s en films op je TV”

 1. hallo,

  deze digibeet probeert enige kennis op te doen aangaande het volgende;
  Ik ben een groot liefhebber van beeld, foto’s, documentaires, maar ook film. Alsmede muziek. Spotify premium klingt bij mij veel minder dan mijn LP’s en CD’s. Spotify speel ik af via de laptop. Kan het aan de kwaliteit van de geluidkaart/videokaart in de laptop liggen? Als dat zo is, zou ik dan kunnen volstaan met nieuwe “kaarten”? Of moet er een nieuwe laptop c.q. andere apparatuur komen? Ik ben fotograaf, toe aan nieuwe opslag en denk aan het aanschaffen van NAS spul. Kan ik daar dan ook hifi-geluid mee opnemen en afspelen via de laptop? Graag uw antwoord

  1. Qua geluid zal een laptop vast minder goed klinken dan een speciale speaker. Ken je de speakers van Sonos? Die spelen muziek af van een NAS of Spotify. Een NAS is in de basis gewoon een externe harde schrijf die op het netwerk is aangesloten, dus als je met je laptop kunt opnemen dan kun je dat opslaan op je NAS.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php