Een website of weblog hosten bij Antagonist

Websites zijn dag en nacht bereikbaar. Ze draaien op computers die dag en nacht verbonden zijn met internet, zogenaamde servers. Op die servers draaien bijvoorbeeld websites zoals eenmanierom.nl waar je dit artikel leest. Die servers moeten natuurlijk beheerd worden.

Zelf ben ik sinds december 2008 klant bij webhoster Antagonist.nl. Bij Antagonist regel je alles in één moeite door. Het met enkele klikken te installeren WordPress brengt het ontwerpen en bouwen binnen ieders bereik.

Antagonist bevat mij tot dusverre erg goed en hieronder beschrijf ik mijn ervaringen met de verhuizing van mijn domein en ook het aanvragen van nieuwe domeinnamen. In het kort: ik ben erg enthousiast over de snelheid waarmee Antagonist de bestellingen afhandelt en ook met de ondersteuning via het forum en via e-mail. En met mij duizenden anderen die Antagonist 5 uit 5 sterren geven op onafhankelijke beoordelingswebsites zoals Webhosters en Trustpilot.

Logo Antagonist

Met Antagonist gaat het ook goed – Antagonist eigenaar Wouter de Vries vertelde in een interview met Sprout dat in 2010 een omzet van €1 miljoen werd gehaald. In 2012 is Antagonist genomineerd voor de Deloitte Fast50 Award en werd directeur Wouter de Vries tweede in de zeer prestigieuze Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2012 competitie. In 2014 kwam Antagonist als de beste hostingprovider van Nederland uit de bus.

De naam Antagonist is afgeleid van de letterlijke betekenis van tegenspeler. In toneel heb je bijvoorbeeld de protagonist (de hoofdrolspeler) en de antagonist (de tegenspeler). Wouter wilde een frisse wind laten waaien in hostingland. Dingen anders doen dan anderen. Zelf nadenken in plaats van de massa volgen en dingen maar doen “omdat ze zo horen”. Een goed voorbeeld daarvan is dat Antagonist niet aan stilzwijgende verlengingen doet.

Webhostering

Onderstaand filmpje “Domain Names and Hosting” van Common Craft laat zien wat je nodig hebt voor je eigen website op internet en welke rol een webhoster daarin speelt.

De video gaat over het registreren van een domeinnaam, het ontwerpen en bouwen van je website en het hosten ervan.

Antagonist Webhosting

Lang heb ik er niet naar gezocht maar op de een of andere manier kwam Antagonist al snel boven drijven. Ik had er zelf nog niet eerder van gehoord. Voor een paar tientjes per jaar heb je 100GB opslagruimte en ongelimiteerd dataverkeer, inclusief domeinnaam. De performance is prima.

Voor ongeveer het dubbele maandbedrag vervalt het limiet op opslagruimte en mag je meerdere websites draaien. Ik draai meerdere websites waaronder dit  blog met meer dan 2.000 bezoekers per dag en honderden artikelen met afbeeldingen.

De hoofdlijnen van het contract van Antagonist passen letterlijk op een bierviltje.

Antagonist contract bierviltje

Antagonist staat erg goed aangeschreven, bijvoorbeeld vanwege de zorgvuldige Notice and Take Down (NTD) procedure. Deze klachtenprocedure is bedoeld om strafbare of onrechtmatige informatie van internet te laten verwijderen door een dienstverlener zoals Antagonist. Bits of Freedom heeft het verwijderingsbeleid van Antagonist aan de tand gevoeld (zie PDF). Bits of Freedom onderschrijft dat Antagonist je zorgvuldig betrekt en onschuldig beschouwt tot het tegendeel is bewezen als er een Notice and Take Down-rapport voor jouw website binnenkomt. Een geruststellende toch, dat je website niet zomaar van internet verdwijnt omdat deze iemand niet aan staat?

Antagonist gaat zorgvuldig om met het overzetten van domeinnamen om kaping tegen te gaan. Ze vragen strenge verificatie door middel van bijvoorbeeld het aanleveren van een kopie van een legitimatiebewijs of KvK-uittreksel in combinatie met legitimatiebewijs. Zo is er, mits je zorgvuldig omgaat met jouw persoonsdocumentatie, geen kans dat iemand die zich als jou voordoet toegang krijgt tot jouw website.

Antagonist werkt samen met de milieuvriendelijke datacenters. van Previder en Equinix die uitsluitend groene stroom gebruiken en tevens actief werken aan innovatieve technologieën om energieverbruik te minimaliseren en blijvend te ‘vergroenen’.

Qua opzet deel je de fysieke server met andere klanten van Antagonist. De server is ingedeeld conform het principe containerisatie. Iedere gebruiker heeft een eigen veilig afgesloten omgeving. De fysieke capaciteiten van de server worden zowel gedeeld als begrensd zodat gebruikers elkaar niet in de weg kunnen zitten. Zo krijg je de snelheid van een VPS met de eenvoud en lage kosten van normale shared webhosting. Je kunt af en toe een blik werpen op de performance om bij piekgebruik na te gaan welke van de door jou gebruikte software buitensporig van de server gebruikmaakt.

Website binnen enkele minuten operationeel!

De eerste kennismaking is tot nu toe verbazingwekkend geweest. Op de website stond dat de website binnen enkele minuten actief kan zijn, mits betalen geschiedt via iDeal. Dit heb ik geprobeerd en het werkt inderdaad fantastisch. Binnen enkele minuten was het account geregeld en kon ik inloggen. Je bent binnen twee uur bereikbaar op een nieuwe door jou gekozen domeinnaam. Deze overzichtelijke vertraging houdt verband met de verversing van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en ligt buiten controle van Antagonist.

Een bestaande domeinnaam (verhuizing) overzetten duurt (maximaal) vijf werkdagen. Ook hier heeft Antagonist geen invloed op de doorlooptijd. Je kunt je site alvast bij Antagonist onderbrengen en inrichten via Alvast Online. En de e-mailaliassen instellen zodat e-mail na de verhuizing direct netjes doorgestuurd wordt.

Waar Antagonist wel invloed op heeft is de informatie vooraf en de communicatie omtrent de voortgang. Vooraf kon ik het duidelijke verhuis stappenplan van Antagonist lezen. Toen Antagonist in 2011 om een review-filmpje met ervaringen vroeg heb ik onderstaande ingestuurd.

De verhuizing is stapsgewijs door Antagonist beschreven. Het komt neer op het aanvragen van een verhuiscode bij je huidige webhostingprovider. Hoe je dat doet hangt van de webhoster af – Antagonist geeft het goede voorbeeld en heeft het aanvragen van een verhuiscode en het opzeggen voor vertrekkende klanten helder gedocumenteerd. Als je niet weet wie je webhostingprovider is dan kun je die opzoeken onder contactpersonen of registrar bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Als je de verhuiscode hebt dan kun je een account aanmaken bij Antagonist (liefst met een e-mailadres onder een ander domein zodat je zeker bereikbaar bent). Na de verhuizing zeg je definitief op bij je huidige hostingprovider.

Zodra je je account bij Antagonist hebt kun je de e-mailaliassen aanmaken en een eventuele bestaande website overzetten – of opnieuw opbouwen. Zo verloopt de verhuizing naadloos. Zelf ben ik destijds overgestapt van een handmatig gebouwde website naar WordPress. Lees zeker ook hoe ik de webpagina’s heb verhuisd met behoud van positie in Google.

Slim, Plus en Pro webhosting

Antagonist heeft drie hostingvarianten.

Slim omvat 100 GB schijfruimte en onbeperkt dataverkeer.

Bij Plus is de schijfruimte én opslagruimte ongelimiteerd en kun je meerdere websites hosten op een machine met meer geheugen. Daarnaast kun je een herstelpunt maken zodat je grote wijzigingen terug kunt draaien.

Pro levert een snellere machine, meer geheugen en drie herstelpunten.

De automatische back-ups verschillen als volgt per pakket:

 • Slim: 1 week
  • Over de laatste 24 uur, iedere 4 uur
  • 1 tot 7 dagen terug, iedere 24 uur
 • Plus: 2 weken
  • Over de laatste 24 uur, iedere 2 uur
  • 1 tot 7 dagen terug, iedere 12 uur
  • 14 dagen terug, 1 backup
 • Pro: 4 weken
  • Over de laatste 24 uur, ieder uur
  • 1 tot 7 dagen terug, iedere 4 uur
  • 2 tot 4 weken, iedere dag 1

Alleen een domeinnaam registreren

Je kunt bij Antagonist ook alleen een domeinnaam registreren, zonder webhosting. Voor 10,95 euro per jaar kun je jouw domeinnaam gratis doorverwijzen naar een website of e-mailadres elders. Bijvoorbeeld naar je internet-provider of een weblog zoals Blogger of WordPress.com. Zelf heb ik het domein mackaaij.org jarenlang zo gebruikt zoals ik hierboven met e-mail aliassen en URL forwarding omschrijf.

Minister Verhagen gaf in oktober 2012 aan met internet providers om te tafel te gaan om de overstapdrempel tussen providers te verlagen door e-mailberichten een tijdje door te sturen. Met een eigen domeinnaam bepaal je zelf op ieder moment van de dag waar deze naartoe verwijst. Een eigen e-mailadres ziet er ook een stuk professioneler uit dan @gmail.com of zelfs @hotmail.com.

Domeinnaam plus e-mail

Er is nog een optie tussen alleen een domeinnaam registreren en een Slim-pakket. Je kunt bij het bestellen van een domeinnaam kiezen voor de pakketoptie “E-mailpakket”. Daarmee krijg je vijf e-mailaccounts en 5GB opslagruimte.

Online opslag

Voor back-ups van je foto’s, video’s en documenten kun je gebruikmaken van de dienst Online opslag (250 GB, 500 GB of 1 TB). Via WebDAV, browser en apps heb je altijd en overal snel toegang tot je gegevens.

Antagonist Reseller

Webdesigners kunnen als Antagonist Reseller zelf als hostingbedrijf acteren en eigen prijzen voor de webhosting naar hun klanten doorrekenen. Een soort white label dus.

Als reseller krijg je 5 GB opslagruimte en 50 GB dataverkeer per maand, te verdelen over 5 websites. De eerste domeinnaam is inbegrepen, voor extra domeinnamen betaal je ongeveer een tientje per jaar per domeinnaam. Als je meer websites, schijfruimte of dataverkeer nodig hebt dan koop je een uitbreidingsblok. Een uitbreidingsblok kost minder dan het opstarten van een reseller-account en geeft je 5GB opslagruimte, 50GB dataverkeer te verdelen over al je websites. Inclusief de mogelijkheid voor vijf extra websites.

Als je meerdere websites beheert dan is een reseller-account in eerste instantie goedkoper dan een Plus- of Pro-account per website. Tot je een tweede blok nodig hebt wegens bandbreedte of schijfruimte. Overstappen van-en-naar reseller kan in overleg met Antagonist Support. Let wel: je bent er zelf ook tijd mee kwijt.

Automatisch verlengen

De optie “Eenvoudig Verlengen” is ook handig: als je die activeert dan worden producten standaard met een jaar verlengd. Twee maanden van tevoren krijg je een mailtje ter herinnering zodat je het verlengen nog zou kunnen voorkomen.

De afschrijving vindt plaats via automatische incasso en omdat dit in de praktijk mis kan gaan (incasso’s kunnen mislukken of door jou worden gestorneerd) krijg je eerst een pro-forma factuur en na een paar weken de definitieve factuur. Ik werk met een vaste regelmaat de boekhouding bij en gebruik daarom automatisch verlengen niet.

WordPress installatie via Installatron

Bij Antagonist kun je veelgebruikte applicaties snel installeren, updaten en klonen (voor een testomgeving) via DirectAdmin/Installatron. Ook het maken en terugzetten van backups kun je daar regelen. Dit weblog draait op WordPress, de video hieronder geeft aan hoe snel je een dergelijke applicatie kunt installeren.

Via Installatron Script Installer kun kiezen uit zo’n honderd applicaties voor Community Building (forums zoals phpBB), Content Management (zoals WordPress, Joomla, Drupal, Moodle, MODx), e-Commerce and Business (waaronder osCommerce en SugarCRM), Photos and Files (met Gallery en Coppermine) en Surveys and Statistics.

Antagonist biedt Redis aan als eenvoudig te gebruiken cache ter versnelling van je website.

SSL-certificaten

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is het verplicht om de informatie van je bezoekers dat via internet wordt verzonden te beveiligen. Met HTTPS versleutel je het dataverkeer tussen je website en haar bezoekers. Sinds augustus 2014 hebben websites met HTTPS een streepje voor bij Google.

Antagonist biedt gratis én automatisch zowel HTTPS (van Let’s Encrypt) als HTTP/2 (goed voor de performance).

Als je iets anders wilt dan Let’s Encrypt dan voeg je via Mijn Antagonist eenvoudig en betaalbaar een SSL-certificaat toe. Je hebt de keuze uit:

 1. Domein SSL (DV – Domain Verification): volledig geautomatiseerd en binnen 10 minuten beschikbaar. Voor een eenvoudige particuliere website.
 2. Organisatie SSL (OV – Organisation Verification): alleen voor organisaties en binnen twee werkdagen beschikbaar. Antagonist moet hiervoor bedrijfsgegevens controleren. De beste keuze voor zzp’ers, stichtingen en kleine tot middelgrote bedrijven.
 3. Uitgebreide SSL (EV – Extended Validation): alleen voor organisaties en binnen vijf werkdagen beschikbaar. Antagonist moet hiervoor bedrijfsgegevens controleren bij de Kamer van Koophandel. Een uitgebreid certificaat is de beste keuze voor online diensten, webshops en grote bedrijven.

Je kunt echter nog veel goedkoper uit.

Bestel je certificaat bij SSLCertificaten.nl en gebruik de code 1manier16 voor 10% korting.

De certificaten van SSLCertificaten.nl komen net als die van Antagonist van leverancier Comodo. Je moet alleen de certificaten zelf installeren via DirectAdmin.

Periodieke backup van al je gegevens

Antagonist maakt regelmatig een back-up van je gegevens. Afhankelijk van je pakket kun je met een druk op de knop één tot vier weken terug in de tijd. Antagonist bewaart wat meer backups van het recente verleden, wederom afhankelijk van je pakket van ieder uur tot iedere vier uur.

Bij het herstellen geef je aan of je een website, e-mailbox en/of database wilt herstellen tot een eerder moment in de tijd.

Automatische detectie en reparatie van beveiligingsgaten

Doorlopend worden er ernstige fouten ontdekt in softwarepakketten zoals WordPress, Drupal en Joomla. Eigenaren van websites gebruiken deze software om de content op hun website te beheren. Hackers maken op hun beurt gretig gebruik van recent ontdekte lekken in deze softwarepakketten. Het resultaat kan zijn dat een hacker het uiterlijk van je website verandert (defacing) of via jouw website kwaadaardige software (malware) verspreid.

Antagonist is de eerste hostingprovider ter wereld die voor haar klanten automatisch websites repareert. De software controleert de websites regelmatig, detecteert eventuele beveiligingsgaten en repareert die vervolgens geheel automatisch. Mocht er onverhoopt toch een hack plaatsvinden, dan wordt eventueel geplaatste malware automatisch opgeruimd. Je kunt op ieder gewenst moment zelf een scan draaien via DirectAdmin > Advanced Features > Patchman.

Antagonist stuurt je altijd een e-mailbericht als er een nieuwe versie is van software die je gebruikt. Voor minder ervaren gebruikers kan bovenstaande dienst van levensbelang zijn. Meer dan 60% van de eigenaren van websites met een gehackte website heeft geen flauw idee hoe hun site gekraakt werd, meer dan de helft lukt het niet zelf de malware te verwijderen. Ondertussen raden webbrowsers het potentiële bezoekers sterk af jouw site te bezoeken.

Als je website gehackt is, bijvoorbeeld doordat je gebruik maakte van verouderde software, dan kun je gebruikmaken van de Antagonist Premium-dienst Sitedokter. Antagonist werkt je website bij, schoont het pakket op en houdt nog een maand een oogje op je site.

Antagonist slaat ook aanvallen op je website af. Denk hierbij aan het opvragen van veel verkeer met als doel je website plat te leggen (Denial of Service) of het proberen in te loggen door massaal inlognamen en wachtwoorden te raden (brute force attack).

Proactieve monitoring

Antagonist verzamelt voortdurend data over het technische resourcegebruik van je webhostingpakket. Deze data worden vervolgens gecontroleerd aan de hand van bepaalde ‘triggers’ (grenswaarden).

Als er een probleem is dan kun je dat zien in Mijn Antagonist door naar ‘Producten’ te gaan, op je webhostingpakket te klikken en vervolgens naar de optie ‘Resourcegebruik’ te gaan. Oranje is oppassen, rood is al mis gegaan.

Je krijgt de meldingen ook per e-mail maar natuurlijk niet direct want dan bestaat de kans dat je heel veel mail krijgt als er iets speelt. Je krijgt, maximaal eens per 14 dagen, mail van waarschuwingen die twee dagen op rij spelen. Van kritieke meldingen krijg je al mail als ze één dag spelen, gezien de hogere urgentie van dit type melding. Deze mail krijg je maximaal eens per vijf dagen.

Ondersteuning voor code in PHP, Python en Node.js

Bij Antagonist kun je naast PHP gebruikmaken van Python en Node.js.

Van PHP kies je zelf welke versie je wilt draaien. Antagonist laat je kiezen uit de versies die PHP.net opsomt, plus de huidige release candidate. Als je niets doet dan blijf je gewoon op de PHP-versie waarmee je bent begonnen – totdat je écht over moet stappen.

SSH-toegang tot de server

Beheerders kunnen over SSH verbinden met de server met Terminal (macOS) of PuTTY. Zo kunnen zij bijvoorbeeld scripts draaien of sneller werken met programmeercode.

Ondersteuning via chat, de helppagina’s en het Antagonist forum

In de Antagonist Handleiding vind je stappenplannen, uitgebreide uitleg en veelgestelde vragen. En via het Antagonist blog blijf je op de hoogte van de werkzaamheden die in de achtergrond worden uitgevoerd om de dienstverlening verder te optimaliseren.

Antagonist Support is bereikbaar via e-mail en streeft ernaar je melding binnen vier uur écht op te lossen. Natuurlijk is een oplossing in één keer niet altijd mogelijk en onder andere afhankelijk van de manier waarop je zelf de melding omschrijft en aanvullende informatie zoals foutmeldingen en doorlopen stappen doorgeeft. De besparing op telefonische bereikbaarheid rekent Antagonist direct door in haar tarieven.

Support werkt op deze tijden:

 • Maandag t/m donderdag:
  • 9.00 – 21.00 uur
 • Vrijdag:
  • 9.00 – 17.30 uur
  • 21.30 – 22.30 uur (avondshift)
 • Weekend en feestdagen:
  • 9.00 – 9.30 uur
  • 13.00 – 14.00 uur
  • 19.00 – 19.30 uur

De kortere shifts zijn er om spoedmeldingen snel te adresseren.

Op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur kun je op de website korte vragen via de chat stellen – of een spoedvraag in gang zetten.

Omdat ik geen instelling kon vinden voor het forwarden van de URL van een subdomein stelde ik voor de verhuizing een vraag via het Antagonist forum. Deze vraag werd al snel beantwoord door zowel een medewerker van Antagonist als een betrokken klant.

Antagonist bied hulp of afstand en kan je computer overnemen (met Teamviewer). Zo kan een supportmedewerker handelingen voor je uitvoeren op jouw computer. Ondertussen kun je chatten met de supportmedewerker. Je maakt hiervoor eerst een afspraak en betaalt vervolgens per kwartier.

Antagonist hanteert volgens Bits of Freedom een goede notice-and-takedown-procedure (NTD). Een werkwijze om webpagina’s van klanten te verwijderen als een rechthebbende daarom vraagt. Bits of Freedom voelt webhostingproviders aan de tand door een onterechte claim in te dienen en beoordeelt de afhandeling. Antagonist handelde duidelijk en correct.

Antagonist onderhoud: Server Status

Antagonist werkt het onderliggende hostingplatform regelmatig bij. Om de week is er een dag ingeruimd om gestructureerd de software van derden bij te werken. Daarbij maakt Antagonist bij voorkeur gebruik van zogenaamde “Long-term Support” (LTS) versies die zich in de praktijk bewezen hebben. Belangrijke software-updates installeren ze zo snel mogelijk.

In de praktijk heb je meestal geen last van onderhoud en storingen doordat belangrijke netwerk componenten dubbel zijn uitgevoerd. Mocht je toch iets opmerken, raadpleeg dan de statuspagina van Antagonist. Je kunt je daar direct abonneren op storingen die voor jou van belang zijn. Wil je op de hoogte blijven, dan is het handig om de RSS-feed toe te spitsen op de servers die je gebruikt. Ik heb daarvoor IFTTT gekoppeld aan Pushover zodat ik alleen van de server(s) waarop mijn websites draaien een melding krijg. De statuspagina kan nog wat extra controles uitvoeren, wie weet is er geen storing maar staat er iets niet goed ingesteld.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.