Ampliofy Excellent Analytics for Google Analytics

Analyseer Google Analytics in Microsoft Excel met Analytics Edge

Met Google Analytics kun je gratis inzicht krijgen in de bezoekers van je website. Welke webbrowser gebruiken de bezoekers? Welke pagina’s zijn populair? Hoe komen bezoekers op die pagina terecht? En als dat via een zoekmachine zoals Google was, welke trefwoorden werden dan gebruikt? Hoe lang blijven bezoekers vervolgens op een bezochte pagina?

Als je WordPress gebruikt dan kun je Google Analytics eenvoudig integreren in je weblog of website met de gratis plugin Site Kit van Google.

Met Analytics Edge kun je de statistische gegevens van Google Analytics in Microsoft Excel importeren. Als je bekend bent met Microsoft Excel dan is het fijn om vanuit deze bekende interface de gegevens verder uit te diepen en om te zetten in grafieken.

De video tutorial van Analytics Edge geeft in een minuut of drie een goed beeld van de werking van de plug-in.

https://www.youtube.com/watch?v=pNs9olDdjVQ

Installatie Analytics Edge

Analytics Edge is een gratis plug-in Excel 2007 of hoger. Na het installeren heeft Excel er een knop “Free Google Analytics” op het lint bij.

Nadat je je account(s) hebt gekoppeld, kies je voor “Analytics Reporting” om een nieuwe query van gegevens in te voegen.

In de popup kun je nu een aantal zaken instellen:

 1. Views
  Als je via je profiel toegang hebt tot meerdere websites dan kies je hier de website waarover je nu wilt rapporteren.
 2. Segments
  Idem voor segmenten.
 3. Fields
  Geef de dimensie waarover je wilt rapporteren. Denk aan land, webbrowser, bezochte pagina. Hierop worden de kengetallen (metrics) gegroepeerd. Geef de kengetallen die je wilt zien op. Denk aan bezoekersaantallen en bounces.
 4. Filter
  Filter indien gewenst de dimensies of metrics. Zo kun je ervoor kiezen om alleen over Nederland te rapporteren.
 5. Dates
  Stel de periode waarover je wilt rapporteren in.
 6. Sort/Count
  Geef aan waarop je de data wilt sorteren en of dat oplopend (Ascending) of aflopend (Descending) moet zijn. Hier stel je ook in hoeveel resultaten je wilt ophalen. Analytics Edge kan via de API van Google Analytics maximaal 10.000 rijen aan gegevens in één keer opvragen maar kan indien gewenst automatisch doorgaan.
 7. Options
  Via de opties kun je aangeven hoe de percentages, data en getallen doorgegeven moeten worden aan Excel zodat deze zoals gewenst worden weergegeven.

Via de “Dimensions & Metrics Reference” op de help pagina van Google Analytics kun je alle dimensies en kentallen met uitleg terug vinden. Niet alle combinaties van Dimensions en Metrics zijn mogelijk.

Als je eenmaal een query hebt uitgevoerd dan kun je deze aanpassen door “Edit Query” vanuit de cel met gegevens aan te klikken.

Heb je geen Microsoft Excel? Er is ook een voorbeeld van het ophalen van gegevens uit Google Analytics in Google Speadsheet.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.