Wii Fit Excel grafiek van resultaat afvallen

Afvallen met Wii Fit (10 kilo in 130 dagen!)

Op zoek naar een laagdrempelige manier om gewicht te verliezen? Past een dieet of sport buiten de deur niet bij je levensstijl? Op deze pagina beschrijf ik hoe ik met behulp van Wii Fit 10 kilo ben afgevallen in 130 dagen (van 79 naar 69 kg). Naast dit gewichtsverlies heb ik meer energie (mijn conditie is verbeterd, ik voel me veel fitter).

Afvallen voor de TV

In 2010 publiceerde De Telegraaf een bericht over de Britse 38-jarige Lara Roberts: “Vijftig kilo eraf dankzij de Wii” (het bericht zelf is helaas niet online beschikbaar). Hart van Nederland ging op zoek naar een Nederlander met soortgelijke ervaringen en heeft een interview met mij op de Wii balanceboard afgenomen.

Wat is Wii Fit?

Wii Fit (Plus) is een “spel” van Nintendo. Je koopt het op een DVD-schijfje.

Wii Fit Plus zorgt voor veel afwisseling door verschillende manieren van beweging aan te bieden. Zo kun je kiezen uit speelse oefeningen in de categorieën Balance Games en Aerobic Exercises. Ook zijn er Yoga en Muscle Workouts waarin je onder begeleiding van een virtuele trainer oefeningen uitvoert. De video hieronder geeft een goede indruk van de oefeningen op het scherm en de bewegingen die je zelf zult uitvoeren.

Bij Yoga oefeningen is het de bedoeling dat je een pose een bepaalde tijd vasthoudt. Veel oefeningen voer je uit op het balance board waardoor Wii Fit Plus ook controleert of je je balans bewaart. De Muscle Workouts richten zich op de ontwikkeling van spieren. Ook hier gebruik je vaak het balance board. Bij de Aerobic Exercises heb je al meer te maken met iets dat op een spel begint te lijken. De echte spellen zijn ondergebracht in Balance Games en Wii Fit Training Plus. Veel oefeningen kun je op verschillende niveaus doen (beginner, gevorderd).

Na “Wii Fit” kwam Wii Fit Plus. Als je Wii Fit nog niet hebt aangeschaft, koop dan direct Wii Fit Plus (Wii Fit Plus omvat Wii Fit). Met balance board kost Wii Fit Plus ongeveer €100.

Benodigheden: Nintendo Wii en accessoires

Om Wii Fit te gebruiken heb je een Nintendo Wii spelcomputer nodig. Of de nieuwere versie van deze spelcomputer, de Wii-U. Nintendo Wii is door de toegankelijke bediening een spelcomputer voor jong en oud.

Nintendo Wii of Wii U

Als je de Nintendo Wii hebt gekocht kun je nog veel meer spellen spelen. In lijn met Wii Fit is er bijvoorbeeld “Wii Sports” waarbij je kunt tennissen en bowlen. Er zijn zelfs opzetstukken voor de Wii Remote te koop die de afstandsbediening de vorm van een tennisracket geven.

Andere leveranciers dan Nintendo kunnen ook spellen maken voor de Wii. Zoek bij titels van derden even op internet naar ervaringen van anderen. Spellen van Nintendo zelf kun je eigenlijk blindelings aanschaffen, ze zijn zelden een miskoop.

Balance board

Wii Fit Plus maakt gebruik van een extra accessoire voor de Nintendo Wii spelcomputer: het balance board. Op het balance board kun je staan. Het balance board geeft aan de Nintendo Wii spelcomputer door hoe jij je gewicht op het bord verdeelt. Zo kun je spellen bedienen door naar voren, achteren, links of rechts te leunen. Ook kun je het bord op- en afstappen. Het balance board is draadloos en bruikbaar tot 150 kilogram.

Bol.com: Wii Fit Plus Balance Board

Het balance board kun je ook in andere Nintendo Wii spellen gebruiken.

Wii Remote

Naast het balance board heb je een afstandsbediening (de zogenaamde “Wii Remote”) nodig. In de Wii Remote gaan twee AA batterijen waardoor ik zelf gekozen heb een oplaadstation voor de Wii Remote aan te schaffen.

Wii Remote Plus + Wii Nunchuk

Nunchuck

De optionele Nunchuck gebruik je in sommige spellen, bij Wii Fit bijvoorbeeld voor de box spellen. Als je geen Nunchuck hebt dan kun je deze onderdelen dus niet spelen.

Bepaal je BMI met de Wii Fit Plus Body Test

De queteletindex (afgekort QI) of body-mass index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en massa bij een persoon weergeeft. De BMI kan strikt genomen niet gebruikt worden als betrouwbare maat voor overgewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen (verhouding van spier-, bot- en vetweefsel). In de geneeskunde wordt desondanks de BMI wel veel gebruikt.

Wii Fit Excel grafiek van resultaat afvallen

In de dagelijkse medische praktijk is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar. Dit geldt met name bij grotere afwijkingen zoals ondergewicht en overgewicht. De BMI geldt voor volwassenen en niet voor kinderen. Zie ook het artikel op Wikipedia over queteletindex.

Wii Fit Plus kan het balance board als weegschaal aanspreken. Door bij je personage eenmalig je lengte op te geven berekent Wii Fit Plus je BMI. Daarnaast meet Wii Fit Plus je zwaartepunt en controleert het met balanceer oefeningen je balans. Wii Fit Plus houdt een grafiek bij welke je kunt benaderen via de kalender. Op de kalender kun je zien op welke dagen je een BMI test hebt uitgevoerd. Als je wilt dan kun je ook de omtrek van je middel in centimeters bijhouden.

Je BMI kun je zelf berekenen door je lichaamsgewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters en de uitkomst nog een keer te delen door de lengte. In de BMI meter op de website van het Voedingscentrum hoef je alleen je lengte en gewicht in te stellen. De website berekent dan zelf je BMI en toont deze in een grafiek.

Mijn eerste weging op het balance board gaf 78,9 kilogram aan. Met een lengte van 1,71 meter werd mijn BMI van 26,98 door Wii Fit als matig overgewicht geclassificeerd. Bij een ideaal gewicht is de BMI tussen de 20-25. Een BMI van 22,5 met 65,8 kilogram was in mijn geval iets teveel van het goede. Bij 68 kilogram (BMI 23,26) zag je mijn botten al :)

Mijn oude broeken waren alleen bruikbaar met riem; mijn nieuwe broeken zijn drie maten kleiner. De riem heb ik 10 cm ingekort.

Welk gaatje in je riem je gebruikt is ook een goede indicatie voor hoe het met je gewicht gaat.

Via Simple Test kun je dagelijks snel je BMI bepalen en de voortgang meten, je slaat de balans oefeningen dan over.

Wii Fit Plus Body Test Tips:

 • Mocht je vaak na 0:00 nog gebruik maken van Wii Fit Plus dan kun je in jouw User Settings aangeven dat een nieuwe dag voor jou pas om 03:00 begint.
 • De makers van Wii Fit Plus adviseren je elke dag een Body Test te doen. Zicht houden op je gewicht motiveert met afvallen. Installeer daarom via Settings>Add Channel de BMI test in het hoofdmenu van de Wii. Zo start je de Body Test zelfs zonder dat je de Wii Fit Plus disc in de Wii hoeft te hebben.
 • Als je de Body Test oefeningen graag doet, klik dan in het onderdeel Training op het balance board.

Inzicht in verbrande calorieën

Wii Fit Plus geeft inzicht in het aantal calorieën dat je hebt verbruikt. Wii Fit Plus berekent de calorieën op basis van het “MET” (Metabolic Equivalent Task) systeem. Iedere oefening krijgt een bepaalde MET waarde toegekend. Een MET van 1 komt overeen met stilzitten en een MET van 4 met hoepelen of een stukje wandelen/rondje golfen. Vervolgens spelen factoren als je gewicht en de duur van de oefening.

Aantal verbrande calorieën = MET x gewicht (kg) x tijd (uren) x 1,05

Iemand van 60 kg verbrand met een half uur hoepelen 126 kCal:

4 x 60 kg x 0,5 x 1,05 = 126

Op het hoofdscherm geeft Wii Fit Plus weer hoeveel tijd je vandaag aan oefeningen hebt besteed, hoeveel tijd je in totaal aan Wii Fit Plus oefeningen hebt besteed en hoeveel kCal je vandaag hebt verbrand.

Via My Wii Fit Plus kun je etenswaren als “calory goal” instellen. Wii Fit Plus toont dan na iedere oefening hoeveel calorieën je nog moet verbranden om deze inname teniet te doen. Zo zie je dat je om de calorieën van een gebakje te verbranden een uur zoet kunt zijn.

Verschillen tussen Wii Fit en Wii Fit Plus

Wii Fit Plus bevat alles wat Wii Fit ook heeft. Er zijn drie nieuwe yoga, drie nieuwe muscle en een aantal body test-oefeningen toegevoegd. De vijftien nieuwe “Wii Fit Training Plus”-spellen zijn wat mij betreft de extra aanschaf al waard.

Verder kun je in Wii Fit Plus snel jouw favoriete oefeningen uitvoeren door ze onder te brengen in een schema. Wii Fit Plus geeft inzicht in het aantal calorieën dat je hebt verbrand.

Tenslotte nog wat details:

 • Wii Fit Plus neemt alle instellingen en high scores van Wii Fit over. Een verschil daarbij is dat je met een score maar éénmaal in de scorelijst voorkomt.
 • Je kunt binnen Wii Fit Plus snel van speler wisselen bij de Aerobic Exercises, de Balance Games en Wii Fit Training Plus.
 • Na een oefening staat de keuze niet meer standaard op “Retry”. In Wii Fit koos je er daardoor vaak per ongeluk voor de oefening opnieuw te doen. Fijn!
 • Via My Routine kun je snel door oefeningen heen doordat het steeds opnieuw herkennen van de gebruiker op het balance board achterwege blijft. Jammer dat je de teksten die de trainer weergeeft in Wii Fit Plus niet meer snel kunt doorklikken met “A”.

Doordat Wii Fit Plus een compleet spel is heb je de disc van Wii Fit niet meer nodig. Wii Fit Plus kost (zonder balance board dus) ongeveer €20 en is te bestellen bij Bol.com.

Kritische succesfactoren

Reflecterend op de afgelopen periode heb ik een aantal factoren opgeschreven die naar mijn idee sterk hebben bijgedragen aan het goede resultaat.

Dagelijkse feedback met de Body Test

Wii Fit adviseert om je dagelijks in ieder te wegen met het balance board. Op deze manier zie je zelf dagelijks je gewicht. Je kunt de “Body Test” heel toegankelijk maken door hem los te installeren. Op deze manier kun je een “Body Test” doen terwijl je disc van Mario Kart in de Wii zit. Dagelijkse terugkoppeling over mijn BMI en gewicht plus het informeren naar de reden van aankomen bij grote verandering bracht mij op het beter letten op hoeveel eten ik tot mij nam.

Kleding, handdoek, zweetband, water

Binnen handbereik lag een speciaal setje lichte kleding, handdoek en zweetband. Bij de Jogg oefeningen is het aan te bevelen om de controller in een broekzak te kunnen doen. Ook zette ik een glas water binnen handbereik. Kortom: maak het zo laagdrempelig mogelijk om Wii Fit te gebruiken. In dit kader horen misschien de oplaadbare batterijen voor de Wii-controller er ook wel bij. Als je de controller netjes in de oplader zet hoef je nooit batterijen te wisselen.

Afwisselende oefeningen

Op dagen waarop ik Wii Fit gebruikte was dat voor 30 à 40 minuten. Iets minder dan de helft van de tijd spendeerde ik aan diverse oefeningen uit de categorie “Muscle”, de helft van de tijd aan “Aerobic” oefeningen (vooral “Rhythm Boxing”, “Free Jogging” en “Step Plus”) en de rest aan diverse “Yoga” oefeningen (als warming up). Bij veel van deze oefeningen maak je gebruik van het balance board. In totaal heb ik 8 dagen geen Wii Fit gebruikt in deze periode (wegens vakantie en een laat etentje). Deze informatie houdt Wii Fit allemaal voor je bij.

Van iedere categorie zijn er verschillende oefeningen waar je uit kunt kiezen. Hierdoor kun je afwisselen met hoe je beweegt. Tijdens “Free Jogging” en “Free Step” kun je gewoon TV kijken als je dat wilt. In de categorie “Balance games” zijn spelletjes te vinden. Bij de oefeningen kun je na verloop van tijd een hogere moeilijkheidsgraad kiezen (bijvoorbeeld meer herhalingen). Wii Fit houdt een scorelijst bij waardoor je met anderen in competitie kunt gaan.

Supervriendin

Mijn vriendin heeft mij heel erg geholpen. Het meest belangrijke was dat zij mij dagelijks de ruimte gaf om 30 tot 40 minuten de TV in de huiskamer te claimen op het variërende tijdstip dat het mij uitkwam. Ook aten we minder pizza en patat. Tenslotte heeft zij als graatmeter op het juiste moment ook op de rem getrapt :-)

2 gedachten over “Afvallen met Wii Fit (10 kilo in 130 dagen!)

 1. mirjam schreef:

  Leuk om te lezen! Na t aanschaffen van mijn complete wii+wii fit plus + balance board (ok eerlijk ik kreeg dit pakket bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar) ben ik op internet naar ervaringen gaan zoeken en kwam veelal negatieve ervaringen tegen. Geen succesvolle afval verhalen..

  Toch wou ik het graag proberen..Ik heb in 3 jaar twee kindjes gekregen waarvan beide zwangerschappen met enorm zware bekkeninstabiliteit vanaf week 7 in de zwangerschap. Bewegen was iets wat ik weer opnieuwmoest leren..stapje voor stapje. Ik kwam er al snel achter dat de wii fit plus heel simpel en laagdrempelig was, ideaal om mee te beginnen! Mijn eerste doel was eens te kijken of het me zou lukken om 5 kilo af te vallen…en ik schrok ervan hoe snel dit ging! Uiteraard lette ik ook op mijn voeding (zo veel mogelijk koolhydraatarm) maar de wii zorgde voor de nodige beweging per dag. Meestal tussen de 30-45 min en soms als t lekker ging ook wel een uur. Ik combineerde wii fit plus met just dance (zweten! ) en om mn voeding te denken en zo is het mij uiteindelijk gelukt om 22 kilo af te vallen in zo’n 7 maanden! Het is een fantastisch apparaat om in beweging te komen en wanneer bijv de wii fit plus je te simpel wordt (of is) kan je echt wel pittigere spellen kopen.

  Voor mij geldt dus ook absoluut een succesverhaal!

  Mirjam

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.