Ga naar de inhoud

175 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken

Lifehacking is een mix van timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling. Lifehacking gaat over het opsporen, organiseren, filteren en delen van informatie. Meer doen, in minder tijd op een leukere en slimmere manier. Tijd overhouden om te creëren en je te richten op zaken die je echt belangrijk vindt. Lifehacking wordt daarbij geïnspireerd door Getting Things Done van David Allen. Een handige en complete manier om slimmer en efficiënter te werken zonder stress.

Lifehacking refereert traditioneel aan computers en netwerken. Hackers worden nog steeds gezien als onwettige inbrekers in computersystemen. Lifehackers zien hackers liever zoals ze werkelijk zijn: probleemoplossers die de beschikbare middelen op een slimme en/of onconventionele manier gebruiken. Lifehackers doen dat met de problemen van alledag, variërend van het zo effectief indelen van je bureau tot het slim verzamelen en ordenen van je dagelijkse nieuwsvoorziening. Maar denk ook aan het inzetten van kleine (vaak gratis) programma’s op je pc of Mac om bepaalde taken net wat makkelijker te maken.

Het boek “175 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken” is bedoeld voor iedereen die in zijn werk gebruikmaakt van een computer, maar geen idee heeft hoe je met een kleine inspanning een hoop dagelijkse taken veel makkelijker voor elkaar krijgt. Voor iedereen die veel op het web werkt, maar nog nooit van RSS gehoord heeft. En voor mensen die de schoonheid van een slimme vondst kunnen waarderen, en er hun voordeel mee doen.

Lifehacking.nl

De 175 tips uit het boekje zijn een bewerking van artikelen die op Lifehacking.nl zijn verschenen. De artikelen zijn flink ingekort wat de leesbaarheid zeker ten goede is gekomen. De tips zijn goed op hoofdlijnen samengevat wat het boekje vlot leesbaar maakt. Het boekje telt 272 pagina’s.

Iedere tip volgt het stramien:

 • tip;
 • naam auteur;
 • samenvatting in het kort;
 • wat moet je doen;
 • (indien van toepassing) vingerwijzing voor meer informatie.

De tips zijn, net als de website Lifehacking.nl, onderverdeeld in rubrieken:

 1. Algemene tips;
 2. Kantoortips;
 3. Windows & Outlook;
 4. Persoonlijke ontwikkeling;
 5. Web 2.0;
 6. Mac-tips.

De tips beslaan een breed werkgebied. Onderwerpen die aan bod komen zijn het vergroten van je concentratie, het omgaan met tijd (files vermijden, niet multitasken), het (ergonomisch) inrichten van je werkplek en Getting Things Done (GTD). Computer gerelateerde tips gaan onder andere over e-mail en etiquette, Office (Word, Outlook en Excel) en Fingertips.

In het hoofdstuk Web 2.0 staan tips over handige websites, RSS en Twitter. Hier zie je dat lifehackers de ontwikkelingen volop volgen – sommige websites waren ten tijde van het schrijven van de artikelen nog niet beschikbaar voor het grote publiek (beta). En soms is een lifehack door nieuwe ontwikkelingen aan deze websites niet meer nodig doordat de standaard functionaliteit daar nu in voorziet.

De auteurs van 175 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken

175 lifehackingtips sluit af met een hoofdstuk waarin alle 45 auteurs kort worden genoemd. Dat de tips van zoveel verschillende auteurs afkomstig zijn laat ook zien dat een lifehack persoonlijk is. Wat voor de een fijn werkt hoeft voor de ander niet zo te zijn. Sommige tips zijn dan ook tegenstrijdig en soms kunnen lifehackers iets van elkaar leren – lees het boek er maar eens op door :)

Voor lifehackingtips geldt: iedereen werkt en leeft op zijn eigen manier, kies uit het boek wat je wel en niet bruikbaar vindt en negeer dat wat niet bij je past.

8 tips van Patrick Mackaaij in 175 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken

Een aantal van mijn artikelen op Lifehacking.nl zijn geselecteerd voor het boek “175 Lifehacking tips – Om slimmer en efficiënter te werken”.

De acht tips in “175 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken” van mijn hand zijn (met links naar de volledige tekst op dit weblog):

 1. 42 Kilometers tussen postcodes berekenen (zie ook AfstandBerekenen.nl voor een volautomatische oplossing in Excel)
 2. 50 Maak slim gebruik van de muisknoppen
 3. 63 Nooit meer een attachment vergeten
 4. 108 De kracht van Twitter (bevat ook de onderstaande sms-tip)
 5. 109 Twitter tips: over @replies, @mentions en direct messages
 6. 111 Twitter-berichten ontvangen via sms
 7. 153 Thymer: een korte handleiding (1)
 8. 154 Thymer: een korte handleiding (2)
175 Lifehackingtips om slimmer en efficienter te werken

Bestel bij – Bol.com

Slimmer werken vanaf nu! van Anja Wassenaar

Lifehacker Anja Wassenaar bracht in 2009 het boekje (160 pagina’s) “Slimmer werken vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier” uit.

Slimmer werken vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier

Bestel bij – Bol.com

Veel onderwerpen waar de tips in “175 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken” raken worden in dit boekje aan de hand van de dagelijkse praktijk uitvoeriger behandeld. Het zeer prettig leesbare boekje  “Slimmer werken vanaf nu!” gaat psychologisch dieper en geeft ook aanknopingspunten om stil te staan bij vragen als:

 • Wat ben ik aan het doen?
 • Waarom doe ik de dingen die ik doe?
 • Waarom doe ik dingen op de manier hoe ik ze doe?

Zo kijk je naar de verschillende rollen die je in je leven vervult en de verdeling van je aandacht over deze rollen. Ook neem je je werkproces kritisch onder de loep en kijk je hoe je informatie slimmer tot je kunt nemen met RSS en archiveren met onder andere Evernote. Het omgaan met e-mail wordt aan de hand van het gedachtegoed Getting Things Done (GTD) behandeld. Ook legt Anja het nut en gebruik van sociale netwerken zoals LinkedIn en Twitter uit. Het boek behandelt ook samenwerken via het web, delegeren en proactief gedrag.

Eerdere edities van 175 lifehackingtips om prettiger en efficiënter te werken

De eerste editie van het boek is in 2008 verschenen onder de titel “100 lifehackingtips om prettiger en efficiënter te werken”. De 100 tips uit deze eerste editie zijn bijgewerkt, sommige zijn vervallen en er zijn dus tips aan toegevoegd.

In 2010 verscheen de tweede editie: “150 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken” met voor het eerst artikelen van mijn hand. De derde editie “175 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken” verscheen in 2011.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php