Swypen

Sneller typen op je smartphone met Gboard of SwiftKey

Bij het typen op je smartphone maak je veel fouten. Het typen van meer dan een paar woorden is een hele klus. Vaak kun je met een paar woorden uit de voeten. Maar soms moet je jezelf preciezer uitdrukken. Dan is het frustrerend als je de verkeerde letters aantikt. Doordat je er net naast zit krijg je ook nog eens de verkeerde verbeteringen aangedragen. En dan heb ik het nog niet eens over het gebruiken van meerdere talen.

Gelukkig kun je onder zowel Apple iOS als Android een toetsenbord-app installeren. Goede toetsenborden zijn:

Beide apps leren de woorden die je gebruikt zodat ze betere suggesties kunnen geven. SwiftKey kun je zelfs toegang geven tot je contactgegevens, Gmail, Facebook en Twitter om te leren welke namen en woorden je gebruikt. SwiftKey leert je het beste kennen en doet dus de beste voorspellingen van wat je gaat typen. Gboard heeft echter nog wat functionaliteiten achter de hand.

Sneller typen door over letters te vegen

Met zowel Gboard als SwiftKey kun je snel woorden invoeren door over letters heen te vegen. Deze functionaliteit heet SwiftKey Flow of “Invoer met bewegingen” (Gboard). We kennen het van een eerdere app Swype die helaas niet meer beschikbaar is voor consumenten. Daar komt de term swypen in ieder geval vandaan. Zie onderstaande video waarin ik het voormalige Swype-toetsenbord laat zien.

Begin met het aanwijzen van de eerste letter van het woord dat je wilt schrijven. Vervolgens sleep je met je vinger ongeveer over de overige letters van het woord heen. Tenslotte haal je je vinger weer van het scherm af.

Swypen

De toetsenbord-app zoekt vervolgens uit welk woord je bedoelde en regelt ook de eventuele accenten – ook als je sommige letters niet (goed) aanraakte of in de verkeerde volgorde. Als je meerdere woorden wilt schrijven dan kun je direct aan het volgende woord beginnen. Het toetsenbord zorgt zelf voor een spatie en voorkomt een spatie als je ‘s typt.

Natuurlijk zit een toetsenbord er ook wel eens naast. Boven de toetsen zie je een rij met andere woorden die bij je beweging passen. De video laat deze rij met woorden niet zien omdat deze functionaliteit destijds in de Swype-app nog niet beschikbaar was.

Wachten op de correcties haalt overigens de vaart eruit – laat de app gewoon automatisch het eerste woord kiezen en corrigeer eventueel voor verzending of na een alinea de woorden door erop te dubbeltikken. Staat het woord dat je bedoelde er niet bij? Swype het opnieuw of typ het in gevolgd door een spatie, de app zal het woord dan onthouden voor een volgende keer.

Met beide apps kun je de cursor snel en nauwkeurig verplaatsen. Veeg je vinger van links naar rechts op de spatiebalk (Gboard) of druk eerst even hard op de spatiebalk (SwiftKey).

Beide apps laten je emoji en animated gif zoeken op naam. Kopieer de animated gif en plak ‘m waar je ‘m hebben wilt.

Google Gboard heeft meer mogelijkheden

Beide apps kennen tientallen instellingen zoals ondersteunde talen en uiterlijk van het toetsenbord. Zie hiervoor de instellingen op de app.

Google zoeken

Google Gboard kent wel wat meer trucjes dan Microsoft’s SwiftKey:

  • Snel Google, YouTube of Maps doorzoeken en het resultaat kopiëren/plakken. Hiervoor tik je op de “G” links bovenaan het toetsenbord.
  • Een eigen (hand)tekening doorsturen. Open de emoji naast te spatiebalk en tik op het pennetje.
  • Tekst inspreken. Houd hiervoor je vinger wat langer op de spatiebalk. De app heeft hiervoor toegang tot je microfoon nodig.

Nadelen van toetsenbord-apps

Het nadeel van toetsenbord-apps is dat je de eigenaren van de apps moet vertrouwen. Technisch gezien kunnen de bedrijven alles wat je intypt meelezen. Al schakelt Apple’s iOS altijd terug naar het standaardtoetsenbord als je een wachtwoord gaat invoeren. Google’s Gboard bewaart daarnaast zoekopdrachten die je sneller kunt uitvoeren.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.