middelste muisknop

Slim gebruik te maken van alle drie de muisknoppen

De meeste muizen zijn tegenwoordig voorzien van drie knoppen. Links klikken, dubbelklikken en slepen zijn handelingen die goed bekend zijn. Dit artikel vertelt over het gebruik van de rechter- en middelste muisknop. Deze laatste kun je gebruiken om te pannen (horizontaal en verticaal scrollen).

Contextmenu’s en slepen met de rechtermuisknop

Het contextmenu dat verschijnt als je ergens klikt met de rechtermuisknop is bij veel mensen bekend. Afhankelijk van wat je aan het doen bent geeft het programma waarin je werkt je een aantal voor de hand liggende opties. Zoals in Word bijvoorbeeld de synoniemen van een woord opzoeken of de suggestie van een volgens Word verkeerd gespeld woord tonen.

Al minder bekend is dat je met de rechtermuisknop ook kunt slepen. Daar waar slepen met de linkermuisknop meestal objecten verplaatst biedt slepen met de rechtermuisknop je de keuze tussen kopiëren of verplaatsen. Als je met Taken in Microsoft Outlook werkt kun je door te slepen met de rechtermuisknop een e-mailbericht kopiëren of verplaatsen naar een Taakmap (zelfs met bijlagen).

Tabbladen in de webbrowser bedienen met de middelste muisknop

Het gebruik van de middelste muisknop is volgens mij wat minder bekend. In de praktijk denken mensen vaak dat het alleen een scrollwiel is. Het scrollwieltje wordt buiten het scrollen door een pagina ook regelmatig gecombineerd met de CTRL toets ingedrukt om in- en uit te zoomen.

middelste muisknop

Zelf gebruikte ik de middelste muisknop tot vandaag vooral voor het werken met tabbladen in de webbrowser. Dit werkt zowel in Internet Explorer als Firefox hetzelfde en erg prettig. Na een zoekopdracht in Google wil ik bijvoorbeeld een aantal pagina’s bekijken. Deze websites open ik met een enkele klik met de middelste muisknop in een eigen tabblad. Vervolgens klik ik de tabbladen stuk voor stuk aan om door te nemen. Om een tabblad te sluiten klik ik daar eenmaal op met de middelste muisknop. Dat kan natuurlijk ook met het kruisje op het tabblad maar dan moet je nauwkeuriger mikken.

Maak je liever gebruik van het toetsenbord? Met de toetsenbordcombinatie CTRL+ENTER open je een link in een nieuw venster. Met CTRL+TAB navigeer je tussen de tabbladen en om een tab te sluiten gebruik je de toetsenbord combinatie CTRL+F4. Ook handig in dit kader is de toetsenbordcombinatie ALT+ENTER. Als je een webadres intypt in je webbrowser (die je met ALT+D kunt bereiken), of een zoekopdracht in de zoeker van de webbrowser (die je met CTRL+E kunt bereiken), dan kun je deze hiermee automatisch in een nieuw tabblad laten openen. Zo hoef je niet eerst een nieuw tabblad te openen.

Met een tweeknops muis kun je overigens ook een link in een tabblad openen als je de CTRL toets ingedrukt houdt terwijl je klikt.

Pannen in diverse applicaties met de middelste muisknop

Vandaag vond ik dat je kunt pannen met de middelste muisknop. Pannen is gelijkmatig scrollen en dat kan zowel verticaal als horizontaal. Mij waren de onderste twee iconen wel eens opgevallen als ik per ongeluk náást een tab in de webbrowser klikte.

Pan icoon verticaal scrollenPan icoon horizontaal scrollen

Meestal zat het icoon dan in de weg maar verdween het gelukkig snel als je willekeurig ergens klikte. Het linker icoon geeft echter aan dat je verticaal kunt scrollen met de middelste muisknop. Het rechter icoon geeft aan dat je ook horizontaal kunt scrollen.

Als je kort met de middelste muisknop op het scherm klikt dan verschijnt dit zogenaamde pan-icoon. Het icoon blijft vervolgens staan. Als je nu je muis bij het pan-icoon vandaan beweegt dan pan je die richting op. Hoe verder je de muis bij het pan-icoon vandaan beweegt, hoe sneller het pannen gaat. Het pannen gaat automatisch door en stop je door te klikken op een willekeurige muisknop.

Je kunt ook niet-automatisch pannen. Hiervoor sleep je met de middelste muisknop ingedrukt. Ook hier geldt: hoe verder je de muis bij het pan-icoon vandaan beweegt, hoe sneller het pannen gaat.

Probeer het pannen maar eens, het werkt ook in Microsoft Word en Internet Explorer. In Acrobat Reader werkt automatisch pannen niet maar volgens mij heb je ook meer aan handmatig pannen. Webbrowsen zal nooit meer hetzelfde zijn doordat je je muis vanaf nu niet eerst naar de scrollbalk hoeft te verplaatsen!

Als je liever met het toetsenbord werkt dan kun je, in ieder geval in Microsoft Excel, sneller horizontaal navigeren als je eerst Scroll-Lock activeert op je toetsenbord. Met CTRL ingedrukt kun je met de pijljes rechts/links een venster tegelijk opschuiven.

2 gedachten over “Slim gebruik te maken van alle drie de muisknoppen

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.