replies vs mentions

@replies, @mentions en direct messages op Twitter gebruiken

Maak jij al optimaal gebruik van het verschil tussen replies en mentions? Het subtiele maar belangrijke verschil tussen het beginnen van een tweet met een apenstaartje om een andere Twitter gebruiker te adresseren en deze Twitter gebruiker pas verderop in een tweet te noemen?

Tweets met feedback en complimenten komen nog regelmatig op te veel of juist te weinig plekken terecht. En dat allemaal omdat je een tweet respectievelijk zonder danwel met een apenstaartje begint. Zonde van de kracht van Twitter!

De essentie van dit artikel is hiermee al samengevat. Daar het in de praktijk, ook bij Twitterati, nog regelmatig mis gaat hieronder wat voorbeelden.

Via Twitter bracht @jvdschenk het artikel “A Twitter tip that changes everything!” onder de aandacht:

Het artikel vertelt dat reacties op tweets van je Twitter followers alleen zichtbaar zijn als je de beide gebruikers volgt.

Tot begin 2009 liet Twitter nog alle reacties zien, een leuke manier om andere Twitter gebruikers op het spoor te komen. De kans is immers groot dat iemand die reageert op een Twitter gebruiker die jij volgt ook interessant voor jou kan zijn om te volgen. De wijziging was controversieel, schreef Mashable in mei 2009 – en blijkt dus ook verwarrend te werken. Er is zelfs nog een subtiele tussenvorm geweest: als je geen gebruik maakte van de Reply-knop dan zagen jouw volgers je bericht wél – hiermee kon je sporadisch nieuwe Twitter gebruikers op het spoor komen.

replies vs mentions
© nobeastsofierce

Een ander nadeel van de wijziging van Twitter is dat je reacties op vragen die zijn uitgezet door mensen die je volgt niet kunt zien. Daarom is het handig als je de reactie(s) voor al je volgers samenvat in een nieuwe tweet. Zo deel je de opgedane kennis en laat je weten al een antwoord op je vraag te hebben gehad.

Het artikel “A Twitter tip that changes everything!” schrijft ook dat veel Twitter gebruikers niet beseffen dat Twitter op deze manier werkt. Een voorbeeld daarvan is te vinden na mijn reactie op het artikel:

@jvdschenk reageerde op mijn reactie door zijn 1500+ volgers (ontrecht) te vertellen dat ik het ook niet begrijp:

Wat ging hier nu precies mis? Het feit dat er een subtiel maar sociaal belangrijk verschil is tussen @replies en @mentions. Er is een heel belangrijk verschil tussen tweets die beginnen met een apenstaartje (de zogenaamde @replies) en tweets waarin een Twitter gebruikersnaam voorkomt (@mentions).

@jvdschenk had er geen bezwaar tegen dit illustratieve aan te bieden om het verschil tussen @replies en @mentions in het Nederlands toe te lichten, waarvoor dank.

Wanneer je een tweet begint met een @ (@replies)

Twitter laat tweets die beginnen met de gebruikersnaam van een andere Twitter gebruiker alleen zien aan de geadresseerde Twitter gebruiker én aan gebruikers die zowel de afzender als de ontvanger van de zogenaamde @reply volgen.

Mijn reactie op het artikel richting @jvdschenk was dus alleen zichtbaar voor @jvdschenk en alle Twitter gebruikers die ons beiden volgen.

De @reply gebruik je voor:

  • een gerichte vraag aan specifieke een Twitter gebruiker, bijvoorbeeld: @mackaaij Weet jij hoe je …
  • een opmerking aan specifieke een Twitter gebruiker, bijvoorbeeld: @mackaaij Er staat een typefout in je artikel, zoek op …
  • feedback aan specifieke een Twitter gebruiker, bijvoorbeeld: @mackaaij Misschien is een plaatje leuk bij het artikel …? Iets als …

Let wel: wederzijdse volgers lezen altijd mee. Daarnaast kan natuurlijk heel de wereld meelezen door te zoeken op woorden die in de tweet voor komen. Maak voor het uitwisselen van persoonlijke gegevens of het voeren van een interne discussie dus gebruik van een Direct Message.

Wil je weten wie de wederzijdse volgers zijn? Maak dan met FollowerWonk een Venn-diagram (vul de namen in en kies voor Compare their followers).

Tip: Als jouw tweet een reactie is op een andere tweet, klik dan op het reply-knopje van de tweet. Twitter maakt dan een link tussen jouw nieuwe tweet en de tweet waarop je reageert. Je kunt dan later via “in reply to” weer terugklikken in de discussie. Het is ook voor de ontvanger handig om nog even snel na te kunnen lezen waar je precies op reageert.

Wanneer je een tweet juist niet begint met een @ (@mentions)

@mentions zijn tweets waarin je een Twitter gebruiker adresseert. Een dergelijke tweet bevat ergens, maar niet in het begin, het apenstaartje gevolgd door een Twitter gebruikersnaam. Twitter toont @mentions, net als tweets waarin je niemand noemt, aan al je volgers. De opmerking van @jvdschenk dat ik het ook niet begrijp was dus zichtbaar voor al zijn 1500+ volgers.

De @mention gebruik je voor:

  • het introduceren van een Twitter gebruiker in je eigen netwerk én het geven van credits (RT of /via), een compliment of bedankje, bijvoorbeeld: Compleet artikel van @mackaaij over Twitter op http://www.eenmanierom.nl/twitter/
  • Follow Friday waarbij op vrijdag Twitter gebruikers anderen in hun netwerk introduceren met de hashtag #followfriday of #ff, bijvoorbeeld: #ff Lifehacker @mackaaij vanwege zijn handige (veelal ICT) tips waaronder over Twitter!
  • het expliciet onder de aandacht brengen van een tweet om iemand bij een discussie te betrekken of ergens op te attenderen. De enorme hoeveelheid berichten op Twitter kan niemand bijhouden. Als je wilt dat iemand een specifieke tweet leest dan kun je deze persoon expliciet addresseren, zoals onderstaande tweet van mij over het blokkeren van social media in België waar ik @mlanting op wilde attenderen.

Natuurlijk kun je ook iemand complimenteren of bedanken via een @reply. Via de mention hierboven stel je alle Twitter gebruikers die jou volgen op de hoogte van mijn artikel, jouw compliment aan mij én introduceer je mijn Twitter gebruikersnaam zodat mensen mij kunnen vinden.

Follow Friday tips die beginnen met een @reply zijn echt een gemiste kans. Deze tweets hebben een klein bereik – ze worden alleen gezien door de geadresseerde en door wederzijdse volgers. Het komt ook vaak voor dat meerdere Twitter gebruikers in één #ff tweet worden genoemd. Deze Twitter gebruikers krijgen allemaal de tweet onder ogen. Maar niet al jouw volgers dus.

En nu ik toch over Follow Friday begonnen ben: het is handig als je, in plaats van meerdere Twitter gebruikers noemen, iemand introduceert met een korte tekst. Iets wat je ook kunt toepassen bij het doorsturen van linkjes naar websites of artikelen. Welke van onderstaande tweets worden verder onderzocht en welke verdwijnen in de sneeuwval van tweets?

  • #ff @lifehacking, @frankmeeuwsen, @resourcerer, @realoomph, @mackaaij
  • #ff Lifehacker @mackaaij vanwege zijn handige (veelal ICT) tips waaronder over Twitter!
  • Maak jij al optimaal gebruik van het verschil tussen replies en mentions? https://www.eenmanierom.nl/twitter/

Er blijven genoeg situaties over waar je kunt discussiëren over het gebruik van @reply of @mention. Zo komt het regelmatig voor dat iemand een Twitter gebruiker bedankt voor het volgen of retweeten middels een @mention. Voor mij is dit een soort #followfriday introductie zonder toelichting waar ik persoonlijk niet zoveel aan heb.

Twitter gebruikersnamen opzoeken om te introduceren in je netwerk

Om iemand te complimenteren met of bedanken voor een artikel of website zoek ik de Twitter gebruikersnaam van een auteur/ontwikkelaar regelmatig op. Dit geeft Twitter gebruikers in mijn netwerk de mogelijkheid eenvoudig te volgen. In een tweet met de tekst “Compleet artikel van Patrick Mackaaij over Twitter http://www.eenmanierom.nl/twitter/” kan immers niet worden doorgeklikt op mijn Twitter gebruikersnaam @mackaaij.

Twitter gebruikersnamen kun je vinden via:

Andere Twitter gebruikers attenderen op dit artikel

Krijg je een compliment via Twitter met extra tekst waardoor het lijkt alsof de verzender denkt dat alle volgers de tweet zien?

Merk je een #followfriday tweet die begint met een apenstaartje op?

Noemt iemand persoonsnamen van Twitter gebruikers op waar het handig was geweest om een Twitter gebruikersnaam te gebruiken?

Met een @reply kun je deze Twitter gebruiker gericht attenderen op dit artikel. Attendeer je al je volgers even op het gebruik van replies, mentions en direct messages?

De tekst van dit artikel heb ik in hoofdlijnen verweven in mijn overzichtsartikel De kracht van Twitter.

3 gedachten over “@replies, @mentions en direct messages op Twitter gebruiken

  1. Anne schreef:

    Bedankt voor je heldere voorbeelden en duidelijke uitleg over het juiste gebruik van @replies en @mentions op Twitter. De gebruiksvolgorde doet er dus wel degelijk toe. Dit artikel komt voor mij precies op het juiste moment.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.