Maak je PC sneller met extra computergeheugen (ram-geheugen)

Trage computer? Je PC, Mac of laptop bevat naast ruimte op een harde schijf waar bestanden zoals documenten, foto’s en programma’s worden opgeslagen ook intern ram-geheugen . Zowel de schijfruimte als het RAM worden geheugen genoemd, respectievelijk extern en intern geheugen. De hoeveelheid geheugen wordt in beide gevallen ook nog eens in gigabytes uitgedrukt, voor een leek verwarrend merk ik vaak.

Normaliter hoef je niet zoveel met het RAM (interne geheugen). De computer gebruikt dit geheugen. Als je de computer uitschakelt dan zijn de gegevens weg. Je hebt er misschien wel kennis mee gemaakt als de computer vastliep of bijvoorbeeld wegens een stroomstoring uitschakelde. De bewerkingen die je nog niet had opgeslagen in documenten was je toen kwijt. Deze waren enkel in het interne geheugen aanwezig. Belangrijker in het dagelijkse gebruik is de harde schijf (het extern geheugen). Je gebruikt deze voor het opslaan van bestanden zoals documenten, foto’s en programma’s. Als je de computer uitschakelt dan blijven de opgeslagen gegevens bewaard.

Dit artikel legt uit waarom het interne ram-geheugen dat door de computer wordt gebruikt toch interessant voor je is omdat het je PC sneller kan maken! Daarnaast beschrijf ik hoe je dit interne geheugen kunt uitbreiden plus een handige tool om precies het juiste interne geheugen te bestellen. Christa uit Groningen mailde mij: “Mijn PC is in ieder geval een stuk sneller. Dat is vooral prettig als ik met movie maker werk. Voor de upgrade moest ik tijden wachten voordat een wijziging werd verwerkt. Dat is misschien wel een tip voor mensen met hetzelfde probleem. Het maakt het gebruik een stuk prettiger. En zo kan mijn PC nog wel wat jaartjes mee.”

Intern geheugen (RAM) – belangrijk voor performance

Het interne RAM geheugen is interessant omdat het grote invloed heeft op de snelheid waarop je computer werkt. Dat heeft te maken met het feit dat het interne geheugen in vergelijking met de harde schijf razendsnel is. Alle programma’s die je opstart nadat je je computer hebt aangezet worden in het interne geheugen geladen. Eerst zal het besturingssysteem worden ingeladen (bijvoorbeeld Windows) en vervolgens programma’s die automatisch mee opstarten zoals de virusscanner en bij veel mensen programma’s zoals Skype. Deze programma’s nemen allemaal interne geheugenruimte in beslag. Op een gegeven moment is het interne geheugen dan ook vol.

Virtueel geheugen – swappen

Als het interne geheugen vol is dan verschijnt er (althans niet zomaar) GEEN melding zoals “Helaas kun je geen extra programma’s meer opstarten omdat het interne geheugen vol is. Sluit eerst een of meerdere programma’s af en probeer het dan opnieuw”. Nee, het besturingssysteem schrijft de gegevens van het programma waarin je op dat moment niet actief aan het werk bent weg naar de harde schijf. En dit kost tijd, heel veel tijd. Als je een programma activeert waarvan de gegevens niet in het interne geheugen zijn ingeladen dan haalt Windows die op. En ook dit kost weer heel veel tijd.

De schijfruimte op de harde schijf die in beslag genomen wordt door gegevens die niet meer in het interne geheugen passen noemt men virtueel geheugen. Het proces van het wegschrijven en weer ophalen van gegevens uit het vituele geheugen heet swappen. Hoe meer programma’s je actief hebt en hoe vaker je heen en weer schakelt tussen de programma’s, hoe meer je de PC laat swappen. Omdat de harde schijf vaak geluid maakt bij het wegschrijven en ophalen van gegevens kun je het goed horen als je PC veel aan het swappen is. Probeer maar eens wat programma’s op te starten en wacht dan even tot de PC alles verwerkt heeft en wat stiller is. Schakel dan over naar een ander programma. Als dit niet 1-2-3 gebeurt dan heeft jouw PC te weinig intern geheugen om alle programma’s die je hebt opgestart tegelijkertijd in het interne geheugen te houden en dan hoor je ‘m swappen.

Om je PC minder te laten swappen kun je een aantal dingen doen:

  1. Minder programma’s tegelijkertijd starten. Als je een programma afsluit dan wordt het interne geheugen dat door het programma werd gebruikt weer vrijgegeven voor gebruik door andere programma’s. In de praktijk gaat dat overigens soms niet helemaal goed omdat niet alle computerprogramma’s even goed zijn gemaakt. Vandaar dat het herstarten van je computer soms ook helpt.
  2. Controleer ook eens wat er allemaal mee wordt opgestart als je de computer inschakelt. Al die programma’s rechtsonderin de systeembalk van Windows, gebruik je die ook echt? Via Start>Uitvoeren, MSCONFIG kun je op het tabblad Opstarten/Startup nagaan wat de PC allemaal automatisch opstart en overbodige opties uitvinken. Dat kan ook bij Services alleen zullen die vermeldingen daar bij een leek waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen.
  3. Je kunt extra intern geheugen (RAM) kopen en het geheugen van je computer uitbreiden als daar ruimte voor is.
  4. Als je Windows Vista of Windows 7 hebt dan kun je een USB stick of geheugenkaart van een digitale camera in je PC stoppen. Dit fungeert ook als geheugen en als het technisch snel genoeg is (beetje modern kaartje) dan biedt Windows aan om (een deel van) dit geheugen te gebruiken voor ReadyBoost. Met ReadyBoost zet je een USB stick of de geheugenkaart van een digitale camera in als virtueel geheugen.

Intern geheugen (RAM) uitbreiden

Vaak is er in een computer fysiek voldoende ruimte en kun je het interne geheugen (RAM) uitbreiden. De gigabytes van het interne geheugen zijn duurder dan de gigabytes van een vaste schijf. De verkoper van je computer heeft er waarschijnlijk voor gekozen om een wat lager prijskaartje aan je computer te hangen ten koste van het interne geheugen. De prijs van intern geheugen daalt vaak enige tijd na aanschaf van je computer waarna het interessant is om wel degelijk voor uitbreiden te kiezen. Er zijn echter ook dingen waar je op moet letten:

  • Hoeveel geheugen kan de computer maximaal aan? Mijn huidige computer kan maximaal 2 gigabyte intern geheugen gebruiken. Deze feiten kun je terugvinden in de documentatie die bij je computer is meegeleverd, via de website van de fabrikant van je computer of op de manier die ik straks voor stel.
  • Hoeveel geheugen zit er nu in de computer? Bij aanschaf van mijn computer zat er 1 gigabyte in.
  • Hoe is dat geheugen verdeeld? In mijn computer zijn er twee sleuven (vakjes) waarin je intern geheugen kunt stoppen. In ieder van deze vakjes was 512 megabyte gestopt. Dit is iets wat je vaak ziet: alle geheugenbankjes zijn vol maar zonder de maximale hoeveelheid geheugen te benutten.
Geheugen uitbreiden

Geheugen kun je eenvoudig zelf uitbreiden:

  1. Schroef de PC open.
  2. Ontlaadt jezelf even via bijvoorbeeld de centrale verwarming om geen vonken over te brengen naar je PC.
  3. Druk je het eventuele te vervangen intern geheugen uit het bankje (vaak moet je hiervoor een sluiting opzij duwen).
  4. Plaats het nieuwe geheugen onder een kleine hoek óf juist recht naar beneden (zoals op de bovenstaande foto). Je kunt goed aanvoelen of je goed bezig bent en anders staan er vaak richtlijnen in de handleiding van je computer. Forceer niets – voel je je niet vertrouwd vraag dan iemand die wat handiger is met computers of laat het in de winkel doen.
  5. Nu je toch bezig bent kun je net zo goed even het stof wegblazen.
  6. Schroef vervolgens de computer weer dicht.

Omdat mijn machine 2 gigabyte kan aanspreken en ik daarvoor twee vakjes heb kocht ik tweemaal 1 gigabyte geheugen. De twee stuks van 512 megabyte heb ik uit mijn computer gehaald. De waarde hiervan was inmiddels dusdanig gedaald dat het voor mij de moeite niet was deze te verkopen.

Extra intern geheugen voor je PC kopen via InternGeheugen.com

Hoewel ik destijds graag het interne geheugen van mijn machine wilde uitbreiden, is het vooral geen feest om geheugen te kopen. Niet vanwege de prijs, uitbreiden kost vaak nog maar een paar tientjes door de prijsdaling, maar vanwege de ruime keuze. Zo heb je SDRAM, DDR DIMM, DDR2 DIMM, DDR3 (SO DIMM) in verschillende snelheden.

Soorten intern geheugen RAM (SDRAM, DDR DIMM, DDR2 DIMM, DDR3, SO DIMM)

In plaats van de hele PC naar de winkel te slepen vond ik voor deze bottleneck een goede oplossing. De website van InternGeheugen.com biedt een enorm handige tool met de naam MAPP Reporter. MAPP Reporter analyseert na installatie het geheugen van je computer en adviseert welk geheugen je kunt aanschaffen.

InternGeheugen.com - MAPP System Reporter

Na installatie van het programma scant MAPP Reporter je PC waarna binnen enkele seconden een op jouw computer toegesneden webpagina opent. Op deze pagina zie je een foto van je computer (of moederbord, het grote bord waar alles met elkaar verbonden is in de computerkast) waardoor je weet dat InternGeheugen.com de juiste machine voor zich heeft. Zoals het voorbeeld hieronder van een Dell Latitude computer.

intern geheugen scannen en bestellen

Voor het geval de afgebeelde PC niet klopt toont InternGeheugen.com de tekst:

Twijfelt u over het advies? In uitzonderlijke gevallen geeft onze online-scan een ander systeem weer dan het uwe. De weergegeven modules zijn dan niet voor uw systeem bedoeld maar een systeem met een bijna overeenkomend modelnummer. Hoewel dit slechts in uitzonderlijke gevallen voorkomt, kunt u twijfelen over het bovenstaande resultaat. In zo’n situatie kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kijken het graag voor u na!

MAPP Reporter heeft mij nog niet in de steek gelaten met het herkennen van machines. De webpagina geeft naast de maximale hoeveel geheugen die je computer aan kan ook de hoeveelheid geheugen die je momenteel hebt. Onder de samenvatting staat een duidelijke omschrijving, zoals in mijn geval: “Momenteel heeft u 2048 MB geheugen in uw Desktop-systeem. Het maximale geheugen in uw systeem is 2GB”.

Als je liever geen programma installeert dan kun je de website InternGeheugen.com navigeren op merk (Transcend, Kingston, Dane-Elec en SanDisk) met de GeheugenWizard. Je kiest dan een fabrikant van geheugen waarna je je computer kunt opzoeken op fabrikant en model. Als je al precies weet welk geheugen je nodig hebt dan kun je ook zoeken op geheugentype. Naast intern geheugen kun je via de upgrade pagina van een computer ook andere componenten aanschaffen zoals een harde schijf, USB stick of nieuw besturingssysteem. In geval van een laptop verschijnen ook accessoires zoals accu (batterij) en adapter (voeding).

Geheugen Mac uitbreiden

Heb je een Mac? Start Activiteitenweergave, tabblad Geheugen om in een grafiek te zien hoe het met de geheugendruk (Engels: memory pressure) van je Mac is gesteld. Deze grafiek is er sinds macOS Mavericks. Groen en laag uitslaan is goed, geel/amber is druk (dan hoor je al veel swappen) en rood funest.

macOS Activity Monitor - Memory Pressure

Het juiste geheugen kun je vinden op basis van het serienummer van je Mac. Dat serienummer kun je vinden door linksbovenin te klikken op het logo van Apple. Kies “Over deze Mac” en klik tweemaal op het versienummer. Vaak geeft InternGeheugen.com aan dan de officiële documentatie van Apple. Dat werkt dan ook écht. Zelf geprobeerd door een iMac uit te breiden met 2 x 8GB geheugen. Volgens de handleiding mocht de DIMM maximaal 4GB zijn. Zo ging ik van de standaard 4GB (2x 2GB) naar totaal 20GB. Dat maakte mijn Mac supersnel :D

Geheugen uitbreiden van een iMac is nog iets gemakkelijker dan een PC. Mijn model had een speciale ingang onderaan de monitor. Mac uitschakelen, drie schroefjes losdraaien en het plaatje verwijderen, geheugen recht erbij duwen, dichtschroeven en Mac opstarten. Natuurlijk ook hier oog voor detail – de schroefjes konden niet uit het plaatje vallen.

Geheugen bestellen

Artikelen die je voor 17:00u bestelt heb je de volgende dag al in huis (als ze op voorraad zijn natuurlijk). De orderstatus is te volgen via de site, e-mail, TNT Track & Trace en indien gewenst (gratis) SMS. Als je niet tevreden bent met de aanschaf dan kun je deze binnen 7 dagen terug sturen. Er is een uitgebreide installatieprocedure voor intern geheugen in de FAQ van InternGeheugen.com opgenomen als after sales service.

Ga eens na via InternGeheugen.com of je computer kan worden voorzien van extra intern geheugen en verbeter je gebruikersgemak waardoor je je PC ook langer aan zult houden. Overigens is het belangrijk je te realiseren dat de harde schijf waarop je je dierbare bestanden bewaart niet het eeuwige leven heeft en op een gegeven moment kapot gaat. Om te voorkomen dat je dan alsnog al je bestanden kwijt bent moet je regelmatig de bestanden kopiëren via een automatische backup online.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.