oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen: soorten en kenmerken

Momenteel zijn er veel soorten batterijen te koop. Binnen de categorieën oplaadbaar en niet-oplaadbaar bestaan ook verschillende soorten. Deze pagina probeert de meest belangrijke verschillen duidelijk te maken.

Oplaadbare batterijen bestellen kan bij Bol.com. Of houd extra energie om je smartphone of tablet op te laden bij de hand met een Powerbank.

Tabel met soorten oplaadbare batterijen

Kort samengevat staat hieronder een tabel waaruit kan worden afgelezen hoe lang een bepaalde batterij mee gaat.

TypeNiCdNiMHlithiumlithium-ionalkaline
Oplaadbaar?jajaneejanee
Gebruikstijd*0.5 uur1.5 uur2 uur?0.4 uur
Capaciteit
(mAh)
6001400-21002100?2800
Bewaartijd1 maand1 maand7-10 jaar1 jaar2-3 jaar
*Schatting gebaseerd op 1A stroomverbruik (1000mA).

Hieronder worden de termen gebruikstijd, capaciteit, bewaartijd en type uitgelegd. Oplaadbaar lijkt me duidelijk genoeg zonder uitleg. De volgorde is zo gekozen dat het verhaal begrijpelijk over komt.

Gebruikstijd en capaciteit van oplaadbare batterijen

Met gebruikstijd doel ik op de tijd waarmee een apparaat, gevoed door de batterijen, normaal gebruikt kan worden. Deze tijd is afhankelijk van het stroomverbruik van het apparaat in mA (1000 milli-ampere). De tabel is afkomstig van een pagina gericht op een specifieke digitale camera met een stroomverbruik van 1000mA. De NiCd met een capaciteit van 600mAh kan de digitale camera dus iets langer dan een half uur draaiende houden (600/1000). De NiMH houdt dat gemiddeld 1.5 uur vol (1500/1000) en de lithium ongeveer 2 uur (2100/1000). Bij de alkaline gaat de formule niet op en daalt de gebruikstijd naar 0.4 uur, terwijl de verwachting op 3 uur ligt. Dit heeft te maken met de manier waarop de batterij gemaakt is. Voor apparaten die veel stroom trekken zijn alkaline-batterijen niet geschikt (technisch: de interne weerstand is te hoog).

Tip: bij felle kou presteren alle batterijen en accu’s minder. Het helpt om camera’s en mobieltjes dan op het lichaam te dragen.

Bewaartijd oplaadbare batterijen

NiCd’s en NiMH’s kunnen ongeveer een maand opgeladen bewaard worden, waarna het verlies aan capaciteit te hoog is (lekstroom). De NiCd’s verliezen per dag zo’n 1% aan capaciteit (als ze niet gebruikt worden dus) en de NiMH’s zelfs 3%-10%. Dit is belangrijk om te weten als een apparaat niet frequent gebruikt wordt. De digitale camera bijvoorbeeld alleen met feestdagen gebruiken kan op deze manier op een teleurstelling uitlopen. Derhalve wordt een reserve-set lithium-batterijen geadviseerd in dergelijke gevallen.

Lees de reactie van Gerrit op dit artikel over nieuwere types NiHm met een lagere zelfontlading.

oplaadbare batterijen

Types oplaadbare batterijen

De oplaadbare batterijen zijn onderverdeeld in de typen NiCd (nickel cadmium) en NiMH (nickel metal hydride). NiMH batterijen zijn technisch geavanceerder, maar belangrijker is dat zij een hogere capaciteit hebben dan NiCd’s (factor 1,25 à 1,5), waardoor ze een apparaat langer draaiende kunnen houden. Ook wordt in de Ni-MH’s de giftige stof cadmium niet meer gebruikt. De NiMH’s leveren een constantere stroom. Beide batterijen mogen niet overladen worden (dan gaan ze kapot, na het laden mogen de batterijen niet te warm zijn), al zijn NiMH’s daar gevoeliger voor. NiMH’s mogen niet zonder meer in dezelfde oplader als NiCd’s worden opgeladen, daar de oplader dan niet weet wanneer het laadproces moet stoppen (en de batterij dus overladen wordt en defect raakt). NiCd-batterijen zijn iets zwaarder (gewicht) dan NiMH-batterijen.

Nieuwste ontwikkelingen: Lithium-ion en Zinc-air

Momenteel is de lithium-ion de beste batterij om aan te schaffen voor gebruik in mobiele telefoons, digitale camera’s en dergelijke. Per maand verliest de batterij (zonder gebruik) minder dan 10% van de capaciteit aan lekstroom. De batterij beschadigt niet door eerder opladen, het apparaat waarin de batterij gebruikt wordt kan namelijk eenvoudig de huidige capaciteit opvragen (dit wordt door apparaten ook gebruikt om de resterende tijd weer te geven). De batterij is lichter dan NiMH’s (50%) en kleiner van omvang (40%).

In de nabije toekomst wordt het type Zinc-air verwacht (niet in de tabel opgenomen). Deze batterij is nog lichter (gewicht) en laadt sneller op. Zinc-air haalt voor de interne chemische reactie benodigde stoffen direct uit de lucht.

Batterijen bestellen

Meer informatie over oplaadbare batterijen

Powerbank

We hebben steeds meer apparaten bij ons die energie vragen en die we gedurende de dag of reis bij willen laden. Denk bijvoorbeeld aan smartphones en tablets. Een powerbank is een extra batterij waarop je de USB-kabel van andere apparaten kunt aansluiten. Je kunt een powerbank zien als een draagbaar stopcontact. Tijdens het opladen van je apparaten loopt de powerbank zelf leeg. Die moet je dus af-en-toe bijladen.

Ga je een powerbank kopen? Let dan goed op de USB-aansluiting die de powerbank levert. Bij goedkope powerbanks kan het voorkomen dat je smartphone gewoon leeg blijft lopen tijdens gebruik omdat ze de vraag naar energie niet bij kunnen houden. Let erop dat je USB-aansluiting 2.1A levert in plaats van slechts 1.0A.

Een volgende factor heeft te maken met de omvang van de powerbank. Compacte powerbanks hebben als nadeel dat ze minder opslagcapaciteit hebben. Er is domweg minder ruimte voor een grote batterij. Dat betekent dat je met een kleine powerbank je smartphone minder vaak of net niet helemaal kunt opladen. De opslagcapaciteit van een batterij wordt weergegeven in mAh. Door de opslagcapaciteit van een powerbank te delen door de opslagcapaciteit van de batterij van je smartphone heb je een goede indicatie hoe vaak je kunt opladen. Een kleine powerbank van 3000mAh kan bijvoorbeeld de batterij van een lege iPhone 8 van 1821 mAh zo’n anderhalf keer opladen. De capaciteit van een powerbank staat bij de advertentie. De capaciteit van je smartphone kun je bijvoorbeeld vinden door je smartphone op te zoeken op GSMArena.com.

Powerbank bestellen

Disclaimer

Daar batterijen steeds belangrijker worden (digitale camera’s, smartphones, tablets, laptops, notebooks) heb ik geprobeerd meer informatie te vinden over de verschillende soorten batterijen en deze kort weer te geven. Daarbij moet ik aantekenen dat ik geen expert ben op dit gebied. De informatie op deze pagina is naar mijn idee correct, maar ik kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor fouten. De lezer is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van deze informatie.

Op- of aanmerkingen over de bovenstaande tekst kun je hieronder kwijt. Middels deze weg heeft Marc Goethals een bijdrage geleverd op technische details.

8 gedachten over “Oplaadbare batterijen: soorten en kenmerken

    • Patrick Mackaaij schreef:

      Het is voor mij lang geleden dat ik me in dit onderwerp heb verdiept. tommy666 schreef elders:

      Het enige verschil tussen NiMH en NiCd batterijen zit em in het feit dat je NiCd batterijen helemaal moet ontladen voor je ze weer oplaad. NiMH batterijen moet je juit zo vol mogelijk proberen te houden. Er is dus geen verschillende vorm van spanning nodig want daar merken de chemicaliën toch niets van. Als je NiCd batterijen gaat opladen kun je ze dus best eerst even ontladen (als je geen ingebouwde ontlader hebt werkt een weerstandje of een lampje over de batterij zetten even goed).
      Als je de batterijen gaat opslaan voor langere tijd moet je het volgende doen:
      – NiMH: volledig OPladen,en dan wegzetten zonder aangesloten te zijn.
      – NiCd: volledig ONTladen (met een weerstandje) en aangesloten op die weerstand de batterij wegleggen.
      Zo hou je je batterijen het langst in vorm.

  1. Yvonne van der Veldt schreef:

    Heb van die tuinlampjes open zon enegie. De batterij die er nu in zit is een ni-mh aa 350mah 1.2 volt.
    Welk soort oplaadbare batterij kan ik het best gebruiken? Zie zoveel verschillende dat ik door de batterijen het licht niet meer zie.

  2. Lina schreef:

    Ik begrijp er nu helemaal niets meer van. Ik lees overal dat nimh batterijen de eerste paar keer 12 uur geladen moeten worden.. om optimaal te kunnen presteren. En nu lees ik dat ze niet overladen mogen worden..
    Ik heb nieuwe (Tronic) AAA nimh batterijen, ze deden het (in led kaarsen) 1,5 week. Na een eerste keer ze te hebben geladen: 3 dagen..
    Dus zijn ze overduidelijk niet helemaal goed geladen tijdens de eerste oplaadbeurt. Ik heb een (Ikea) lader, het is geen snellader.

    • Patrick Mackaaij schreef:

      Ik heb het artikel in 2008 geschreven en weet er helaas ook niets meer van dan hier staat. Ik plaats je reactie, misschien komt er een antwoord op. Kan me ook voorstellen dat er iets specifieks aan de hand is en je terug moet naar de winkel. Misschien helpt het als je gericht zoekt naar ervaringen van andere gebruikers met die specifieke led-kaarsen – dat is dan niet iets voor onder dit artikel.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.