Livescribe smartpen: Aantekeningen van pen, papier en geluid digitaliseren naar Evernote

Livescribe levert digitale pennen (smartpen) om aantekeningen die je met pen en papier maakt te digitaliseren. Met een Livescribe smartpen kun je alles wat je opschrijft en tekent bewaren in Evernote. Evernote is op bijna ieder apparaat beschikbaar (PC, Mac, tablet, smartphone) dus je hebt je aantekeningen altijd bij de hand. Doordat Evernote handgeschreven woorden herkent (indexeert) kun je je notities vervolgens ook snel weer terugvinden. Vanuit Evernote kun je je aantekeningen ook delen met anderen.

Als ik de smartpen aan iemand laat zien dan benadruk ik altijd dat het óók een gewone pen is. Je kunt er gewoon mee schrijven op ieder papier. Als je de pen aan zet én schrijft op Livescribe-papier dán worden je aantekeningen gedigitaliseerd. De weergave in Evernote is dan precies hetzelfde als wat je op papier hebt staan. Ook als je later iets toevoegt of doorkrast op het Livescribe-papier. Je aantekeningen staan als PNG-bestand in Evernote en kunnen dus eenvoudig worden bewaard of verder gedeeld.

Je kunt met de Livescribe-pen opnemen terwijl je aantekeningen maakt. Dan worden de bewegingen die je maakt ook vastgelegd wat je weer als filmpje kunt afspelen. De smartpen neemt dan ook het geluid op, hiervoor heeft de pen een goede ingebouwde microfoon. Opnemen is met name handig voor aantekeningen die je maakt tijdens een interview, vergadering, (hoor)college of congres – never miss a word. Notities met geluid nemen zo’n 10MB per uur aan schijfruimte in beslag. Met het kleinste model Livescribe wifi smartpen van 2GB kun je 200 uur notities bewaren.

Als presentator of docent kun je aantekeningen maken met de smartpen en deze beschikbaar stellen aan je publiek. Naast je gesproken toelichting neemt de smartpen je bewegingen op waardoor je de manier waarop je aantekeningen tot stand kwamen ook terug te zien zijn in een filmpje. Livescribe noemt zo’n uitlegfilmpje een pencast. De schetsen zijn overigens met 72dpi niet hoogwaardig genoeg om grafisch professioneel verder te gebruiken.

Daarnaast is de smartpen natuurlijk een erg leuke gadget. Lees verder hoe het allemaal precies werkt!

Matthijs van Nieuwkerk vatte de Livescribe smartpen mooi samen: Een miraculeuze pen die alles onthoudt wat je hoort en opschrijft. Zie ook onderstaand filmpje waarin Alexander Klöpping meeschrijft met Matthijs van Nieuwkerk die een deel van zijn levensverhaal vertelt.

Livescribe logo - Never miss a word

LiveScribe ondersteunde ten tijde van het schrijven van dit artikel drie pennen:

  1. LiveScribe echo
  2. LiveScribe wifi (Sky)
  3. LiveScribe 3

Dit artikel is hoofdzakelijk gebaseerd op de LiveScribe wifi (Sky). Het nieuwste model licht ik er eerst even uit.

LiveScribe 3

De LiveScribe 3 smartpen is bedoeld om samen met iPad, iPhone of iPod touch (iOS 7+) te gebruiken – er is een LiveScribe-app. Als je je pen even niet kunt vinden dan kun je ‘m laten piepen via de app. Volgens Cult of Mac is de app de zwakke plek van LiveScribe 3. Evernote is nog steeds mogelijk maar nu optioneel. Je hebt dus nog steeds overal toegang tot je gedigitaliseerde aantekeningen en kunt ze eenvoudig delen met anderen.

Vanuit LiveScribe+ kun je pagina’s of tekstsnippets doorsturen naar een pagina in je standaard Microsoft OneNote-notitieboek.

Outline is een gratis app om notities te maken en te synchroniseren met Microsoft OneNote. Deze app werkt samen met LiveScribe. De betaalde app Outline+ synchroniseert daarnaast met OneDrive, Dropbox, Box en SharePoint. SharePoint is interessant als je je data op bedrijfsservers wilt houden.

LiveScribe 3 kan in tegenstelling tot de LiveScribe wifi (Engelstalige) handgeschreven tekst digitaliseren zodat je deze direct verder kunt verwerken op een computer. LiveScribe werkt hiervoor samen met Vision Objects. De pen herkent zelfs bepaalde gegevens zodat je snel afspraken en contactinformatie kunt verwerken. Telefoonnummers en hyperlinks kun je aantikken om te gebruiken (bellen of een website openen).

De LiveScribe 3 maakt voor het opnemen van geluid gebruik van de microfoon(s) in je iOS-apparaat in plaats van een eigen microfoon. Met de LiveScribe-app kun je ook foto’s aan je notities toevoegen. De headsetaansluiting is ook vervallen – terugluisteren kan natuurlijk via je iPhone of iPad. Tijdens het opnemen van geluid wil je natuurlijk liever geen telefoontjes of meldingen dus zet het apparaat op “Niet storen”. En als je tijdens een telefoongesprek aantekeningen met geluid wilt maken dan moet je ofwel een vaste telefoon gebruiken of de LiveScribe-app op iPad (naast je iPhone).

De achterkant van de LiveScribe 3 is als stylus op het touchscreen te gebruiken en beschermt als dopje de USB-poort. De LiveScribe 3 oogt meer als een normale pen: slanker, geen LCD-display en in- en uitschakelen door aan de pen te draaien. Met het LCD-scherm vervallen ook de apps die toch meer een gimmick waren. LiveScribe 3 werkt met generiek verkrijgbare inktpatronen – de inktpatronen van de Sky en Echo passen daardoor niet. De batterij gaat 14 uur mee.

Dagelijks gebruik van de Livescribe smartpen

Met de Livescribe pen kun je gewoon overal schrijven en tekenen waar papier is, zoals met iedere balpen. Livescribe werkt met dezelfde gangbare navullingen als de handige Inka pen die aan je sleutelbos past – je kunt deze er gewoon uit trekken. Livescribe levert een extra navulling mee.

Livescribe navulling pen

De smartpen is anderhalf tot tweemaal zo dik als mijn Parker-pen. Dat komt door de camera onderin de pen die in de gaten houdt waar je aan het schrijven bent. In de doos zitten ook twee dopjes om de pen af te sluiten. Deze losse dop gaat er wel wat lastig op en af maar is natuurlijk wel belangrijk om te voorkomen dat de inkt uitdroogt of je kleding beschadigt.

Voor het digitaliseren van je notities gebruik je het speciale Livescribe papier. Kleine puntjes op het papier vormen herkenningspunten voor de camera. Een Livescribe-notitieblok is niet duurder dan een gangbaar notitieboekje. Livescribe heeft samen met Paperblanks mooie boekjes gemaakt. Je kunt Livescribe-papier uitprinten via de website van Livescribe. Bij aankoop van de Livescribe wifi smartpen krijg je een startersboekje van 100 pagina’s.

Livescribe smartpen Portfolio

Als je de pen aan zet én schrijft op Livescribe-papier dan worden je aantekeningen gedigitaliseerd. Via WiFi worden bladzijden in het Livescribe-notitieboek automatisch en draadloos bewaard (gesynchroniseerd) met notities in Evernote. De Livescribe-pen weet dankzij hele kleine puntjes op het papier precies in welk boekje, op welke pagina en op welke plek op die pagina je schrijft.

Om geluid en bewegingen van de pen op te nemen tik je onderaan het Livescribe-papier op “record” (of houdt de aan/uit knop op de smartpen ingedrukt). Als je klaar bent tik je onderaan het Livescribe-papier op “stop”. Met een wifi-verbinding actief worden je notities direct gesynchroniseerd en anders kun je dat later alsnog doen. Met “pause” kun je een opname tijdelijk onderbreken.

Livescribe smartpen - dot paper record

Je kunt op ieder moment het geluid terug luisteren door met je smartpen in je aantekeningen te tikken. De speaker in de smartpen laat het opgenomen geluid van dat moment horen. Met iconen onderaan de pagina op het Livescribe-papier kun je het geluid sneller afspelen, doorspoelen en het volume aanpassen. Opnames verwijderen van de smartpen kan via het Menu > Toepassingen > Paper replay.

Je hoeft niet continu verbonden te zijn met een wifi-netwerk, alleen als je notities wilt synchroniseren met Evernote of een foefje wilt gebruiken zoals het raadplegen van de beurskoersen. Je kunt de wifi-verbinding tijdelijk verbreken zodat de batterij langer mee gaat. Hiervoor tik je voorin je Livescribe-notitieboek op het icoon “Wifi Off/On”. Er is ook een symbool “Sync Now” om dan handmatig de synchronisatie te starten.

De Livescribe pen zou een volle dag mee moeten kunnen gaan. Opladen gaat via de meegeleverde USB-kabel.

Livescribe smartpen integratie met Evernote

Livescribe maakt al smartpennen sinds 2007. Het model Livescribe wifi smartpen werkt draadloos via wifi. Daarnaast heeft de eigen software plaatsgemaakt voor een naadloze integratie met Evernote.  Ken je Evernote nog niet? Lees dan mijn gidsartikel over Evernote of het e-book Lifehacking met Evernote welke ik samen met Frank Meeuwsen en Oskar van Rijswijk schreef. In dit boek lees je veel praktische tips om Evernote te gebruiken.

Livescribe Sky smartpen en Evernote

Iedere Livescribe pen krijgt een eigen stapel (stack) toegewezen in Evernote. Een Livescribe-notitieboek correspondeert met een Evernote-notitieboek. De fysieke bladzijden in een Livescribe-notitieboek corresponderen met een notitie in een Evernote-notitieboek. Wijzigingen op de fysieke bladzijden zie je na synchronisatie vrijwel direct terug in Evernote. En omdat Evernote beschikbaar is op PC, Mac, smartphones en tablets kun je zo altijd snel je aantekeningen vinden en delen. Met verschillende notitieboeken kun je bijvoorbeeld werk en privé of vakken op school eenvoudig uit elkaar houden.

Om op een gegeven moment ruimte vrij te maken op de pen kun je daar sessies verwijderen. Deze blijven dan wel gewoon bewaard in Evernote. Als je in Evernote een notitie verwijdert waarvan nog wel een sessie in de pen bestaat, dan verschijnt deze notitie opnieuw na het synchroniseren.

Livescribe naar Evernote

In het notitieboek “Livescribe Recordings” bewaart de pen alle audio-opnames. Op termijn kan de pen misschien wel audio omzetten naar tekst! Voor de Livescribe Echo kon de losse app MyScript geschreven tekst om zetten maar voor de Livescribe wifi smartpen was daar op het moment van schrijven nog geen oplossing voor.

Evernote is sterk in het vindbaar maken van notities. Woorden in foto’s en handgeschreven notities worden herkend en onder water toegevoegd aan een notitie. Evernote gebruikt deze woorden om je te helpen de notitie terug te vinden. De tekstherkenning is een stuk beter als je aan elkaar schrijft in plaats van blokletters.

De notitie zelf wordt niet aangepast: er is geen sprake van het omzetten van handgeschreven tekst naar digitale tekst. Evernote hecht er ook waarde aan dat je je notitie in de oorspronkelijke staat terug kunt vinden.

Het is zelfs zo dat Evernote per woord meerdere mogelijkheden toevoegt aan een notitie, met een inschatting van de waarschijnlijkheid. Mocht je hier eens naar willen kijken, exporteer dan een handgeschreven notitie, foto of screenshot vanuit Evernote voor Windows of macOS en bekijk de XML-code.

Evernote kan zelf, zonder smartpen, ook geluid opnemen. Met de smartpen kun je tijdens het uitwerken van je aantekeningen snel terugluisteren wat er op een bepaald moment werd gezegd. Aantekeningen die je met de functie “record” hebt gemaakt kun je in Evernote herkennen aan de groene kleur van tekst. Vanuit Evernote kun je ook pencasts terugluisteren en -kijken. Tijdens het afspelen wordt de eerder geschreven tekst lichtgrijs. In het groen vormen de bewegingen die je maakte de aantekeningen. Klik op je aantekeningen om het geluid dat je op dat moment hebt opgenomen af te spelen. Het afspelen gebeurt in je webbrowser, met HTML5. LiveScribe werkt aan een manier om pencasts via PDF te verspreiden zodat ze op ieder apparaat zijn af te spelen.

Met de gratis versie van Evernote kun je goed uit de voeten. De eerste 500MB aan notities die je met de Livescribe smartpen maakt tellen niet mee voor je maandelijkse upload-limiet. Als je kiest voor de Livescribe wifi smartpen met 8GB geheugen dan krijg je er een jaar Evernote Premium bij. Een jaar Evernote Premium is ook interessant als je al Evernote Premium gebruiker bent – de code verlengt je abonnement gewoon een jaar.

Livescribe archiveren

Hoewel de Livescribe wifi smartpen aardig wat geheugen heeft raakt het vast een keer vol. Het kan ook zijn dat je door de genummerde notitieboekjes van Livescribe heen bent. Door te archiveren verwijder je de aantekeningen (geschreven en audio) van de Livescribe wifi smartpen – ze zijn natuurlijk nog wel in Evernote beschikbaar.

De meest eenvoudige manier om te archiveren is het “Status Label” op een nieuw notitieboek aan te tikken. Livescribe vraagt om bevestiging die je geeft door dubbel op het label te tikken. Het archiveren zelf kan een minuut of 30 duren.

Apps voor de Livescribe wifi smartpen

De mogelijkheden van de Livescribe smartpen kun je op termijn uitbreiden met toepassingen en spelletjes zoals Galgje (Hangman) uit de Livescribe store. De Livescribe store laat al apps zien maar die zijn voor oudere pennen. Het wachten is op de Software Development Kit (SDK) waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen. Verwacht ook apps die geschreven tekst en opgenomen geluid digitaliseren zodat je het wél kunt kopiëren/plakken!

Livescribe wifi smartpen levert al wel een paar apps mee:

  • Rekenmachine
    Achterin het Livescribe-boekje vind je een rekenmachine inclusief wetenschappelijke functies. De uitkomst zie je terug op het LCD-scherm van de smartpen.
  • Beurskoersen
    Schrijf op Livescribe-papier het koerssymbool. De huidige waarde zie je terug op het LCD-scherm van de smartpen.
  • Vertalen
    Livescribe Translator vertaalt woorden die je op Livescribe-papier in het Engels opschrijft naar het Spaans, Mandarijns, Arabisch of Zweeds. Je ziet de vertaling op het scherm en hoort de uitspraak door de speaker van de smartpen. Je kunt het woord ook vertalen naar een andere taal zonder het opnieuw op te schrijven – verander de taalinstelling en tik op een eerder geschreven woord. Het is nog maar een demonstratie met een beperkt vocabulaire zoals one, two, three en beer.
  • Piano
    Piano vraagt je negen verticale strepen te tekenen en die dan boven en onder af te sluiten. Zo heb je de witte toetsen van een piano. Met de letter I die je opschrijft kun je een ander instrument uit de speaker van de smartpen laten horen. En met de letter R kies je een ander ritme. In eerste instantie teken je dus alleen de witte toetsen. Om de zwarte toetsen te tekenen activeer je Piano en doe je een stapje terug in het menu, kies dan Kruizen en mollen toevoegen.
  • Externe microfoon
    Voor het opnemen van geluid in grote ruimtes kun je een aparte microfoon op de smartpen aansluiten, zoals die geïntegreerd in de Livescribe 3-D Recording Headset.

Livescribe wifi smartpen setup

Om de Livescribe wifi smartpen in gebruik te nemen verwijzen zowel de meegeleverde Quick Start guide als het LCD-schermpje op de smartpen naar http://livescribe.com/setup. Op de website van Livescribe maak je een account aan en activeer je je pen. De activatiecode van de pen lees je af van het scrollende LCD-schermpje.

Na het activeren van de pen koppel je je Livescribe account aan Evernote. Als je Evernote nog niet gebruikt dan kun je gratis een account aanmaken. Met een gratis Evernote-account kun je prima uit de voeten.

De volgende stap is het installeren van de Livescribe Helper applicatie op Windows of macOS. Via deze applicatie en de USB-aansluiting tussen Mac/PC en pen (kabel meegeleverd) installeer je de nieuwste software (firmware) van de pen.

Livescribe Helper gebruik je verder als je alleen een vaste netwerkverbinding tot je beschikking hebt. De Livescribe wifi smartpen kan daar immers niet mee overweg. Sluit je PC of laptop aan op de vaste netwerkverbinding. Verbind de Livescribe wifi smartpen dan via USB met je computer.

Het advies is tijdens de installatie geen andere programma’s te draaien. Volg dit advies op, met Chrome actief werkt de installatie niet.

De installer waarschuwt de verbinding met de pen niet te verbreken tijdens de firmware-upgrade. Deze upgrade duurt vrij lang, volgens mij een minuut of 15. Doordat de voortgangsindicator al die tijd stil staat lijkt er niets te gebeuren – afwachten dus. Volgens importeur NavStar is dit probleem opgelost dus met een iets nieuwere pen maak je dit al niet meer mee.

Voor het leggen van de wifi-verbinding tik je met de smartpen voorin het notitieboek onder WIFI SETUP op “Scan for Networks”. Het LCD-scherm op de smartpen laat een gevonden netwerk zien. Met de pijltjes op het papier tik je door alle gevonden netwerken heen. Als het LCD-scherm het netwerk laat zien waarmee je wilt verbinden dan tik je op “Select Your Network”. Indien van toepassing kun je het wachtwoord van het netwerk intypen via het toetsenbord op papier.

Voorin het Livescribe-notitieboek kun je de smartpen instellen voor links- of rechtshandig gebruik (Left Handed / Right Handed) – de tekst op het LCD-scherm draait dan. Je kunt daar ook de geluidskwaliteit instellen door te tikken op “Audio Compression” (mindere kwaliteit neemt minder schijfruimte in). Door te tikken op “Brightness” stel je de helderheid van het LCD-scherm in: de batterij gaat langer mee als het scherm minder fel hoeft op te lichten. Met “Change Language” kun je uit zo’n 15 talen kiezen.

Voorin het Livescribe-notitieboek zijn er nog opdrachten voor het opvragen van de batterijstatus, vrije schijfruimte, software-versie en datum/tijd.

Achterin het Livescribe-notitieboek, naast de rekenmachine, kun je de datum en tijd op de smartpen instellen.

Op de smartpen kun je vier toepassingen of opdrachten instellen die je vaak gebruikt. De “sneltoetsen” zijn te vinden op het Livescribe-papier: linksboven 1, 2 en 3 met een cirkel erom. Ook het dubbeltikken op het huisje linksonderin is een “sneltoets”. Tik op een reguliere bladzijde in het Livescribe-notitieboek linksonder op Menu. Blader naar Instellingen > Sneltoets en kies de sneltoets die je wilt instellen. Schrijf vervolgens met de hand op Livescribe-papier de opdracht of toepassing die je aan de sneltoets wilt koppelen uit, bijvoorbeeld “translate”.

Alternatieven voor een smartpen

In plaats van een smartpen kun je je aantekeningen natuurlijk ook digitaliseren door een foto of scan van papier te maken of rechtstreeks met een stylus op een tablet te schrijven met Penultimate. De voordelen van de smartpen zijn:

  • automatische synchronisatie via wifi, je hoeft er dus geen extra handelingen voor te verrichten.
  • het contrast van het beeld is goed, een foto heeft vaak schaduw of is te donker.
  • het beeld is kaarsrecht, al trekt Evernote foto’s die je van het op Evernote geënte Moleskine Smartbook maakt zelf recht.
  • door de betere kwaliteit kan Evernote je handgeschreven tekst vast beter terugvinden.
  • je kunt geluid opnemen en snel vanaf een bepaalde positie terugluisteren tijdens het uitwerken.

4 gedachten over “Livescribe smartpen: Aantekeningen van pen, papier en geluid digitaliseren naar Evernote

  1. Esther schreef:

    Hallo Patrick,

    Ik heb interesse in zo een smartpen, maar wil weten of er ook blanco papier te verkrijgen is. Of ik op aparte tekenblokken, niet gelinieerde, kan tekenen? Of kan een tekening/grafiek zonder lijntjes worden opgeslagen? Kun jij mij hier wat info over geven? Ik heb gegoogled, maar veel info vind ik niet.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.