IFTTT: If This Then That

IFTTT is een afkorting voor “If This Then That”, ofwel “Als dit, dan dat”. Met IFTTT koppel je twee webservices zonder programmeren aan elkaar. Als een digitale loodgieter. Je spreekt IFTTT uit zoals het Engelse gift maar dan zonder ‘g’.

In IFTTT kun je een gebeurtenis (trigger) definiëren die automatisch een bepaalde actie (action) in gang zet. Zo kun je bijvoorbeeld automatiseren dat als het morgen regent je een mailtje krijgt.

De interface van IFTTT is eenvoudig opgebouwd. Om bijvoorbeeld zo’n regenwaarschuwing te maken klik je op Create a Recipe en volg je de stappen van de interface. Dat begint zo:

en ziet er dan een paar klikken later zo uit:

Advertentie

IFTTT: Koppel kanalen via triggers en acties

Een IFTTT recept (recipe) bestaat uit een trigger (de “this”) en een actie (action, de “that”). De triggers en actions van IFTTT zijn gekoppeld aan bekende webservices (channels) uit onderstaande afbeelding. Het uit te wisselen bericht van de trigger kun je naar wens instellen (ingrediënten, ingredients). Zo kun je bij de trigger e-mail bijvoorbeeld kiezen uit onderwerp, bericht, attachment, ontvangstdatum en e-mailadres van de afzender.

Het wiel niet opnieuw uitvinden dankzij Recipes

Veel recepten die mensen willen uitvoeren met de webservices willen anderen ook. Je kunt daarom recepten in de vorm van een recept (recipe) delen met anderen. Voordat je zelf een recept definieert is het dus slim om eerst de verzameling recepten te doorzoeken. IFTTT suggereert ook een paar recepten als je een nieuw kanaal toevoegt.

Andere IFTTT-gebruikers kunnen recepten die je deelt inzien via je IFTTT-profiel. Misschien word jij wel een IFTTT Top Chef?

IFTTT kanalen, triggers en actie

IFTTT kent meer dan honderd kanalen. Sommige kanalen hebben alleen één of meerdere triggers, andere hebben alleen één of meerdere acties.

Als je een nieuw kanaal toevoegt dan vraagt IFTTT eenmalig toestemming om de dienst te gebruiken. E-mailadressen en telefoonnummers worden geverifieerd door er een pincode heen te sturen die je vervolgens bij IFTTT in moet voeren.

Om je een idee te geven van de mogelijkheden staan hieronder wat kanalen gegroepeerd, plus een idee van de triggers en acties die mogelijk zijn.

De kanalen hieronder zijn interessant genoeg om er nu al even uit te lichten:

 • Moni.ai laat je praten tegen IFTTT.
 • Date & Time of Google Calendar, voor het triggeren op een specifiek moment. Dit kanaal kan ieder uur of iedere (werk)dag, dag van de week, maand of jaar een actie aftrappen.
 • Numerous, laatj e een nummer bijwerken of ophogen, of een reactie plaatsen.
 • Email Digest, hiermee groepeer je berichten in een dagelijks of wekelijks e-mailbericht.

Weer, aandelen en nieuws

IFTTT heeft een weerkanaal welke theoretisch alleen in de Verenigde Staten werkt maar wel Nederlandse plaatsnamen accepteert. Je kunt triggeren op de temperatuur nú of morgen boven of beneden een bepaalde temperatuur. Andere triggers zijn op de wisseling van de conditie van het weer (regen, sneeuw, bewolkt, onbewolkt), pollen, windsnelheid, vochtigheid of UV-index. Of trigger op zonsopgang / zonsondergang. Je kunt ook een dagelijks rapport triggeren met het weer voor vandaag, of morgen.

Specifiek voor surfers heeft IFTTT een Surfline-kanaal die triggert op een instelbare hoogte van golven.

IFTTT triggert op veranderingen op de beurs. De waarde van een aandeel bij het sluiten van de beurs, aandelen boven of beneden een bepaalde waarde, procentuele toename of afname, wisselkoers tussen twee eenheden op een bepaalde tijd.

Qua nieuws kun je The New York Times volgen, eventueel op katern of populariteit.

Specifieke nieuwsbronnen die IFTTT ondersteunt zijn:

 • Sunlight Foundation, triggert op stemming van wetten door het Amerikaans congres of ondertekening van een wet door de president.
 • ESPN, triggert op sportprestaties.
 • Buzzing, Hot of Viral artikelen (of nieuwe in een katern) van Time, People, InStyle, Sports Illustrated of Entertainment.
 • Space, triggert op nieuws van NASA.
 • Giphy, triggert op populaire GIFs.
 • Best Buy, triggert op populaire of nieuwe producten en wisselingen in prijs of beschikbaarheid.
 • Slice, triggert op wijzigingen in bestelstatus of artikelen op basis van emailberichten in je inbox.
 • TrackIf: monitort diverse sites voor informatie over producten, auto’s, huizen en software.
 • IFTTT zelf, triggert als er nieuwe functionaliteit is toegevoegd aan IFTTT (releasenotes), een nieuw kanaal geactiveerd (zodat je het kunt promoten). Er zijn diverse triggers om recepten te ontdekken en delen en te zien of dat met jouw recepten gebeurt.

Nieuwssites waar mensen populaire artikelen naar boven stemmen zoals Digg en Reddit zijn ondersteund.

IFTTT ondersteunt een aantal websites om te triggeren op interessante (ver)koopkansen, zoals eBay, Svpply, Fiverr, Gumroad en AppZapp of verkopen met Square of Stripe.

Daarnaast kun je gebruik maken van het feit dat bijna iedere website of weblog een RSS-feed heeft. Via RSS kun je veranderen op die website volgen. IFTTT heeft een RSS-kanaal (Feed) die zelfs op trefwoord kan filteren. IFTTT kan overweg met RSS-nieuwslezers zoals Feedly en NewsBlur zodat je kunt triggeren op acties binnen die tool of artikelen kunt bewaren voor later.

Later lezen

Er zijn speciale programma’s voor het later lezen van artikelen. Of het later bekijken van video’s. Alles wat mensen je toesturen of wat je tegenkomt op internet kun je erin bewaren. IFTTT kan triggeren op wat je in de tool doet of pagina’s doorsturen om later te lezen/bekijken.

Zelf gebruik ik Pocket maar IFTTT kan ook overweg met Instapaper, Readability en Reading Pack.

Social media, blogs en samenwerken

IFTTT ondersteunt veel sociale netwerken, zoals Twitter, Facebook, App.net, LinkedInYammer, Weibo en Yo. Vaak kun je triggeren op berichten die geplaatst zijn en zelf berichten plaatsen.

Op FourSquare, Life360 en Saga kun je triggeren op je locatie.

Communiceren via social media-tools zoals HootSuite en Buffer is ook mogelijk. Verder kan IFTTT overweg met social media bookmarking tools zoals NowVia, Storify, Bitly en Delicious.

Van media voor foto, video en geluid ondersteunt IFTTT Flickr, Instagram, 500px, YouTube, Vimeo, Dailymotion en Soundcloud. Je kunt zelfs je foto’s direct te koop aanbieden via Stockimo. Triggers voor nieuwe publicaties of berichten die je een hebt aangemerkt. En vaak de mogelijkheid om via acties materiaal toe te voegen.

IFTTT heeft specifieke triggers voor nieuwe berichten op WordPress, Tumblr en Blogger. Daarnaast kun je via de acties nieuwe berichten plaatsen.

Chatapps waarmee IFTTT overweg kan zijn GroupMe, Salesforce Chatter, Campfire en Kato. Taken kun je uitwisselen met Toodledo, Todoist, Slack, GitHub, Quip of Harvest. Diensten die IFTTT niet ondersteunt kun je wellicht aansturen via e-mail.

Chain laat je de koers van bitcoin volgen en attendeert je op transacties (inkomsten en uitgaven).

Opslagdiensten

IFTTT ondersteunt de diverse opslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive, Box, Evernote, OneNote en Pryv. Via actions kun je bestanden of notities toevoegen en op openbare linkjes kun je triggeren.

IFTTT-apps op mobiel: iPhone, iPad en Android

IFTTT heeft drie “do”-apps voor mobiel:

 1. Do Button: een actie uitvoeren door op het scherm te tikken. Bijvoorbeeld je locatie e-mailen, laten weten dat je onderweg bent, je agenda een uur afblokken of domweg iets tellen.
 2. Do Camera: een actie uitvoeren met een foto die je neemt. Denk aan het e-mailen van een foto naar jezelf of naar je een specifieke persoon.
 3. Do Note: een actie uitvoeren met tekst die je invoert. Zoals jezelf iets mailen of tekst doorsturen naar Twitter, Evernote of WordPress.

In iedere app kun je drie acties koppelen aan een dienst. Inloggen op de apps gaat eenvoudig als je LastPass gebruikt. En als je op één app bent ingelogd, dan kun je met een druk op de knop ook inloggen op de andere.

Naast de drie “do”-apps is er de app IF voor iPhone/iPad (iOS) en Android. Daarmee kun je IFTTT bedienen op je smartphone. Je krijgt er wat kanalen bij met specifieke triggers om te reageren op wat je met je smartphone kunt doen. De mogelijkheden tussen iOS en Android verschillen.

IFTTT voor iOS kan overweg met:

 • Contacts
 • Photos
 • Reminders
 • Locations
 • Notifications

Kijk ook eens naar Manything, daarmee zet je iOS-apparaat in als wifi camera en kun je triggeren op beweging.

IFTTT voor Android kent:

 • Device (wifi, ringtone, volume, background image)
 • Location
 • Notifications
 • Locations
 • Phone Call
 • Photos
 • Sms

Er zijn kanalen voor Android Wear en Google Glass. Verslaafd aan je smartphone? QualityTime triggert als je je smartphone langer gebruikt of vaker unlockt dan de limiet die je hebt ingesteld.

SMS, telefonie en e-mail

IFTTT kan sms sturen en bellen, helaas werkt dat alleen in de Verenigde Staten. Je kunt wel zelf een sms sturen of bellen naar IFTTT om een actie af te trappen. Maar dan kun je IFTTT net zo goed een gratis e-mailbericht sturen. Als je Gmail gebruikt dan kun je triggeren op ontvangen berichten. Met FollowUp.cc kun je jezelf herinneringen versturen via e-mail.

IFTTT ondersteunt diverse apps die je op je smartphone of tablet kunt installeren zodat je er een melding naartoe kunt sturen. Dat vervangt sms. Denk aan Pushover (app voor Android en iOS iPhone/iPad om oneindig veel realtime push-meldingen te ontvangen), Pushbullet, Boxcar, Instapush of Pushalot. Het kanaal Push.co kan ook triggeren op meldingen van daarop aangesloten apps. Launch Center Pro kan apps starten of triggeren op acties die je vanuit deze app initieert.

IFTTT koppelingen met fysieke apparaten

Er zijn fysieke apparaten die je via internet kunt aansturen. Deze hebben koppelingen met IFTT.

SD-card Eyefi Mobi bewaart foto’s van je digitale camera in de Eyefi Cloud. Met IFTTT kun je die foto’s oppikken, of juist ook andere foto’s naar Eyefi Cloud sturen.

De Belkin WeMo schakelaars kun je via Wi-Fi met internet verbinden. Je kunt vervolgens via een app op iPod touch, iPhone of iPad apparaten in- en uitschakelen of reageren op verbruik met de Insight Switch. Je kunt ook een WeMo bewegingsdetector (motion sensor) koppelen aan een switch en zo op beweging reageren. IFTTT kan met deze apparaten communiceren zodat je bijvoorbeeld een e-mailbericht kunt ontvangen zodra er een beweging is gedetecteerd. Je kunt meerdere sensoren en switches aansturen.

Nest levert een thermostaat die je kunt uitlezen en bedienen. De rook en koolstofmonoxide-detector Protect levert IFTTT-triggers, ook voor het niveau van de batterij. Aros is een airconditioner die je via IFTTT kunt in- en uitschakelen.

Ubi is een persoonlijke assistent die na een”OK Ubi” stemopdracht commando’s voor je uitvoert (zoals berichten versturen, je herinneren, muziek afspelen) en je in contact stelt met anderen.

Netatmo weerstation geeft je triggers op luchtdruk, CO2-concentratie of luchtvochtigheid of omgevingsgeluid. Daarnaast kun je reageren op temperatuur boven of onder een ingesteld niveau of regen. Thermostaat ecobee reageert ook op luchtvochtigheid en binnen- en buitentemperatuur. Of het sproeien van je tuin regelen met Rachio Iro.

SmartThings levert detectoren en sleutelhangers voor een modern huishouden. Je kunt apparaten in- en uitschakelen en temperatuur en luchtvochtigheid meten. Deuren kun je openen en sluiten en je kunt triggeren op het vergrendelen en ontgrendelen.Daarnaast kun je beweging of aan- of afwezigheid detecteren en sirene of strobe activeren. Met Garageio bedien je een garagedeur.

Honeywell’s thermometer evohome en Single-zone zijn aan IFTTT te koppelen (in Engeland). Energie is te meten met Smappee. Naast gemak kun je je huis beveiligen met het inbraaksysteem van Myfox, Homeboy, Sighthound Video, Scout of iSmartAlarm.

Met Logitech Home kun je de activiteiten in je Logitech Hamony afstandsbediening (de)activeren. Op eenzelfde manier kun je de Philips Hue of LIFX-lampen aansturen. Deze lampen kun je zonder IFTTT al laten reageren op jouw locatie zodat ze bijvoorbeeld in- en uitschakelen als je thuis komt of weg gaat. Je kunt de lampen ook besturen op vaste tijdstippen of à la kookwekker. Via IFTTT kan de lamp je attenderen op belangrijke gebeurtenissen op internet, zelfs op kleur! Iets soortgelijks kan met het kubuslampje ORBneXt. Lutron Caséta concentreert zich op verlichting en gordijnen.

Withings produceert gezondheidsproducten- en diensten. Zo kun je triggeren op een nieuwe gewichtsmeting, gewichtsmeting boven of onder een bepaald gewicht, nieuwe bloeddrukmeting, hartslag en stappenmeting met Pulse. IFTTT kan overweg met de bandjes die je om je arm kunt doen om beweging en doelstellingen te meten. Denk aan Jawbone Up, Fitbit, Nike+, Sony Lifelog en Misfit – of Whistle Activity Monitor voor je hond.

Automatic (alleen in Amerika beschikbaar), Dash en Zubie leveren een koppeling tussen je auto en smartphone met triggers op de motor of lampen.

Parrot Flower Power houdt een oogje op je plant en kan bijvoorbeeld triggeren als het is tijd om je planten water te geven.

Quirky maakt slimme huishoudelijke apparaten zoals Egg Minder (weet hoeveel eieren je in de koelkast hebt), Porkfolio (digitaal spaarvarken) en Spotter (temperatuurmeter).

LittleBits bestaat uit componenten die je aan elkaar kunt koppelen om dingen in de echte wereld voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld een lichtsensor die je ‘s ochtends bij dageraad wakker maakt. Een soort IFTTT in de echte wereld! Er zijn triggers en acties met IFTTT.

HP-printers kun je aansturen via internet en dus IFTTT. PrintHug drukt een foto voor je af. En als kleinste: knop Bttn- of Flic-knop om alles wat je maar aan internet kunt koppelen met een druk op de knop in gang te zetten. En de Spark is een soort Arduino-kastje waarmee je zelf allerlei huishoudelijke apparatuur aan internet kunt koppelen.

Automatisch en dagboek bijhouden

Als je veel webservices gebruikt zoals Twitter, Facebook, FourSquare, YouTube, Last.fm, MixRadio, StorifyBuffer of LinkedIn dan kun je op basis van activiteiten die je daar uitvoert automatisch een dagboek bijhouden met IFTTT in Evernote.

Troubleshooting tips

Als je net een recept hebt aangemaakt dan kun je via “Inspect recipe” de actie direct uitvoeren met “check now”. IFTTT controleert ofwel iedere 15 minuten of er een trigger in werking gesteld moet worden, of direct. Triggers die direct worden uitgevoerd kun je herkennen aan het bliksem-icoontje rechtsonderin de trigger.

In je lijst met recepten zie je hoe vaak een recept getriggerd is. Via “Inspect recipe” kun je van de laatste 100 keren een log opvragen als er een keer iets onverwachts gebeurt.

Toekomstige ontwikkelingen IFTTT

Als iets je net niet lukt en er is ook geen recipe voor te vinden, vergeet dan niet dat je veel diensten aan kunt sturen via RSS (channel: Feed), een URL of e-mail. Je kunt ook bij IFTTT onderaan de pagina feedback achterlaten – je krijgt snel terugkoppeling.

Niet alle mogelijkheden van de beschikbare webservices worden benut. De channels, triggers, actions en recipes worden aan de lopende band uitgebreid. Mis je iets en wil je eventueel zelf als ontwikkelaar aan de slag? Kijk dan eens naar alternatief Zapier. De gratis versie van Zapier is gelimiteerd tot vijf “zaps”, het om het kwartier verwerken van triggers en maximaal 100 taken per maand.

Lees het blog van IFTTTvolg @ifttt op Twitter of koppel het eigen IFTTT kanaal naar wens om daarvan op de hoogte te blijven.

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Marketing en social media zombies een gevaar? FOMO - TravelNext - dinsdag, 3 maart 2015

  […] zoals IFTTT, if this then that maken het eenvoudig om een script te schrijven dat bijvoorbeeld automatisch iets retweet dat […]

Geef een reactie