Logo ifttt (vierkant)

IFTTT: If This Then That

IFTTT is een afkorting voor “If This Then That”, ofwel “Als dit, dan dat”. Met IFTTT koppel je twee webservices zonder programmeren aan elkaar. Als een digitale loodgieter. Je spreekt IFTTT uit zoals het Engelse gift maar dan zonder ‘g’.

In IFTTT kun je een gebeurtenis (trigger) definiëren die automatisch een bepaalde actie (action) in gang zet. Zo kun je bijvoorbeeld automatiseren dat als het morgen regent je een mailtje krijgt.

De interface van IFTTT is eenvoudig opgebouwd. Om bijvoorbeeld zo’n regenwaarschuwing te maken klik je op “New Applet” en volg je de stappen van de eenvoudige interface.

ifttt applet maker

IFTTT: Koppel kanalen via triggers en acties

Een IFTTT-applet bestaat uit een trigger (de “this”) en een actie (action, de “that”). De triggers en actions van IFTTT zijn gekoppeld aan bekende webservices (channels) uit onderstaande afbeelding. Het uit te wisselen bericht van de trigger kun je naar wens instellen (ingrediënten, ingredients). Zo kun je bij de trigger e-mail bijvoorbeeld kiezen uit onderwerp, bericht, attachment, ontvangstdatum en e-mailadres van de afzender.

ifttt: channels

IFTTT-partners betalen om beschikbaar te zijn op het platform.

Het wiel niet opnieuw uitvinden dankzij Applets

Veel applets die mensen willen uitvoeren met de webservices willen anderen ook. Je kunt daarom applets in de vorm van een applet delen met anderen. Een applet die je zelf maakt kan meerdere actions hebben en ook nog eens werken met filters.

Voordat je zelf een applet maakt is het slim om eerst de verzameling applets te doorzoeken. IFTTT suggereert ook een paar applets als je een nieuw kanaal toevoegt.

Applets maken en beschikbaar stellen is gratis. Andere IFTTT-gebruikers kunnen applets die je deelt inzien via je IFTTT-profiel.

IFTTT kanalen, triggers en actie

IFTTT kent meer dan honderd kanalen. Sommige kanalen hebben alleen één of meerdere triggers, andere hebben alleen één of meerdere acties.

Als je een nieuw kanaal toevoegt dan vraagt IFTTT eenmalig toestemming om de dienst te gebruiken. E-mailadressen en telefoonnummers worden geverifieerd door er een pincode heen te sturen die je vervolgens bij IFTTT in moet voeren.

Om je een idee te geven van de mogelijkheden staan hieronder wat kanalen gegroepeerd, plus een idee van de triggers en acties die mogelijk zijn.

De kanalen hieronder zijn interessant genoeg om er nu al even uit te lichten:

  • Moni.ai laat je praten tegen IFTTT.
  • Date & Time of Google Calendar, voor het triggeren op een specifiek moment. Dit kanaal kan ieder uur of iedere (werk)dag, dag van de week, maand of jaar een actie aftrappen.
  • Email Digest, hiermee groepeer je berichten in een dagelijks of wekelijks e-mailbericht.
Logo ifttt

Weer, aandelen en nieuws

IFTTT heeft een weerkanaal welke theoretisch alleen in de Verenigde Staten werkt maar wel Nederlandse plaatsnamen accepteert. Je kunt triggeren op de temperatuur nú of morgen boven of beneden een bepaalde temperatuur. Andere triggers zijn op de wisseling van de conditie van het weer (regen, sneeuw, bewolkt, onbewolkt), pollen, windsnelheid, vochtigheid of UV-index. Of trigger op zonsopgang / zonsondergang. Je kunt ook een dagelijks rapport triggeren met het weer voor vandaag, of morgen.

Specifiek voor surfers heeft IFTTT een Surfline-kanaal die triggert op een instelbare hoogte van golven.

IFTTT triggert op veranderingen op de beurs. De waarde van een aandeel bij het sluiten van de beurs, aandelen boven of beneden een bepaalde waarde, procentuele toename of afname, wisselkoers tussen twee eenheden op een bepaalde tijd.

Qua nieuws kun je The New York Times volgen, eventueel op katern of populariteit.

Specifieke nieuwsbronnen die IFTTT ondersteunt zijn:

  • Sunlight Foundation, triggert op stemming van wetten door het Amerikaans congres of ondertekening van een wet door de president.
  • ESPN en TeamSnap, triggeren op sportprestaties.
  • Buzzing, Hot of Viral artikelen (of nieuwe in een katern) van Time, People, InStyle, Sports Illustrated of Entertainment.
  • Space, triggert op nieuws van NASA.
  • NPR, nieuwsberichten per categorie (katern).
  • Giphy, triggert op populaire GIFs.
  • Slice, triggert op wijzigingen in bestelstatus of artikelen op basis van emailberichten in je inbox.
  • TrackIf: monitort diverse sites voor informatie over producten, auto’s, huizen en software.
  • Genius: achtergrondinformatie voor songteksten.
  • Wikipedia: foto, woord of artikel van de dag of specifieke bewerkingen.
  • IFTTT zelf, triggert als er nieuwe functionaliteit is toegevoegd aan IFTTT (releasenotes), een nieuw kanaal geactiveerd (zodat je het kunt promoten). Er zijn diverse triggers om applets te ontdekken en delen en te zien of dat met jouw applets gebeurt.

Nieuwssites waar mensen populaire artikelen naar boven stemmen zoals Digg en Reddit zijn ondersteund.

IFTTT ondersteunt een aantal websites om te triggeren op interessante (ver)koopkansen, zoals Best Buy,  eBay, Svpply, Fiverr, Gumroad en AppZapp of verkopen met Square of Stripe.

Daarnaast kun je gebruik maken van het feit dat bijna iedere website of weblog een RSS-feed heeft. Via RSS kun je veranderen op die website volgen. IFTTT heeft een RSS-kanaal (Feed) die zelfs op trefwoord kan filteren. IFTTT kan overweg met RSS-nieuwslezers zoals Feedly, NewsBlur en Inoreader zodat je kunt triggeren op acties binnen die tool of artikelen kunt bewaren voor later.

Lezen en luisteren

Er zijn speciale programma’s voor het later lezen van artikelen. Of het later bekijken van video’s. Alles wat mensen je toesturen of wat je tegenkomt op internet kun je erin bewaren. IFTTT kan triggeren op wat je in de tool doet of pagina’s doorsturen om later te lezen/bekijken.

Zelf gebruik ik Pocket maar IFTTT kan ook overweg met Instapaper, Reading Pack en Apple’s Safari Reading List.

Als je muziekservices Deezer of Spotify gebruikt dan kun je je favoriete muziek beheren via IFTTT. Luister je via Sonos? Dan kun je het apparaat bedienen via IFTTT.

Social media, blogs en samenwerken

IFTTT ondersteunt veel sociale netwerken, zoals Twitter, Facebook, App.net, LinkedInYammer, Pinterest, Weibo, Yo en Instawell. Vaak kun je triggeren op berichten die geplaatst zijn en zelf berichten plaatsen.

Op FourSquare, Life360 en Saga kun je triggeren op je locatie.

Communiceren via social media-tools zoals HootSuite is ook mogelijk. Verder kan IFTTT overweg met social media bookmarking tools zoals NowVia, Bitly, Delicious en e-mailmarketingkampioen MailChimp.

Van media voor foto, video en geluid ondersteunt IFTTT Flickr, Instagram, 500px, YouTube, Vimeo, Dailymotion en Soundcloud. Je kunt zelfs je foto’s direct te koop aanbieden via Stockimo. Triggers voor nieuwe publicaties of berichten die je een hebt aangemerkt. En vaak de mogelijkheid om via acties materiaal toe te voegen.

IFTTT heeft specifieke triggers voor nieuwe berichten op WordPress, Tumblr, Blogger en Weebly. Daarnaast kun je via de acties nieuwe berichten plaatsen.

Chatapps waarmee IFTTT overweg kan zijn GroupMe, Salesforce Chatter, Campfire en Kato. Taken kun je uitwisselen met Asana, Remember The Milk, Toodledo, Todoist, Trello, Slack, GitHub, Quip of Harvest. Diensten die IFTTT niet ondersteunt kun je wellicht aansturen via e-mail.

Chain laat je de koers van bitcoin volgen en attendeert je op transacties (inkomsten en uitgaven).

Opslagdiensten

IFTTT ondersteunt de diverse opslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive, Box, Evernote, OneNote en Pryv. Via actions kun je bestanden of notities toevoegen en op openbare linkjes kun je triggeren.

Met DocSend trigger je op het bezoeken, weergeven of 100% lezen van een document.

Microsoft Office 365

Naast ondersteuning voor OneNote heeft IFTTT kanalen voor OneDrive for Business, Mail, Calendar en Contacts.

IFTTT-app op mobiel: iPhone, iPad en Android

IFTTT heeft mobiele apps voor iPhone/iPad (iOS) en Android. In de app kun je acties koppelen aan een dienst. De apps kennen een widget voor berichtencentrum. Inloggen op de apps gaat eenvoudig als je LastPass gebruikt. En als je op één app bent ingelogd, dan kun je met een druk op de knop ook inloggen op de andere.

De IFTTT-app geeft je triggers en acties op basis van:

  • Camera: trigger op een foto die je neemt
  • Note: trigger op een notitie die je maakt – op iOS kun je via Siri een notitie inspreken.
  • Button: trigger op een druk-op-de-knop
  • Location: trigger op een gebied in- of uitgaan
  • Notifications: notificaties op je smartphone

De mogelijkheden tussen iOS en Android verschillen. IFTTT voor iOS ondersteunt Apple Watch en kan overweg met:

  • Contacts
  • Health
  • Photos
  • Reading List
  • Reminders

Kijk ook eens naar Manything, daarmee zet je iOS-apparaat in als wifi camera en kun je triggeren op beweging.

IFTTT voor Android kent:

  • Device (navigation, wifi, bluetooth, music, ringtone, volume, background image)
  • SMS
  • Photos
  • Battery
  • Wear
  • Phone Call

Er zijn kanalen voor Android Wear en Google Glass. Verslaafd aan je smartphone? QualityTime triggert als je je smartphone langer gebruikt of vaker unlockt dan de limiet die je hebt ingesteld.

SMS, telefonie en e-mail

IFTTT kan sms sturen en bellen, helaas werkt dat alleen in de Verenigde Staten. Je kunt wel zelf een sms sturen of bellen naar IFTTT om een actie af te trappen. Maar dan kun je IFTTT net zo goed een gratis e-mailbericht sturen. Als je Gmail gebruikt dan kun je triggeren op ontvangen berichten. Met FollowUp.cc kun je jezelf herinneringen versturen via e-mail.

IFTTT ondersteunt diverse apps die je op je smartphone of tablet kunt installeren zodat je er een melding naartoe kunt sturen. Dat vervangt sms. Denk aan Pushover (app voor Android en iOS iPhone/iPad om oneindig veel realtime push-meldingen te ontvangen), Pushbullet, Boxcar, Instapush of Pushalot. Het kanaal Push.co kan ook triggeren op meldingen van daarop aangesloten apps. Launch Center Pro kan apps starten of triggeren op acties die je vanuit deze app initieert.

Zelf gebruik ik dat bijvoorbeeld voor notificaties bij onmisbare berichten.

IFTTT koppelingen met fysieke apparaten

Er zijn fysieke apparaten die je via internet kunt aansturen. Deze hebben koppelingen met IFTT.

De Belkin WeMo schakelaars en lampen kun je via Wi-Fi met internet verbinden. Je kunt vervolgens via een app op iPod touch, iPhone of iPad apparaten in- en uitschakelen of reageren op verbruik met de Insight Switch. Je kunt ook een WeMo bewegingsdetector (motion sensor) koppelen aan een switch en zo op beweging reageren. IFTTT kan met deze apparaten communiceren zodat je bijvoorbeeld een e-mailbericht kunt ontvangen zodra er een beweging is gedetecteerd. Je kunt meerdere sensoren en switches aansturen.

Belkin WeMo schakelaars

Nest levert een thermostaat die je kunt uitlezen en bedienen. De rook en koolstofmonoxide-detector Protect levert IFTTT-triggers, ook voor het niveau van de batterij. Aros is een airconditioner die je via IFTTT kunt in- en uitschakelen.

Ubi is een persoonlijke assistent die na een”OK Ubi” stemopdracht commando’s voor je uitvoert (zoals berichten versturen, je herinneren, muziek afspelen) en je in contact stelt met anderen. Amazon Echo is een soortgelijk apparaat.

Netatmo weerstation geeft je triggers op luchtdruk, CO2-concentratie of luchtvochtigheid of omgevingsgeluid. Daarnaast kun je reageren op temperatuur boven of onder een ingesteld niveau of regen. Thermostaat ecobee reageert ook op luchtvochtigheid en binnen- en buitentemperatuur. Sensibo kan je airconditioning in- en uitschakelen. Of regel het sproeien van je tuin met Rachio Iro. Bloomsky houdt het weer in de gaten en maakt foto’s.

SmartThings levert detectoren en sleutelhangers voor een modern huishouden. Je kunt apparaten in- en uitschakelen en temperatuur en luchtvochtigheid meten. Deuren kun je openen en sluiten en je kunt triggeren op het vergrendelen en ontgrendelen.Daarnaast kun je beweging of aan- of afwezigheid detecteren en sirene of strobe activeren. Met Garageio bedien je een garagedeur. GE Appliances levert ovens en koelkasten die je via wifi kunt bedienen.

Honeywell’s thermometer evohome en Single-zone zijn aan IFTTT te koppelen (in Engeland). Energie is te meten met Smappee. Naast gemak kun je je huis beveiligen met het inbraaksysteem van Myfox, Homeboy, Sighthound Video, Scout of iSmartAlarm. Met Skybell en Ring Video zie je wie er aan de deur staat.

Met Logitech Home kun je de activiteiten in je Logitech Hamony afstandsbediening (de)activeren. Op eenzelfde manier kun je de Philips Hue of LIFX-lampen aansturen. Deze lampen kun je zonder IFTTT al laten reageren op jouw locatie zodat ze bijvoorbeeld in- en uitschakelen als je thuis komt of weg gaat. Je kunt de lampen ook besturen op vaste tijdstippen of à la kookwekker. Via IFTTT kan de lamp je attenderen op belangrijke gebeurtenissen op internet, zelfs op kleur! Lutron Caséta concentreert zich op verlichting en gordijnen. Andere notificatiemogelijkheden zijn kubuslampje ORBneXt en klok LaMetric.

Withings produceert gezondheidsproducten- en diensten. Zo kun je triggeren op een nieuwe gewichtsmeting, gewichtsmeting boven of onder een bepaald gewicht, nieuwe bloeddrukmeting, hartslag en stappenmeting met Pulse. IFTTT kan overweg met de bandjes die je om je arm kunt doen om beweging en doelstellingen te meten. Denk aan Jawbone Up, Fitbit, Nike+, Sony Lifelog en Misfit – of Whistle Activity Monitor voor je hond. Verbind metingen met Beeminder om doelstellingen te bereiken.

Automatic (alleen in Amerika beschikbaar), Dash en Zubie leveren een koppeling tussen je auto en smartphone met triggers op de motor of lampen.

Parrot Flower Power houdt een oogje op je plant en kan bijvoorbeeld triggeren als het is tijd om je planten water te geven.

LittleBits bestaat uit componenten die je aan elkaar kunt koppelen om dingen in de echte wereld voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld een lichtsensor die je ‘s ochtends bij dageraad wakker maakt. Een soort IFTTT in de echte wereld! Er zijn triggers en acties met IFTTT.

HP-printers kun je aansturen via internet en dus IFTTT. PrintHug drukt een foto voor je af. En als kleinste: knop Bttn- of Flic-knop om alles wat je maar aan internet kunt koppelen met een druk op de knop in gang te zetten. En de Spark is een soort Arduino-kastje waarmee je zelf allerlei huishoudelijke apparatuur aan internet kunt koppelen. Om Raspberry Pi of Arduino te verbinden met IFTTT kun je ook het Maker-kanaal gebruiken.

Automatisch en dagboek bijhouden

Als je veel webservices gebruikt zoals Twitter, Facebook, FourSquare, YouTube, Last.fm, MixRadio of LinkedIn dan kun je op basis van activiteiten die je daar uitvoert automatisch een dagboek bijhouden met IFTTT in Evernote.

Troubleshooting tips

Als je net een applet hebt aangemaakt dan kun je de actie direct uitvoeren met “check now”. IFTTT controleert ofwel iedere 15 minuten of er een trigger in werking gesteld moet worden, of direct. Triggers die direct worden uitgevoerd kun je herkennen aan het bliksem-icoontje rechtsonderin de trigger.

In je lijst met applets zie je hoe vaak een applet getriggerd is. Via de instellingen van een applet kun je van de laatste 100 keren een log opvragen als er een keer iets onverwachts gebeurt.

Presentatie IFTTT

Tijdens het Mind Your Own Business (MYOB) Festival op 21 september 2017 gaf ik onderstaande presentatie over IFTTT.

IFTTT Pro

IFTTT is gratis tot drie applets. Met IFTTT Pro krijg je daarnaast:

  • Applets die uit meerdere stappen bestaan
  • Meerdere acties uitvoeren
  • Queries en conditionele logica
  • Sneller uitvoeren van applets

Toekomstige ontwikkelingen IFTTT

Als iets je net niet lukt en er is ook geen applet voor te vinden, vergeet dan niet dat je veel diensten aan kunt sturen via RSS (channel: Feed), een URL of e-mail. Je kunt ook bij IFTTT onderaan de pagina feedback achterlaten – je krijgt snel terugkoppeling.

Niet alle mogelijkheden van de beschikbare webservices worden benut. De channels, triggers, actions en applets worden aan de lopende band uitgebreid. Mis je iets en wil je eventueel zelf als ontwikkelaar aan de slag? Kijk dan eens naar Microsoft Flow of Zapier. De gratis versie van Zapier is gelimiteerd tot vijf “zaps”, het om het kwartier verwerken van triggers en maximaal 100 taken per maand.

Volg @ifttt op Twitter of koppel het eigen IFTTT kanaal naar wens om daarvan op de hoogte te blijven.

3 gedachten over “IFTTT: If This Then That

  1. Gert schreef:

    Hoi Patrick,

    ik gebruik IFTTT bijvoorbeeld om mijn evohome uit te schakelen boven bepaalde temperaturen en ook weer aan te zetten als het binnen te koud gaat worden, dan schakelt mijn badkamer de kachel ‘s nachts in de zomer niet in als het buiten 14 graden is en ik het raam open heb staan om te koelen binnen.

    nu wil ik geofencing gebruiken om de cv (programma) in te schakelen als één van ons twee thuis komt of uit schakelen als we allebei weg zijn.
    standaard lukt mij dat nu niet omdat IFTTT alleen per gebruiker kijkt.

    bestaat er iets wat kijkt naar 2 gebruikers?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.