YouTube Player

Het afspeelvenster van YouTube (Player)

YouTube bestaat sinds 2005 en werd in 2006 eigendom van Google. YouTube is met een marktaandeel van zo’n 80% de facto hét sociale videoplatform op internet. Na Google is het de tweede plek waar mensen op zoek gaan naar informatie. Heel veel websites gebruiken de YouTube Player om video’s aan hun bezoekers weer te geven.

Iedere minuut uploaden gebruikers voor 100 uur aan video (mei 2013). En iedere dag worden er 4 miljard video’s bekeken, resulterend in het bekijken van 3 miljard uur aan video per maand. YouTube heeft als 1 april grap al eens gevisualiseerd hoe deze enorme hoeveelheid video eruit zou zien op DVD.

YouTube verdient samen met mensen die video’s publiceren geld met het weergeven van advertenties op de startpagina er boven, naast en in video’s. Hoewel in Nederland nog schaars kunnen video’s via YouTube ook worden verhuurd en verkocht. De kwaliteit van het aanbod aan video’s varieert zo van thuisvideo tot professioneel, van 240p via Full HD (1080p) tot zelfs 4K (4096 x 2304) met HDR, tot live en omvat ook muziek, shows en films.

Dit artikel is opgedeeld in vier delen:

  1. Het afspeelvenster van YouTube (Player);
  2. Video’s bekijken op YouTube;
  3. Een eigen YouTube-kanaal inrichten voor het publiceren, mixen of cureren van video;
  4. Checklist video vindbaar publiceren.
YouTube Player
© Thomas Pajot

Het afspeelvenster van YouTube (Player)

Omdat je het afspeelvenster van YouTube overal op internet tegen komt vertel ik daar eerst over. De exacte weergave van het afspeelvenster van YouTube is afhankelijk van de technische eigenschappen van de video. Websites die de YouTube Player insluiten (embedden) kunnen ook instellen hoe deze reageert en bijvoorbeeld knoppen verbergen of na het afspelen van de video geen gerelateerde video’s weergeven.

Onderstaand screenshot van de YouTube-player laat de meeste mogelijkheden wel zien.

YouTube Player

De voortgangsbalk onder de video laat zien hoe ver je bent met afspelen en in hoeverre de video al ingeladen is (de buffer). Vaak begint een video niet direct met afspelen maar loopt eerst de buffer vol – door hier even te wachten is de kans veel groter dat je de video zonder haperingen kunt bekijken. Eventuele haperingen zijn vaak te verwijten aan de snelheid van je internetverbinding. Google Video Quality Report (vooralsnog alleen in Amerika) vertelt je wat jouw internetprovider levert.

De voortgangsbalk geeft verder weer waar aantekeningen (rood) en advertenties (geel) verschijnen. Je kunt de voorgangsbalk verslepen om naar een specifiek gedeelte in de video te springen waarbij een miniatuur als pop-up helpt. Het kan zijn dat je vanuit een zoekopdracht in Google direct kunt doorklikken naar specifieke een clip in de video.

Wat je niet ziet op de afbeelding maar wel handig is, is dat je via de letter i rechtsbovenin de omschrijving van de video en het aantal views kunt raadplegen. Ook kun je je direct inschrijven op het kanaal zodat YouTube je attendeert op nieuwe video’s.

Onder de voortgangsbalk zie je aan de linkerkant een knop om de video af te spelen of te pauzeren. Daarnaast kun je het volume van de video regelen en zien hoe lang de video duurt en hoe ver deze is afgespeeld. Aan de rechterkant zie je knoppen om de aantekeningen in en uit te schakelen, de ondertiteling in te stellen, 3D in te stellen, kwaliteit van de video in te stellen (HD), de video toe te voegen aan een lijst om later te bekijken en een of meerdere knoppen om de video groter weer te geven.

Op touchscreens kun je een video schermvullend weergeven met een knijpbeweging van je vingers. En op een smartphone kun je tijdens het bekijken van 3D-video’s de smartphone draaien – of een Google Cardboard gebruiken.

De player is te bedienen met sneltoetsen:

  • Pauzeren en weer afspelen: spatie
  • Terug- en vooruitspoelen: pijltjestoetsen links en rechts
  • 12 seconden vooruit of achteruit springen kan ook met de letters ‘J’ en ‘L’. De tussenliggende letter ‘K’ pauzeert de video. En met de cijfers 1-0 spring je naar 10%, 20% etc. Op je smartphone of tablet verspringt de video 10 seconden als je links of rechts dubbeltikt.
  • Volume harder en zachter: pijltjestoetsen omhoog en naar beneden
  • Mute: M
  • Fullscreen: F, afsluiten met Escape

Onder de player staan knoppen om aan te geven of je de video leuk of juist niet leuk vindt. Daarnaast kun je de video toevoegen aan je favorieten of een andere afspeellijst. Met de knop Delen kun je de video doorsturen aan anderen via:

  • het kopiëren en plakken van een URL;
  • het insluiten van HTML in een eigen webpagina;
  • het sturen van e-mail via YouTube;
  • een sociaal netwerk zoals Twitter, Google+ of Facebook;
  • een Google+ Hangout (samen gelijktijdig een video kijken op Google+).

Tips voor het doorsturen (delen) van video:

  • Als je met de rechtermuisknop op een video klikt dan kun je de “Video-URL kopiëren op huidige tijdstip” en mensen zo direct naar een specifiek onderdeel van de video sturen.
  • In een weblog zoals WordPress kun je een YouTube video eenvoudig insluiten door gewoon de URL van de video op een aparte regel te zetten.
  • Kijk ook eens naar de YouTube Player Demo voor de mogelijkheden van de extra parameters om een YouTube video te embedden in je eigen website.
  • Je kunt naar aanleiding van acties die je uitvoert op YouTube automatisch doorplaatsen naar andere sociale netwerken, zie “Koppelingen met sociale netwerken” verderop.

Als YouTube-gebruiker markeer je met het vlaggetje een video als opgepast waarbij je opgeeft waarom de video de Communityrichtlijnen van YouTube schendt. Als vlagger ben je anoniem voor de uploader van de video. YouTube bekijkt al deze meldingen. Let wel dat het onterecht markeren van video’s als ongepast ook een schending van de Communityrichtlijnen is. Natuurlijk is ook hier weer een grijs gebied en is het mogelijk dat je een video onterecht vlagt omdat je er persoonlijk wel aanstoot aan neemt. Als de video eenmaal is goedgekeurd dan blijft deze staan, ongeacht hoeveel mensen de video alsnog vlaggen.

Je kunt een bijdrage leveren aan YouTube en de rol van Trusted Flagger opnemen. Deze rol valt samen met het vertalen van de ondertiteling van video’s en het reageren op het YouTube Community Forum onder het programma YouTube Heroes.

Bij ondertitelde video’s verschijnt naast het vlaggetje een knop om een interactief transcript te openen. Je ziet in alle tekst van de ondertiteling en de gearceerd regel volgt de video. Je kunt vanaf hier ook doorklikken naar een specifiek gedeelte in de video of de tekst doorzoeken via je webbrowser met Ctrl+F.

De knop Videostatistieken naast het aantal weergaven geeft, als de beheerder van het kanaal dat toestaat en er geen materiaal van derden is gebruikt, statistisch inzicht in de verspreiding van de video.

Op de pagina van een video staat informatie zoals publicatiedatum, omschrijving, categorie (waaronder Auto’s en voertuigen, Humor, Gaming, Zo-doe-je-dat stijl en Sport), labels en licentie (Standaard YouTube-licentie of door anderen herbruikbare Creative Commons – naamvermelding). Daaronder staan de (video)reacties met de best gewaardeerde reacties bovenaan – want reacties kunnen ook wel/niet leuk gevonden worden.

Tips:

Ondertiteling instellen in de YouTube Player

Als er ondertiteling aanwezig is dan kun je daarvan met de knop ‘cc’ het lettertype en de kleuren instellen. De grootte van de letters kun je op het toetsenbord regelen met +/-. Als een effen blokje helpt om de tekst beter leesbaar te maken dan kun je die inschakelen met de letter ‘b’. YouTube kan Engelse, Japanse en Koreaanse video’s automatisch van ondertiteling voorzien op basis van spraakherkenning. Eenmaal beschikbare ondertiteling kan YouTube machinematig vertalen via Google Translate.

Tip: Met een YouTube account kun je op de website via Instellingen>Afspelen instellen dat YouTube altijd ondertiteling moet weergeven als deze aanwezig is. Ook de automatische ondertiteling op basis van spraakherkenning kun je hier standaard activeren.

YouTube volgen via RSS/podcast

PodSync is een tool waarmee je een YouTube-kanaal of -playlist kunt omzetten naar een podcast. Zo kun je buiten YouTube om op de hoogte blijven van nieuwe video’s en ze gemakkelijk offline bekijken, bijvoorbeeld in een RSS-reader of de standaard Podcast-app op iOS.

YouTube Center extensie (voor gevorderden)

Heb je vaak problemen met video’s afspelen? Bijvoorbeeld wegens een trage verbinding of doordat je vaak heen-en-weer wilt bladeren in een video? Overweeg dan de extensie YouTube Center aan je webbrowser toe te voegen. Je kunt er de zogenaamde Dash Playback (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) mee uitschakelen.

Met YouTube Center kun je ook de standaard afspeelkwaliteit bepalen, automatisch afspelen voorkomen en advertenties of gerelateerde video’s (aan het einde van een video) uitschakelen.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.