RSS-feeds - newsfeed

Koppensnellen met RSS-feeds

Net zoals je mensen volgt op Twitter, Facebook, Google+ of LinkedIn kun je websites volgen via RSS. Veel professionals gebruiken RSS om een oogje te houden op honderden. Superhandig, vooral voor sporadisch of onregelmatig bijgewerkte websites. Als je je zogenaamde RSS-lezer opstart dan zie je in één oogopslag welke website nieuwe artikelen heeft. Zónder al die websites afzonderlijk te bezoeken én zonder de inbox van je e-mail daarvoor te gebruiken! Nieuws met een druk op de knop dus.

Door de lijst met artikelen kun je vervolgens koppensnellen op interessant nieuws. Interessante artikelen kun je direct lezen. Of eenvoudig bewaren op of doorsturen naar een leeslijst. Zelf stuur ik artikelen om te lezen door naar Pocket, dat werkt namelijk ook vanuit Twitter of mijn webbrowser.

Bijna alle websites en weblogs bieden RSS-feeds aan. Denk aan websites met nieuws zoals kranten, tijdschriften en blogs (zoals Eenmanierom.nl). Als gebruiker bewaar je de websites die je wilt volgen in een RSS-reader. Daar lees je dan ook de nieuwe artikelen die die websites publiceren.

RSS-feeds - newsfeed
© tpx

Websites volgen via RSS-feeds op PC, laptop, tablet en smartphone

Even snel kijken wat er veranderd is op internet is iets dat je op een verloren momentje kunt doen. De ene keer zit je dan op een werkplek achter een PC of laptop, de andere keer hang je met je tablet of de bank of sta je met je smartphone ergens in een rij te wachten.

Wat ik zelf heb gedaan is afmelden van nieuwsbrieven die via e-mail binnenkomen en in plaats daarvan de RSS-feeds volgen. Zo probeer ik alleen berichten in mijn e-mail binnen te krijgen waar ik zeker iets mee moet doen. RSS-feeds bijlezen kan dan ook op een ander moment.

Met Kill the Newsletter zet je eventueel nieuwsbrieven waarvan de inhoud niet beschikbaar is als RSS om. De dienst genereert hiervoor een feed en bijbehorend e-mailadres om je mee in te schrijven.

Gebruik je RSS nog niet om websites te volgen? Onderstaande video van Common Craft laat zien dat je tijd verspilt met het bezoeken van websites om te kijken of er iets nieuws is. Met RSS komt het nieuws vanzelf naar je toe!

Het in de video genoemde Google Reader is helaas gestopt maar er zijn legio alternatieven.

Als je Windows gebruikt en eenvoudig wilt beginnen dan kun je RSS-feeds volgen in Internet Explorer. Zoek dan later op je gemak een app die je bevalt.

Wil je RSS op meerdere platformen/apparaten gebruiken? Maak dan een (gratis) account aan op Feedly. Feedly is een platform waar je de adressen van de websites die je wilt volgen kunt bewaren.

Voeg vervolgens de adressen van de RSS-feeds van websites die je wilt volgen aan Feedly toe. Vaak is er een oranje knopje zichtbaar op de website maar Feedly is slim genoeg om de RSS-feed op basis van het standaardadres van de website te ontdekken.

Op de website van Feedly kun je vanaf dan met een druk op de knop alle wijzigingen in de door jou gevolgde websites ophalen.

Op je smartphone, tablet, laptop of PC kun je een app installeren. Zelf gebruik ik de app Reeder op Phone, iPad en macOS. Reeder (met ee in plaats van ea) ziet er een stuk beter uit dan Feedly. Ook kan ik artikelen snel doorsturen om later te lezen met Pocket met een veeg van mijn vinger.

Alleen onder Windows blijf ik de minder overzichtelijke webinterface van Feedly zelf gebruiken – Reeder is er alleen voor Apple. Via de instellingen van Feedly kun je om koppen te snellen kiezen voor een compacte “Title Only View” in plaats van de uitgebreide magazine-layout. Via Advanced Settings kun je “All” als “Start Page” instellen in plaats van “Today” of “Must Reads” – zo ben je al een eind op weg.

Koppensnellen met Reeder

Evernote als archief voor interessante artikelen

Interessante artikelen kun je beter zelf bewaren. Het webadres van het artikel kan immers veranderen waardoor je het artikel niet meer kunt vinden. Of het artikel verdwijnt helemaal van het web. Als je leest via Pocket dan kun je met een Premium-abonnement alles wat je gelezen hebt terugvinden. Of archiveer gewoon het hele artikel in Evernote zodat je het altijd terug kunt vinden. Ook dat kan overigens gemakkelijk vanuit Pocket.

Talkwalker Alerts

Met Google Alerts kun je een e-mailbericht krijgen zodra trefwoorden in nieuwe artikelen in Google opduiken. Interessant om te lezen wat er over jou en/of je bedrijf verschijnt! Typisch iets om via RSS te volgen en niet in je e-mail inbox.

Gebruik Talkwalker Alerts, die kan overweg met RSS én weet op de een of andere manier zelfs meer berichten te vinden dan Google Alerts.

Alternatieven voor Feedly en Reeder

Zoals gezegd zijn er meerdere platformen waar apps zoals Reeder op kunnen bouwen: BazQux (met feeds voor comments, Facebook en Google+), Feed WranglerFeedbin en Fever. Deze platformen rekenen een paar tientjes per jaar voor toegang om de continuïteit te waarborgen.

Feedly heeft zelf ook apps maar die vind ik zoals gezegd minder overzichtelijk en minder prettig werken dan Reeder. Daar staat tegenover dat alle diensten van Feedly gratis zijn en Reeder geld kost. Maar Feedly werkt hard aan verbeteringen en heeft, in tegenstelling tot Reeder, een Android app.

Persoonlijk zou ik op deze zaken letten als ik op zoek zou gaan naar een alternatief voor de combinatie Feedly en Reeder:

  • het platform en de gewenste app(s) moeten met elkaar kunnen synchroniseren – dit staat als het goed is op de website(s).
  • het platform moet zelf wijzigingen bewaren voor het geval je er een paar mist doordat je een tijdje niet hebt gekeken.
  • vanuit de app moet je snel door kunnen sturen naar Pocket om later te lezen – via RSS wil ik alleen koppensnellen;
  • het zou mooi zijn als de website en app(s) snel kunnen delen naar Twitter, IFTTT, Evernote en/of populaire sociale netwerken voor het geval ik een kop lees waar ik wél nu meer over wil lezen én direct wil delen.
  • de lijst met websites die je volgt moet je kunnen exporteren. Gangbaar is een export in het XML-bestandsformaat OPML – dat kan door veel RSS-readers worden ingelezen. Wie weet stopt jouw RSS-reader er ook wel een keer mee en dan stap je relatief gemakkelijk over.

Overige alternatieven

The Next Web heeft een actuele lijst met goede RSS-readers en een collectief bouwde een overzicht met RSS-readers in een Google Spreadsheet. Vooralsnog ontbreekt een client voor het Windows-platform waardoor je daar aangewezen bent op lezen in een webbrowser.

Geschiedenis van Google Reader

Google Reader was tot 2 juli 2013 de meest populaire RSS-lezer. Je kon je webbased abonneren op RSS-feeds en dankzij een interface konden ontwikkelaars programma’s op Windows, macOS, iOS en Android maken.

Als je inlogde op Google Reader dan kreeg je dus een overzicht van de nieuwe berichten op alle websites die je volgt. Dat zag er dan bijvoorbeeld als volgt uit.

Google Reader screendump Amsterdam redactie

Tijdens een periodieke schoonmaak kondigde Google op 14 maart 2013 aan dat Google Reader ging stoppen op 1 juli 2013Google Reader gaf eerder in 2013 problemen waardoor de stop voor velen geen verrassing was. De ontwikkelingen van Google Reader lagen eigenlijk al een hele tijd stil.

De reden die Google gaf voor het stopzetten van de dienst was dat weinig mensen het in 2005 gestarte Google Reader gebruiken. Het klopt dat het grote publiek nooit heeft kunnen wennen aan de technisch ogende RSS-feeds. Maar of teruglopend gebruik de echte reden is?

Het stoppen met Google Reader leverde een hoos aan reacties op. Treffend zijn die van mensen die snel grote hoeveelheden informatie willen verwerken zoals hoofdredacteur/blogger/journalist Gonny van der Zwaag.

Mijn reactie was als volgt.

Met de ruggengraat van RSS bedoelde ik dat veel applicaties vertrouwden op de aanwezigheid van Google Reader. Zij synchroniseerden onderling via Google Reader wat je wel en niet had gelezen zodat je op ieder apparaat kon doorlezen waar je was gebleven.

Een tweede voordeel van Google Reader was dat RSS-feeds meestal de laatste 10 tot 20 wijzigingen opsommen. Afhankelijk van het volume aan veranderingen op een website mis je dus wijzigingen als je een halve dag of week je RSS-feeds niet controleert. Google Reader ving deze wijzigingen in de tussentijd voor je op.

Na het nieuws werden we overspoeld met tweets en artikelen als reactie op het besluit van Google. Je kon een petitie tekenen om Google Reader te laten bestaan. Op WhiteHouse.gov verscheen zelfs een petitie om President Obama contact op te laten nemen met Larry Page van Google om deze productiviteitstool aan te houden.Google veranderde helaas niet gedachten. Google Reader stopte daadwerkelijk op 2 juli 2013.

Nog steeds denk ik dat het geen slimme zet was. Mensen verliezen het vertrouwen in de diensten van Google. Ironisch dat Google vlak daarna met een dienst kwam om al je herinneringen te bewaren, à la Evernote.

Alternatieven voor Google Reader waren er altijd al. Na de aankondiging dat Google Reader zou stoppen werden deze in hoog tempo verbeterd en met elkaar geïntegreerd. De techniek waarop Google Reader is gebaseerd is een generieke webstandaard.

De ontwikkelaar van RSS-lezer Reeder suste direct na het nieuws van Google alvast: Don’t worry, Reeder won’t die with Google Reader en Feedly maakte de beloofde soepele overgang van Google Reader als platform waar. Het stoppen van Google Reader was helaas voor mijn favoriete Windows-client FeedDemon de nagel aan de doodskist – de allerlaatste versie van FeedDemon Pro is nu gratis stand-alone te gebruiken.

RSS is en blijft dé manier om op de hoogte te blijven van veranderingen op websites.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.