Evernote: Overal aantekeningen vastleggen en terugvinden

Evernote is een digitaal notitieboekje wat je op iedere computer, tablet of smartphone kunt gebruiken. Aan de notities die je maakt kun je bijlagen toevoegen. Bijvoorbeeld Office-documenten, maar ook foto’s die je maakt met de camera van je computer of smartphone en geluidsopnames via de microfoon. Dankzij de synchronisatie tussen al je apparaten heb je je notities in het vervolg altijd – doorzoekbaar – bij de hand. Evernote bestaat 2008 en heeft meer dan 100 miljoen gebruikers.

Met Evernote kun je overal aantekeningen vastleggen en weer terugvinden. Het logo met de olifant symboliseert een sterk geheugen. Het idee is daarnaast dat je met ieder apparaat (PC, laptop, smartphone of tablet) verbinding kunt maken met dat externe geheugen. Zo kun je met verschillende apps Evernote voeden met nieuwe notities of juist eerder gemaakte notities opzoeken.

Je kunt je notities altijd weer exporteren zodat je niet vastzit aan Evernote.

Voorbeelden van Evernote-gebruik

Een concrete toepassing van Evernote is het inscannen en archiveren van documenten zodat je geen papier meer nodig hebt. Denk aan het scannen, labelen en archiveren van documenten die je nodig hebt voor je belastingaangifte (loonstrookjes, bankafschriften, hypotheekoverzicht, …). Of  bonnetjes van aankopen.

Met de smartphone-app Scannable zet je snel één of meerdere foto’s om in zo’n notitie. Op je PC of laptop sleep je bestanden naar Evernote. Moderne scanners kun je via wifi/internet aansluiten op Evernote.

In de onderstaande video bespreekt schooldirecteur Bill Stites de voordelen. Voordelen die ook op het bedrijfsleven van toepassing zijn. Scholieren en studenten kunnen voor altijd bij hun werk, zonder het gewicht van papier.

Goed nieuws: de gratis versie van Evernote is bewust zo gemaakt dat je er ruimschoots mee uit de voeten kunt, opwaarderen naar een premium-account is lang niet voor iedereen nodig. De filosofie is dat je Evernote gratis volledig moet kunnen ervaren (quote uit artikel Inc. Magazine: “We’d rather you stay than pay”) en vervolgens vanzelf investeert in haar bestaan. Bedrijven kunnen samenwerken door hun medewerkers een (betaald) Evernote Business account te geven.

In dit artikel vertel ik hoe Evernote ervoort zorgt dat je jouw herinneringen terug kunt vinden. Vervolgens komen de mogelijkheden van Evernote op verschillende apparaten en aanvullende programma’s aan bod. Software en hardware waarmee je jouw herinneringen in en uit Evernote kunt halen waar en wanneer je maar wilt. Daarna geef ik aan hoe ik Evernote zelf gebruik. Het artikel eindigt met achtergrondinformatie over Evernote en de toekomstige ontwikkelingen.

Evernote herkent tekst op afbeeldingen en handgeschreven notities

Evernote is erg goed in het vindbaar maken van afbeeldingen en handgeschreven notities op de computer. Hiervoor speurt Evernote afbeeldingen af naar letters. Indexeren verschilt daarin van OCR waarbij afbeeldingen worden omgezet naar tekst. Evernote maakt de oorspronkelijke notities vindbaar.

Zo kun je bijvoorbeeld een foto van een whiteboard maken en deze terugvinden door te zoeken op woorden die je op het whiteboard had geschreven. Kunstletters zoals graffiti werken logischerwijs minder goed.

Tip: Je kunt van ieder glad oppervlak (muur, deur, tafel, …) een whiteboard maken door er IdeaPaint op te schilderen.

De Livescribe wifi smartpen heeft een interessante integratie met Evernote. De pen stuurt tekst die je op speciaal papier schrijft automatisch via wifi door naar Evernote. Tijdens het schrijven kun je geluid opnemen met de in de pen geïntegreerde microfoon wat handig is bij het maken van aantekeningen of notuleren.

Livescribe wifi smartpen

De tekstherkenning werkt met gedrukte letters natuurlijk nog beter dan met handgeschreven tekst. Goed leesbare letters kom je tegen op visitekaartjes, bonnetjes, vliegtickets, screenshots maar ook t-shirts.

Evernote homepage

Evernote-apps

Om je overal toegang te geven tot Evernote zijn er apps. De mogelijkheden die Evernote je kan bieden zijn afhankelijk van de mogelijkheden van het apparaat dat je gebruikt. Zo kun je vanaf een smartphone met GPS de locatie aan een notitie meegeven.

Generieke functionaliteiten komen uiteindelijk op ieder platform beschikbaar, alleen niet gelijktijdig. Zo moet Evernote op Android rekening houden met veel meer technische verschillen in apparaten dan onder Apple’s iOS.

Alle communicatie tussen clients en de Evernote servers is versleuteld (SSL).

Bij het aanmaken van een notitie probeert Evernote al wat context te achterhalen om je een goede titel voor te stellen. Kijk op een smartphone dus niet gek op als op basis van het type notitie, afspraken in je agenda of je locatie al een verrassend goede suggestie voor de titel in Evernote staat. Dat is beter dan “Untitled note”. Evernote stuurt hiervoor overigens geen gegevens naar de server dus maak je geen zorgen over privacy.

Naast de apps kun je je notities bewerken in je webbrowser – via de website van Evernote.

Evernote luxe clients voor Windows en Mac

Voor PC of laptop heeft Evernote voor zowel Windows en macOS luxe apps gemaakt. Met een luxe client kun je nieuwe notities eenvoudig aanmaken door bestanden (PDF documenten, gescande teksten) in Evernote te slepen. De apps kun je zonder internetverbinding (offline) gebruiken.

Bestanden die je vanuit Evernote opent en dan bewerkt worden door Evernote automatisch weer gesynchroniseerd met de server. Op deze manier kun je via Evernote de bestanden op verschillende machines benaderen.

Ook kun je de notities natuurlijk snel terugvinden. Met de werkbalk Snelkoppelingen vlak onder het menu kun je notities snel terugvinden. Daarnaast is er ruimte om specifieke notities, zoekopdrachten, labels en notitieboeken die je vaak gebruikt vast te pinnen. De snelkoppelingen synchroniseren tussen al je apparaten.

Evernote macOS client

In een notitie kun je een checkbox aanmaken ten behoeve van een checklist. Een vinkboxje maak je in de Windows client met Ctrl+Shift+C.

Tips:

  • De datum en tijd voeg je onder Windows snel in met Ctrl+; en op macOS met Cmd+Shift+Option+D. Onder macOS kun je ook alleen de datum invoegen met Cmd+Shift+D.
  • Als je schrijft in Evernote dan kun je ook het aantal woorden (en tekens) zichtbaar maken. In Windows via het menu Notitie en op macOS via het i-icoon.

Met de luxe clients wordt een clipper geïnstalleerd die reageert waarmee je alles wat je op het scherm ziet (een screenshot) snel kunt bewaren in Evernote. In de webbrowsers kun je een webclipper gebruiken om snel (delen van) webpagina’s te bewaren. Superhandig om later informatie terug te vinden voor onderzoek of doordat de webpagina is verwijderd. Lees meer over de Evernote (web)clippers en verzeker je ervan dat je ze op íeder apparaat én in álle webbrowsers die je gebruikt hebt geïnstalleerd.

Tenslotte kun je als Evernote een webcam herkent onder Windows of macOS foto’s toevoegen aan Evernote.

Volg de Getting Started voor Evernote om stapsgewijs kennis te maken met de basismogelijkheden. Evernote zet zelf alles nog eens handig op een rij. Of lees de Engelstalige introductie van Evernote: Your First Day With Evernote van Mark Stout.

Evernote mobiel – altijd bij de hand

Als je niet achter je PC zit dan kun je met een modern toestel en een internetverbinding gebruik maken van Evernote.

Evernote iOS

Evernote heeft korte video’s die een korte indruk geven van de interfaces:

Onder iOS kun je met de Evernote-widget vanuit Berichtencentrum de Evernote-app snel openen in de juiste weergave om het gewenste type notitie vast te leggen.

Gebruik de “cloud” functie van Evernote om snel foto’s van je smartphone of tablet naar je PC te versturen. Bestanden die je naar Evernote uploadt zijn immers ook snel beschikbaar in de luxere clients en webinterface.

Foto’s en visitekaartjes bewaren

Je kunt foto’s maken van aantekeningen die je op papier hebt genomen. De app heeft een speciale functie die het contrast verhoogt en schaduwen verwijdert.

Bij het maken van een foto kun je rechtsboven de “Auto Modus” in- en uitschakelen. De Auto Modus herkent visitekaartjes, documenten, Post-it’s en bonnetjes. Als je iets anders fotografeert, zet dan dus eerst de Auto Modus uit. Je kunt het led-lampje van de camera activeren voor als het wat te donker is.

Voordat je de afbeelding bewaart kun je het exacte type aangeven en de afbeelding bijsnijden of draaien indien nodig. In geval van een visitekaartje haalt Evernote informatie op bij LinkedIn waarna je direct met elkaar kunt verbinden.

Het scannen van visitekaartjes is bedoeld voor Premium-gebruikers. Om kennis te maken met deze functionaliteit, kun je vijf kaartjes gratis scannen. Gebruik je Salesforce? Dan kan Evernote de gegevens direct bewaren als nieuwe contactpersoon of lead.

Schetsen (kleine tekeningen) toevoegen

Je kunt een schets aan een notitie toevoegen. Evernote bewaart deze als een bijlage aan de notitie.

Om een schets te maken tik je op het pictogram met het pennetje. Tekenen kan met je vinger of een stylus. Als je apparaat het ondersteunt, dan bepaalt de druk de lijndikte – en anders kun je die instellen. Naast lijndikte kun je kleur bepalen, gummen en een deel van de schets verplaatsen.

Evernote en audio/video

Aan Evernote-notities kun je audio toevoegen. Handig op de iPad of een laptop voor het opnemen van een spreker waarvan je later verslag wilt leggen (seminar, interview, notulen). In de auto kun je eenvoudig een audio notitie aanmaken met Evernote op je smartphone. Deze notitie zal echter niet zonder meer op trefwoorden vindbaar zijn want Evernote indexeert zelf geen audio.

Je kunt wel altijd het bericht uitluisteren. Zo bewaarde Phil Libin de Evernote Rap.

Braintoss is een app voor iPhone waarmee je snel gesproken tekst, een foto of getypte tekst kunt vastleggen om te onthouden. Braintoss verstuurt je bericht naar een vooraf ingesteld e-mailadres. Toss your thoughts straight into your inbox. In Braintoss kun je daarvoor het e-mailadres van je Evernote-account instellen. Braintoss verrijkt je aantekeningen op de server en zet wat het hoort en ziet zo goed mogelijk om in tekst die je kunt kopiëren en plakken. De oorspronkelijk gesproken tekst of genomen foto komt als bijlage mee.

GPS-locatie

Als jouw smartphone GPS aan boord heeft, bewaart Evernote de locatie zodat je daar ook op kunt zoeken. Je kunt de notities ook op een plattegrond terugvinden.

Moleskine notitieboek

Moleskine heeft een speciaal Evernote Smart Notebook in het assortiment. Evernote herkent dit lijntjes- of ruitjespapier, zet de gefotografeerde pagina recht en herkent Smart Stickers waarmee je een notitie direct van labels kunt voorzien of in een specifiek notitieboek kunt bewaren. Door het rechtzetten van de pagina werkt de handschriftherkenning beter met een foto van uit pagina uit een Moleskine Notebook.

Een Evernote Business Notebook van Moleskine maakt onderscheid tussen het bovenste gedeelte van een pagina (Top section) en een privégedeelte. Collega’s zien alleen het bovenste gedeelte. Bij het delen van een pagina via e-mail vraagt Evernote of je alleen het bovenste gedeelte wilt delen of de hele pagina. Je kunt een reminder toevoegen aan een notitie door rechtsboven een vakje aan te vinken.

3M Post-it

Op dezelfde manier kun je de gekleurde notities van 3M Post-it digitaliseren. In de Evernote-app koppel je de kleur van de notitie aan een notitieboek, label of herinnering. Vervolgens kun je één of meerdere Post-its fotograferen waarna je ze altijd vindbaar bij je hebt. Notities hoeven overigens niet van Post-it te zijn of het Evernote-logo te dragen om te worden herkend.

Evernote op je horloge

Evernote integreert met smartwatch Apple Watch. Zo kun je notitieboeken, labels, notities, snelkoppelingen, checklists en reminders raadplegen vanaf je pols. Een boodschappenlijstje afvinken op je polshorloge is gemakkelijker dan je smartphone omdat je je handen vrij hebt. Via de dicteerfunctie kun je snel notities zoeken of aanmaken.

Evernote ziet de horloges als aanvulling op je smartphone en stuurt aan op een wisselwerking. Je kunt in een oogopslag onlangs gebruikte notities en reminders raadplegen. Naast dicteren en zoeken kun je verder lezen in een notitie waar je gebleven was.

Evernote Apple Watch

NixNote: Evernote voor Linux

NixNote is een op Java gebaseerde Evernote client. NixNote, voorheen Nevernote, is niet door Evernote zelf ontwikkeld maar een Open Source project. NixNote draait op Java waardoor het naast Windows en macOS ook op Linux gebruikt kan worden.

NixNote heeft een aantal extra functionaliteiten zoals een Evernote-database op de harde schijf versleutelen, werken met meerdere Evernote databases en PDF’s zelf weergeven.

Notities zoeken in Evernote

De ingevoerde notities kun je terugvinden in Evernote door te zoeken op tekst die erin voor komt. Zoals gezegd hoeft het formaat daarvoor geen tekst te zijn maar kun je ook notities terugvinden van foto’s waarin een woord voor komt.

De Engelstalige versie van Evernote onder macOS ondersteunt een beschrijvende zoekfunctionaliteit (descriptive search). Evernote start Engelstalig als onder Systeemvoorkeuren > Taal en regio de taal English bovenaan staat. Je kunt Evernote beschrijvend doorzoeken op eigenschappen van notities met zinsnedes zoals “powerpoint from last week”. Evernote analyseert je zin en zet deze slim om in een geavanceerde zoekopdracht. Evernote herkent de volgende opties:

  • Data: “notes created yesterday”, “notes created since yesterday”, “updated since last year”
  • Apps: “created in Penultimate”, “from Skitch”, “Post-it Notes”
  • Plaatsen: “from San Francisco”, “notes created in London”, “in Japan”, “from Beijing”, “from California”
  • Documenten: “notes with Office Documents”, “notes with Excel spreadsheets”, “with attachments”
  • Afbeeldingen: “notes with photos”, “jpeg”, “with images”, “with pictures”
  • Audio: “notes with audio”, “mp3”, “wav”
  • Apparaten: “mobile”, “scanner”, “iPhone”, “Android”
  • Webbronnen: “web clips”, “clipped from web””
  • Inhoud: “recipes”, “business cards”, “email”
  • Notitieboek: “Kookdagboek”, “Klanten”, “Vergaderingen”, “Recepten”, “Bonnetjes”
  • Labels: “favorieten”, “akkoord”, “nieuws”, “todo”

De geavanceerde zoekopdracht zie je niet, Evernote geeft deze ook nog eens gebruikersvriendelijk weer. Een zoekopdracht als notes in cats tagged cute with images verandert zo bijvoorbeeld in de geavanceerde zoekopdracht notebook:cats tag:cute resource:image/*

Evernote Descriptive Search

Het weblog Dropping Steps heeft de zoekopdrachten van Evernote met voorbeelden toegelicht naar aanleiding van de in de API van Evernote beschreven krachtige zoekmogelijkheden onder het kopje “Evernote Search Grammar”. Wat daar nog ontbreekt is hoe je notities met herinneringen en in een stapel van notitieboeken terug kunt vinden:

  • reminderOrder
    Bevat de sorteervolgorde van herinneringen. Je kunt dit attribuut gebruiken door notities met herinneringen te vinden: reminderOrder:*
  • reminderTime
    Datum en tijd van de herinnering zelf.
  • reminderDoneTime
    Datum en tijd waarop je de herinnering Gereed hebt gemeld.
  • stack
    Doorzoek notities in notitieboeken in de stapel …

Een zoekopdracht kun je bewaren (“saved search”) om later opnieuw te gebruiken. De “saved search” is dan ook beschikbaar op alle manieren waarop je Evernote benadert. Zo kun je notities van een specifiek label voorzien, bijvoorbeeld “Officiële documenten” en deze notities snel tevoorschijn toveren.

Doordat ook kunt sorteren op aanmaakdatum kun je notities ook terugvinden op basis van iets dat je rond diezelfde tijd hebt opgeslagen. Phil Libin kan op die manier aan de hand van visitekaartjes diverse documenten tevoorschijn halen, documenten die vlak na de uitwisseling van visitekaartjes met een nieuwe contactpersoon zijn aangemaakt.

Aan Premium-gebruikers laat Evernote gerelateerde notities zien van de notitie die je nu bekijkt of bewerkt. Zonder dat je er specifiek naar hoeft te zoeken!

Evernote als takenlijst met herinneringen

Evernote kan notities prominent weergeven door er een herinnering aan toe te voegen. Evernote kan je op een specifieke datum en tijd waarschuwen (attenderen) op de notitie met een melding via de activiteitenstroom, notificaties van je besturingssysteem zelf of e-mail. Op deze manier kun je notities boven laten komen op een handig moment, bijvoorbeeld ideeën voor verjaardagscadeaus, projecttaken, paklijsten en dingen die je met iemand wilt bespreken.

Aan een notitie kun je een herinnering toevoegen door te klikken op het wekker-pictogram. Evernote maakt dan van de notitie een herinnering aan met dezelfde titel als de notitie – notitie en herinnering zijn 1-op-1 met elkaar verbonden. Op macOS staan geeft Evernote herinneringen weer boven de lijst met notities in een notitieboek en boven het overzicht met álle notities. Op iPhone en iPad tik je op het wekker-pictogram, respectievelijk bovenaan en linksonder op het scherm. Vanuit de herinnering kun je snel doortikken naar de notitie zelf.

Evernote attendeert je op herinneringen met een datum/tijd. Morgen en binnen een week kun je zo aantikken, een andere moment kies je via een kalender. Evernote kan de herinneringen automatisch sorteren op datum. Je kunt de herinneringen ook zelf in een gewenste volgorde slepen – hierdoor kun je herinneringen ook gebruiken om notities snel bij de hand te hebben.

Op iPhone en iPad kun je herinneringen gereed melden met een veeg naar rechts en de datum aanpassen met een veeg naar links. Op Android en onder macOS kun je de herinnering afvinken. Via de instellingen kun je aanstaande en voltooide herinneringen verbergen of juist weergeven.

In gedeelde notitieboeken (ook zakelijk) kun je ook herinneringen gebruiken. Iedere Evernote-gebruiker kiest zelf via de instellingen van het notitieboek voor herinneringen. Zodra je zelf een herinnering aan een gedeeld notitieboek toevoegt abonneert Evernote je automatisch op de herinneringen.

Work Chat: Samenwerken in Evernote

Je kunt individuele notities en hele notitieboeken delen met andere mensen via Evernote Work Chat. De andere(n) ontvangen een melding via e-mail en in Evernote zelf waarna de rest van de conversatie binnen Evernote kan blijven.

Daarnaast kun je notities en notitieboeken delen met mensen door ze via e-mail uit te nodigen of door ze beschikbaar te stellen aan alle internet gebruikers (openbaar/public). Tenslotte kun je hele notitieboeken openbaar delen, als een soort webpagina.

Met de knop Activiteiten (het satellietschotel-icoon) houdt Evernote je op de hoogte van de laatste wijzigingen in gedeelde notitieboeken. Evernote informeert over nieuwe gebruikers in het gedeelde notitieboek en over nieuwe notities, wijzigingen in bestaande notities en verwijderde notities. Let wel: Evernote somt de wijzigingen periodiek op en als meerdere mensen wijzigingen hebben aangebracht dan noemt de opsomming alleen de laatste wijziger.  De knop Activiteiten geeft ook wat generieke Evernote tips om je kennis te laten maken met de mogelijkheden, deze kun je wegklikken als je er bekend mee bent.

Evernote-gebruikers kunnen notitieboeken aan anderen beschikbaar stellen. Premium-gebruikers kunnen wijzigingen in notities zien en terugdraaien via notitiegeschiedenis (Note history). Bij het samenwerken in notitieboeken is het handig te weten dat alleen de eigenaar van het notitieboek notities kan terugdraaien.

Losse notities kun je beschikbaar stellen door een URL te genereren met de knop Share. Er is een snelmenu voor het delen van de URL via e-mail, Twitter, Facebook, LinkedIn en het klembord. Vanuit Evernote Web kun je ook delen met je Google Glass. Iedereen die de URL kent kan de notitie benaderen. Het delen kun je met de knop Share ook weer uitschakelen.

Aantekeningen maken in afbeeldingen en PDF-documenten redigeren (Premium)

Je kunt een PDF-document of afbeelding gemakkelijk van op- en aanmerkingen te voorzien (redigeren). Aantekeningen maken, tekst markeren/arceren en opmerkingen/commentaar toevoegen kan met eenvoudige gereedschappen. De video hieronder laat zien hoe dat werkt.

Teksten redigeren is een Evernote Premium-feature – met een gratis account kun je het 30 dagen gebruiken.

Evernote-notities presenteren met Presentation Mode (Premium)

Als je presentaties al in Evernote voorbereidt dan vind je het vast handig om de notities rechtstreeks te presenteren. Dan hoef je de tekst niet (in delen) te kopiëren en plakken naar een presentatie-programma zoals PowerPoint, Keynote of Prezi om het daar anders vorm te geven. Dat scheelt je uren werk!

Evernote Presentation Mode benut het volledige scherm voor het weergeven van je notitie. Door de Presentation Mode naar een tweede scherm te sturen kun je als presentator feedback direct verwerken in de notitie. De anderen zien de wijzigingen direct op het scherm verschijnen.

Evernote Presentation Mode schakel je in door vanaf een notitie te klikken op het presentatie-pictogram. Sneltoetsen werken ook:

  • Start Presentation Mode: Cmd+Enter (Mac)
  • Start Presentation Mode op een tweede scherm: Cmd+Opt+Enter (Mac)
  • Verder bladeren in de notitie: Spatie
  • Bladeren tussen de volgende en vorige notitie: pijltjestoetsen links en rechts
  • Kleur van de pointer veranderen: Cmd+P (Mac) of Ctrl+P (Windows)
  • Nacht-modus (witte letters op een zwarte achtergrond): Ctrl+N

Evernote probeert zelf een logische plek te vinden om je notitie in schermen op te delen. Zo krijgen afbeeldingen en tabellen flink de ruimte. Je kunt invloed uitoefenen op de indeling door materiaal tussen horizontale lijnen in te voegen.

Attachments zoals PDF-documenten en spreadsheets open je met een klik en sluit je met de toets ESC. De muiscursor gedraagt zich als een pointer zodat je de aandacht op specifieke onderdelen kunt richten. Als je meerdere notities selecteert dan kun je een presentatie starten met alleen die notities. Of een nieuwe notitie aanmaken met daarin als inhoudsopgave linkjes naar de geselecteerde notities.

Onder iOS start je de presentatiemodus via More. Scroll door je notitie, tik+vasthouden laat de pointer zien. Schakel tussen dag- en nachtmodus met de zon of de maan.

Notities aanmaken via e-mail (Premium)

Via Settings in de webinterface van Evernote kun je je eigen Evernote e-mailadres achterhalen. Evernote maakt een notitie aan van ieder e-mailbericht dat je hier naartoe stuurt. Handig als je Evernote even niet bij de hand hebt of de output van een webdienst wilt koppelen.

Voor verschillende Outlook-versies zijn er Evernote-add-ins zodat je e-mailberichten en bijlagen snel kunt bewaren in Evernote. Daarnaast kun je Evernote-notities als bijlage met een e-mailbericht meesturen.

Evernote gebruikt het onderwerp van het e-mailbericht als titel voor de nieuwe notitie. Vervolgens kun je in het onderwerp meegeven:

  • ! = Herinnering. Om een herinnering op de notitie te zetten gebruik je een uitroepteken ! gevolgd door tomorrow (morgen), 1week (volgende week) of een dag van de week (monday, tuesday, wednesday, thursday, friday, saturday, sunday). Je kunt een specifieke datum meegeven in het Amerikaanse datumformaat JJJJ/MM/DD.
  • @ = Notitieboek. In welk notitieboek wil je dat de notitie terechtkomt? Gebruik hiervoor een apenstaartje @ gevolgd door de naam van het notitieboek;
  • # = Label. Welke labels wil je aan de notitie toevoegen? Gebruik hiervoor een hash teken # gevolgd door het label. Je kunt meerdere labels meegeven: gebruik wel steeds opnieuw een hash teken #.
  • + = Toevoegen. Als je de onderwerpregel afsluit met een plus (+) dan voegt Evernote de e-mail toe aan de meest recente notitie met die titel.

De volgorde is belangrijk. Begin met het onderwerp en geef dan eventueel notitieboek en labels mee.

Via e-mail kun je geen nieuwe notitieboeken en labels aanmaken. Die moeten er dus al zijn.

Via je persoonlijke instellingen kun je instellen dat Evernote de notities moet organiseren. Evernote kiest dan automatisch een notitieboek en labels op basis van eerdere notities. Evernote verwerkt geen e-mailberichten die volgens Sophos spam zijn of een virus bevatten.

Automatisch bestanden importeren (Windows)

Onder Evernote voor Windows kun je via het menu “Tools>Import  Folders” bestanden in Evernote importeren. Nadat je een map hebt aangegeven monitort Evernote deze map (houdt in de gaten of er bestanden bij komen) en importeert bestanden die daar verschijnen automatisch. Per map geef je daar aan of bestanden uit subdirectories ook moeten worden geïmporteerd, in welk notitieboek de notities moeten worden aangemaakt en of de bestanden verwijderd mogen worden.

Als je in Windows met de rechtermuisknop op een bestand klikt dan kun je het bestand “kopiëren naar” een andere locatie. Deze andere locatie kan ook een programma zijn en je kunt ook meerdere bestanden selecteren om in één keer te “kopiëren naar”. De opties onder “kopiëren naar” zijn gewoon snelkoppelingen in een bepaalde map. Standaard levert Microsoft Windows de volgende opties mee voor “kopiëren naar”:

  • Bureaublad (snelkoppeling maken)
  • E-mailontvanger
  • Gecomprimeerde map
  • Mijn documenten

Je kunt daar eenvoudig een door Evernote gemonitorde map aan toevoegen. Maak daarvoor eerst een snelkoppeling naar een door Evernote gemonitorde map. Vervolgens verplaats je deze snelkoppeling naar de SendTo folder die afhankelijk van je Windows versie hier is te vinden:

  • Windows XP: C:\Documents and Settings\%username%\SendTo
  • Windows Vista en Windows 7: %APPDATA%\Microsoft\Windows\SendTo

Voor macOS staat op het weblog Thought Asylum een workaround voor Evernote Watch folders en Send to Evernote via Automator/AppleScript.

Scan teksten naar PDF voor copy/paste

Als je gebruik maakt van Evernote Premium kijk dan ook eens of je scanner PDF-documenten kan genereren. Evernote kan deze PDF-documenten importeren. Een scan is voor een computer in eerste instantie niets anders dan een afbeelding, ook als je deze als PDF bewaart. De meeste scanners kunnen een PDF-bestand doorzoekbaar maken door letters te herkennen. Dat proces heet OCR (Optical Character Recognition) en het is een aparte stap die je moet laten uitvoeren ná het scannen.

Van een zogenaamde searchable PDF kun je de tekst gewoon selecteren, kopiëren en ergens anders weer plakken. Handig om de tekst van een pagina van een andere opmaak te voorzien in Microsoft Word of te publiceren op een website zonder de tekst over te typen. Evernote adviseert documenten te scannen naar PDF.

Als je Evernote Premium hebt dan maakt Evernote PDF-documenten doorzoekbaar als ze dat nog niet waren. Evernote bewaart zowel het oorspronkelijke PDF-bestand als de doorzoekbare variant. Als je met de rechtermuisknop klikt op een notitie met PDF document erin kun je kiezen voor “Save Searchable PDF Document” zodat je de variant mét OCR ook ergens anders voor kunt gebruiken. Evernote voert OCR uit op de server waardoor je er niet op hoeft te wachten. Als je sneller klaar wilt zijn met scannen, kijk dan of je in de software van je scanner een optie als “Convert to Searchable PDF” kunt vinden en schakel die uit.

Er zitten wat addertjes onder het gras die op zich niet erg zijn – alleen attendeert Evernote je er niet op als het gebeurt:

  • Doordat Evernote OCR op de server uitvoert werkt het niet met je notities die je bewaart in een lokaal notitieboek.
  • Het PDF-bestand mag niet versleuteld zijn of beveiligd met een wachtwoord.
  • Evernote maakt alleen de eerste 100 pagina’s van een document doorzoekbaar.
  • Evernote OCR in PDF werkt niet voor handgeschreven teksten.
  • Evernote OCR concentreert zich op vindbaarheid van de tekst, of het op exacte de juiste positie staat is van minder belang.
  • Het PDF-bestand mag niet groter zijn dan 25MB.

Notities exporteren

Je kunt je notities exporteren naar HTML en ENEX (EverNote EXport). Geëxporteerde notities in HTML kun je op iedere computer openen, of je nu wel of geen Evernote hebt. ENEX-bestanden kun je later weer inlezen in Evernote. Dat maakt ENEX handig voor backup, migratie of het archiveren van notities buiten Evernote.

Doordat ENEX een XML-bestandsformaat is kun je het bewerken met iedere tekstverwerken. Evernote adviseert met klem dat niet te doen om typefouten te voorkomen. Als je geautomatiseerd gegevens wilt uitwisselen met Evernote, gebruik dan de Evernote API.

App Center – integraties van partners

Duizenden ontwikkelaars werken aan ideeën rondom het “Evernote ecosystem”. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Pocket om gelezen artikelen die interessant waren te bewaren in Evernote. Met IFTTT (If This Then That) koppel ik diverse webservices zoals Twitter aan Evernote.

Evernote integreert met het populaire chatprogramma Slack. Je kunt vanuit Slack notities maken (/note danwel /clip) en zoeken (/find) in Evernote. Een notitie delen met anderen is een bewuste actie dus je kunt de integratie gerust uitproberen.

Evernote somt de integratiemogelijkheden op in het Evernote App Center (tot september 2013: Evernote Trunk). Je kunt bladeren door de integraties van partners op platform (Windows, iPhone, iPad, Mac, Android) of verzamelingen zoals Productiviteit, Lifestyle en Reizen.

Applicaties en extensies van Evernote zelf

Evernote demonstreert de mogelijkheden van de API door zelf een aantal losse applicaties en extensies beschikbaar te stellen.

Scannable

Foto’s van Post-it’s, documenten, visitekaartjes en whiteboards kun je met de losse app Scannable snel bewaren in Evernote – of doorsturen naar een willekeurige andere app.

Scannable maakt een foto zodra het een document herkent, ook onder een hoek. Je kunt meerdere foto’s samenvoegen tot een document.

Als je LinkedIn koppelt dan digitaliseert Scannable de contactgegevens. Vervolgens vult de app de gegevens aan via LinkedIn met bijvoorbeeld een profielfoto waarna je het contact kun bewaren tussen je contactpersonen.

Heb je een ScanSnap Evernote Edition scanner? Dan kun je de scans daarvan opvangen met je smartphone. Als je de scanner deelde met anderen dan heb je zo geen centrale opslaglocatie meer nodig.

(Web)Clipper

Met een clipper bewaar je snel (delen van) wat je op het scherm ziet. Denk aan een uitsnede van een screenshot, een afbeelding, een artikel of zelfs een hele webpagina.

Skitch

Met Skitch kun je aantekeningen maken op een foto, plattegrond of screenshot van een website om snel iets duidelijk te maken, of als geheugensteuntje.

Basic (free), Premium of Business account

Evernote biedt een gratis account aan dat je op twee apparaten mag gebruiken. Je mag iedere 30 dagen opnieuw 60 MB inbrengen. Een individuele notitie mag 25MB ruimte innemen. Hiermee kun je flink vooruit, vooral als vooral webpagina’s en tekst wilt inbrengen en niet al te veel afbeeldingen/foto’s en audio.

Evernote beoogt een dermate goed product neer te zetten dat je er uiteindelijk voor wilt gaan betalen. Natuurlijk kijkt Evernote of dit model voor inkomsten kan zorgen door advertenties te vertonen en toont het af en toe een popup om je te attenderen op het feit dat je richting de 60 MB gaat. In 60 MB passen bijvoorbeeld 30.000 tekst notities of 400 clips van webpagina’s maar 16 hoge resolutie foto’s of 60 audio notitites. In ieder geval is het ruim voldoende om ervaring op te doen met Evernote.

Evernote heeft vertrouwelijkheid hoog in het vaandel staan. Zo worden advertenties bijvoorbeeld niet getoond op basis van de inhoud van notities die je schrijft. Nog sterker: Evernote is erg kieskeurig in de advertenties en staat alleen advertenties toe van aanvullende producten (zoals de eerder genoemde ScanSnap S300) en diensten (zoals andere software die van de API gebruik maakt) toe.

evernote-current-monthly-usage-vol

Als je “Current Monthly Usage” er ruim voor het einde van de maand uitziet zoals hierboven dan kun je account omzetten naar een Evernote Premium of Business-account.

Evernote Premium richt zich op zakelijke gebruikers. Hierbij hoort het doorzoeken van Office-documenten, presenteren, het scannen van visitekaartjes en het bewaren van vorige versies van je notities. Evernote Context attendeert je op eerdere notities en geeft suggesties via LinkedIn en betrouwbare nieuwsbronnen zoals Forbes.com en LifeHacker. Naar Evernote Premium kun je tot 10GB per maand uploaden en individuele notities mogen 200MB groot zijn.

Evernote Business maakt het samenwerken binnen bedrijven gemakkelijker. Inloggen kan Single Sign-On gemaakt worden door Evernote met SAML aan te sluiten. Daarnaast krijg je een geconsolideerde factuur.

Premium en Business-gebruikers kunnen een beroep doen op ondersteuning in het Engels van maandag tot en met vrijdag tussen 04:00-18:00 PST (Nederlandse tijd 13:00 – 03:00) of contact opnemen via de chatEvernote Free-gebruikers zijn aangewezen op self-service en mogen alleen contact opnemen voor problemen met inloggen, betalen of het rapporteren van bugs.

Je kunt iedere maand terugschakelen naar de gratis service. Alle notities en bestanden blijven gewoon toegankelijk en PDF documenten die tijdens de Premium-periode zijn geïndexeerd blijven doorzoekbaar.

Betalen voor een premium-account kan via creditcard, in-app aankoop (Apple), Google Checkout of Paypal. Voor een in-app aankoop kun je een online Gift Card kopen met iDeal (De code verschijnt dan direct op je scherm en in je e-mail) of in een lokale winkel.

De upgrade is gelukkig binnen een paar minuten geregeld waarna je “Current Montly Usage” er zo uit ziet.

evernote-current-monthly-usage-leeg

Soms krijg je codes om gratis Evernote Premium te gebruiken. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een Moleskine Smart Notebook, Livescribe wifi smartpen of telecomabonnement. Evernote hoopt dat van de nieuwe gebruikers die gekoppeld aan een concrete toepassing kennismaken met Evernote een hoger percentage kiest voor Evernote Premium.

Evernote-punten (points) verdienen en verzilveren

Door vrienden naar Evernote te verwijzen of deel te nemen aan een actie bij Evernote-partners kun je punten verdienen. De Evernote-punten kun je verzilveren voor cadeautjes of upgrades zoals een Premium-abonnement, extra uploadlimiet of bezoek aan het hoofdkantoor van Evernote (exclusief reiskosten). Via de instellingen van Evernote kun je vrienden uitnodigen en inzien hoeveel punten je hebt verzameld.

De nieuwe Evernote-gebruikers hebben als voordeel dat ze beginnen met een maand lang gratis Evernote Premium.

Evernote Premium cadeau geven

Als je de betaalmethodieken Google Checkout of Paypal nog niet gebruikt dan kan een andere Evernote-gebruiker je een jaaraccount cadeau geven.

Als iemand al Evernote Premium heeft dan zet Evernote het cadeau om in vrijer te besteden Evernote-punten. Verlengen van het abonnement is vervolgens één van de mogelijkheden.

Evernote Business

Je kunt Evernote inzetten als verzamelplek voor informatie die je nu op diverse andere plekken bewaart zoals netwerkschrijven, wiki’s en e-mail. De vrije vorm van informatie in Evernote dwingt geen proces af, je kunt het inzetten voor projectmanagement of de opslag van documenten/kennis/trainingsmateriaal. Iedereen in de organisatie kan gemakkelijk kennis delen en terugvinden wanneer ze het nodig hebben, wissel bijvoorbeeld kennis uit tussen support en sales.

Een bedrijf heeft een startpagina binnen je Evernote account: Business Home. Vanaf die startpagina vind je aanbevolen notitieboeken en kun je zoeken en bladeren door mensen en zakelijke notitieboeken waar je toegang toe hebt.

Mensen hebben een eigen profiel met foto, volledige naam, zakelijk e-mailadres, mobiel telefoonnummer en LinkedIn-URL. Daarnaast kun je functienaam, afdeling en vestiging kwijt. Mensen kun je vinden op naam en sorteren op bijdrage aan het Business-account. Via de profielpagina kun je mensen uitnodigen en rechten geven voor een van je notitieboeken. Je ziet ook voor jou toegankelijke notities en notitieboeken waar iemand onlangs aan heeft gewerkt en andere gerelateerde notitieboeken waar je bij mag komen.

Zakelijke notitieboeken waar je bij mag komen kun je sorteren op populariteit, aanmaakdatum en titel. Voordat je lid wordt van een notitieboek kun je even door de notities bladeren en de meest recente activiteit bekijken.

Evernote Context doorzoekt ook gedeelde notitieboeken en laat gerelateerde notities zien van alle notitieboeken waaraan je deelneemt. Met het oog op kennisdeling dus een concurrent voor een interne wiki! Ontsluit het collectieve geheugen en ontdek wat je collega’s weten. Als je je notities doorzoekt dan suggereert Evernote zelfs een expert. Expertise Discovery linkt naar en pagina die de betrokken experts, zakelijke notitieboeken en notities overzichtelijk presenteert.

Expertise Discovery

Zakelijke notitieboeken zijn in eerste instantie zichtbaar voor de maker en de beheerder. Vervolgens kunnen ze worden gedeeld met andere Evernote-gebruikers. Ook buiten het bedrijf. Zakelijke notitieboeken blijven eigendom van het bedrijf – ook als de medewerker het bedrijf verlaat. Je kunt specifieke notitieboeken onder de aandacht van collega’s brengen door ze als Aanbevolen te markeren waarna ze op hun startpagina verschijnen. Bestaande persoonlijke notitieboeken kun je met een druk op de knop omzetten naar een zakelijk notitieboek. Als je een notitie vanuit een “zakelijk notitieboek” (Business Notebook) via e-mail deelt dan gebruikt Evernote je zakelijke e-mailadres.

Notities die je uit je zakelijke notitieboeken verwijdert komen in de prullenbak van het bedrijf terecht. Beheerders kunnen deze doorzoeken zodat ze ter ondersteuning snel een notitie terug kunnen vinden om te herstellen (restore). Beheerders legen periodiek de prullenbak door notities definitief te verwijderen zodat kennis nooit zomaar verdwijnt.

Als bedrijf kun je je medewerkers laten werken met Evernote Business. Beheerders van Evernote Business kunnen eenvoudig de toegang van medewerkers regelen (met Active Directory of LDAP) en één factuur betalen. Medewerkers blijven beschikking houden over hun eigen Evernote account – notities die daar worden bewaard blijven van de medewerker. Dit account krijgt de functionaliteit van Evernote Premium.

Versiebeheer en backups

Als je als gratis gebruiker per ongeluk een notitie verwijdert of verkeerd aanpast én deze wijziging hebt gesynchroniseerd dan kun je niet meer terug naar de voorgaande versie. Versiebeheer is immers een Premium feature. Als je er in dergelijke gevallen snel bij bent (voor de synchronisatie) dan kun je via de Evernote website vaak alsnog je notitie herstellen. Als je Evernote op meerdere machines gebruikt dan kun je op deze clients een vorige versie van je notitie vinden, let er dan wel op dat je niet synchroniseert (verbreek bijvoorbeeld de netwerkverbinding). Note History kun je ook via de Windows client bereiken vanaf de eigenschappen van een notitie.

Van notities die je in een notitieboek bewaart die je niet met de server synchroniseert kan ook Evernote Premium ook geen kopie maken. Daarnaast heeft Evernote ook geen kopie van notities die je definitief verwijdert (dus na het legen van de prullenbak).

Het is dus in alle gevallen aan te raden om zelf zorg te dragen voor een regelmatige backup van de database. Dat kan bijvoorbeeld automatisch met KPN Backup Online (waarbij Evernote wel afgesloten moet zijn). Je kunt ook zelf een backup maken van al je notities door ze periodiek en automatisch te exporteren naar het Evernote bestandsformaat .enex met Evernote Exporter (Windows).

Hoewel het in de praktijk weinig is gebeurd kan de Evernote service tijdelijk onbereikbaar zijn. Evernote rapporteert dan via de Evernote Status pagina. Tijdens de downtime kun je op de Mac en Windows clients gewoon doorwerken maar niet synchroniseren met de Evernote servers. Premium gebruikers die notitieboeken offline beschikbaar hebben gemaakt op hun iPhone of iPad kunnen ook gewoon doorwerken. Zodra de servers weer beschikbaar zijn synchroniseert Evernote weer zodat alle clients weer up-to-date zijn.

2-stappenverificatie en toepassingen met toegang tot je account

Je kunt de toegang tot je Evernote-account beveiligen met 2-stappenverificatie. Na het invoeren van je inlognaam en wachtwoord (iets dat weet) voer je een tweede verificatie in met iets dat je in je handen hebt. Zo beveilig je je account tegen hackers op internet die proberen in te loggen op accounts. De tweede verificatie bestaat uit zes cijfers die je via SMS of op de smartphone-app Google Authenticator kunt ontvangen. Je krijgt ook een setje codes waarmee je in kunt loggen waarmee je kunt inloggen als je je telefoon kwijt of vergeten bent.

  1. Werk alle officiële Evernote-apps die je gebruikt op al je apparaten bij naar de laatste versie (via bijvoorbeeld de App Store of Google Play);
  2. Login op Evernote Web en kies voor de toegang tot je Evernote-account intrekken via Toepassingen. Via Toepassingsgeschiedenis kun je zien welke applicatie toegang tot je Evernote-account heeft gekregen. Het IP-adres en de naam van de geografische locatie staan daarbij.

    Hoe ik mijn Evernote account heb ik gericht

    Ik heb gekozen voor een Evernote Premium account. Doordat ik als vanzelf bestanden in Evernote sleepte hield ik op een gegeven moment altijd een stukje maand over aan het einde van mijn Evernote ;-)

    De krachtige manier van zoeken in Evernote maakt het eigenlijk overbodig om informatie te categoriseren in hiërarchische structuren. Zoekopdrachten die je vaker gebruikt kun je bewaren als “saved search”. In Evernote kun je notities organiseren in notitieboeken en aan individuele notities kun je labels en opmerkingen toevoegen. Per notitieboek kun je instellen of je deze voor jezelf wilt houden (dit is standaard) of dat je deze wilt delen. Je kunt notitieboeken ook delen met mensen die zelf geen Evernote account hebben. Tenslotte kun je notitieboeken groeperen in stacks (stapels) voor b.v. “Privé” en “Werk” om de 250 notitieboeken die je kunt aanmaken overzichtelijk te houden. Evernote onthoudt per machine welke stack je open had staan.

    Tips:

    • Je kunt linken naar (een of meerdere) individuele Evernote notities. Klik met de rechtermuisknop op een notitie om het adres te achterhalen. Als je met shift ingedrukt klikt op zo’n link dan opent Evernote de notitie in een apart venster. De linkjes werken ook in de mobiele interfaces van Evernote. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit een taakbeheer systeem linken naar aantekeningen.
    • Je kunt notities ook kopiëren. Dit is handig om een sjabloon/template te maken voor specifieke aantekeningen die je vaker neemt, zoals notulen.

    Zelf maak ik gebruik van een standaard notitieboek, Inbox, welke ik niet heb gedeeld. Hier komen notities terecht die ik nog niet heb verwerkt.

    Ook heb ik een notitieboek Lees/kijkvoer met artikelen en video’s die ik gedurende de week op pik maar niet direct wil lezen/bekijken.

    Verder gebruik ik notitieboeken om notities te groeperen rondom werk-, privé- en weblogprojecten. Voor het schrijven van een artikel of boek verzamel ik notities met foto’s, webclips, artikelen en aantekeningen in een notitieboek. Eventueel kun je labels gebruiken om ze te groeperen op een specifiek onderwerp/hoofdstuk. Dus dit artikel is ooit gebaseerd op vele notities in een notitieboek Evernote.

    Tenslotte heb ik een notitieboek Archief waar zaken in staan waar ik enkel aan hoef te kunnen refereren, zoals artikelen die ik op een website heb gelezen. Doordat ik het artikel bewaar in Evernote kan ik het ook nog terug vinden als de oorspronkelijke website verdwijnt of het artikel verwijdert.

    Evernote, Getting Things Done en de Inka Pen

    Evernote gebruik ik ondersteunend aan mijn Getting Things Done systeem volgens de training van meereffect. Daarnaast gebruik ik, omdat het activeren van de smartphone en Evernote, dan krabbelen/een snapshot maken en wachten op uploaden mij soms toch net iets te lang duurt, de Inka pen in combinatie met een gevouwen gelinieerd A4’tje en GTD Notetaker Wallet.

    Meer informatie

    Er is een Nederlandstalige openbare Facebookgroep waar je tips kunt delen en vragen kunt stellen (beheerder Sander Datema bewaart de beste tips). Of kijk eens of er een Evernote Community-evenement in de buurt is.

    Samen met Frank Meeuwsen en Oskar van Rijswijk schreef ik het praktische handboek Lifehacking met Evernote.

    Je kunt daarnaast toepassingsideeën opdoen van de Evernote Ambassadors die de tool inzetten ter ondersteuning van een specifiek deel van hun leven. Of zelf Evernote Community Leader (kennis over jouw toepassing delen) of Evernote Certified Consultant (bedrijven adviseren over de inzet van Evernote) worden.

    Evernote betrekt af-en-toe gebruikers bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Daarvoor kun je je inschrijven voor Evernote Labs.

    Over Evernote

    Rond de eerste verjaardag in 2009 rapporteerde Evernote 800.000 gebruikers te ondersteunen met 26 medewerkers. Evernote geeft aan het betrouwbare externe geheugen te willen zijn. Werken aan vertrouwen doet Evernote door je notities goed te beveiligen. Zo kun je tekst in je notities dusdanig versleutelen dat alleen de eigenaar de notities kan inzien. De harde schijven van de servers van Evernote zelf worden na gebruik grondig vernietigd. Het Evernote Transparency Report laat zien dat ze gegevens niet zonder slag of stoot afstaan aan overheden.

    De meeste apparaten hebben standaard al een manier om aantekeningen te maken. Op iPhone heb je Notities en Google lanceerde Google Keep. Dergelijke applicaties zijn veel minder geavanceerd dan Evernote. Evernote ziet ze dan ook niet als concurrent maar als opstapje om gebruikers kennis te laten maken met het maken van aantekeningen. Uiteindelijk gaat een gebruiker op zoek naar een applicatie die meer kan waarna Evernote vanzelf boven komt drijven.

    Evernote richtte zich in eerste instantie op de Amerikaanse markt maar er was al snel belangstelling vanuit andere Engelstalige gebieden, Japan en Nederland. Evernote heeft zich in het tweede jaar gericht op internationalisering en parnerships. 15 maanden na de start had Evernote 1 miljoen gebruikers, het tweede miljoen volgde 7 maanden later en het derde miljoen vier maanden later. In mei 2011 stond de teller op 8 miljoen en vlak voor haar derde verjaardag gebruikten 10 miljoen mensen Evernote. En nog komen er tienduizenden Evernote gebruikers per dag bij. Eind 2014 werd Evernote in Nederland door meer dan 1 miljoen mensen gebruikt.

    Er is een overzichtelijke infographic die de geschiedenis, mogelijkheden en gebruikers van Evernote weergeeft.

    Qua internationalisering gaat het naast een vertaling van de gebruikersinterfaces ook om het indexeren van (ook handgeschreven) teksten. Evernote koos voor het vertalen voor een aanpak waarbij Evernote gebruikers konden bijdragen aan de vertaling. Per land is een coördinator aangesteld. De Evernote Mac client is op deze manier binnen 24 uur in drie talen vertaald en zelf heb ik eind 2009 een bijdrage geleverd aan de Nederlandse vertaling. Been there, done that, got the t-shirt ;)

    Evernote werkt met open standaarden zodat je altijd je eigen notities kunt im- en exporteren zonder dat je hiervoor van Evernote als leverancier afhankelijk bent. Momenteel kun je publieke notitieboeken als widget tonen in je website/blog/facebook account.

    In mei 2012 is Evernote als Yinxiang Biji (印象笔记) gelanceerd in China. Yinxiang Biji is los van de Amerikaanse Evernote in China zelf opgezet om Evernote sneller, betrouwbaarder en beter te integreren met het Chinese internet. De netwerkverbinding tussen Amerika en China is niet zo best, aldus Evernote. Afstemmen op de Chinese markt en wetgeving is de enige manier om te voorzien in de wensen van het ook in China groeiende Evernote.

    Ontwikkelen op Evernote

    Heb je wat meer technische affiniteit dan kun je acties voor de Evernote client scripten via de Windows client of macOS.

    Of als ontwikkelaar samenwerken met Evernote om als partner gebruik te maken van services API en jouw oplossing aan te bieden via het App Center. Via de API kun je alle data benaderen, inclusief de woorden die Evernote heeft geïndexeerd bij een notitie. Linux client NixNote is via de API tot stand gekomen.

    Ontwikkelaars passen perfect in het businessmodel van Evernote. Zo is het bijvoorbeeld geen enkel probleem om een soortgelijke applicatie als Evernote zelf al heeft gebouwd te maken. Evernote stimuleert de ontwikkeling van applicaties die eindgebruikers meer uit hun persoonlijke data laten halen.

    Of neem het Evernote Accelerator programma waarin Evernote op het hoofdkantoor samenwerkt met kleine teams om hen op weg te helpen met hun bedrijf. Een intensief programma voor het delen van kennis over crowdfunding, personeel aannemen, samenwerken met telecom maatschappijen, ontwikkelen op meerdere platformen en pitchen. Het idee is om startups van kennis te voorzien, zelfs over zaken als het regelen van financiering. Naast App Center zet Evernote social media en in-app aankondigingen in om integraties onder de aandacht van gebruikers te brengen. En mensen in contact brengen met anderen in Silicon Valley – waaronder investeerders.

    So much stuff to keep track of, just throw it in Evernote, your external brain!

4 gedachten over “Evernote: Overal aantekeningen vastleggen en terugvinden

  1. Claes Brantjes schreef:

    Goededendag Patrick, zo head ik nog nooit van je gehoord, zo kom ik je io internet overal tegen.
    In dit geval zocht ik na wat ik zoal met het programma evernote kan doen. Ik begreep dat het op een IOS iPad erg goed werkt, ook voor handgeschreven teksten, maar op mijn oudere Mac Book
    Pro 17″ met macOS 10.6.8[snow leopard], zal ik dan wellicht via mijn wacom tablet moeten werken
    als ik het goed heb gelezen . Klopt dit. Het lijkt me een eindeloos programma voor een oude sloddervos die wel zijn streken nog heeft, maar veel in het chaotisch grote aanbod van nieuwe zaken verdwaald en vergeet. In ieder geval dank voor je uitleg.
    groetClaes

    • Patrick Mackaaij schreef:

      Hallo Claes,

      Op dit moment kun je met weinig of geen Evernote-clients direct handgeschreven tekst invoeren. Je kunt er wel op zoeken. Volgens mij is de huidige mogelijkheid Penultimate op iPad, bij voorkeur met een speciale pen.

      Mocht je veel of liever met Microsoft Office werken, dan is Microsoft OneNote een goed alternatief voor Evernote.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.