Durftevragen boek - Niels Roemen & Fanny Koerts

Durftevragen – de kracht van sociale overwaarde benutten

Durftevragen – de kracht van sociale overwaarde werd geschreven door Nils Roemen en Fanny Koerts omdat we leven in een wereld van gigantische overvloed en dat vergeten zijn te benutten.

Informatietechnologie maakt dat mensen elkaar tegenwoordig gemakkelijk kunnen vinden om samen te werken, tegen lagere kosten dan ooit tevoren (denk bijvoorbeeld aan sociale netwerken). Iedereen haalt er een enorme voldoening uit om anderen te helpen maar het lijkt er wel eens op dat wij Nederlanders collectief hebben afgeleerd om anderen om hulp te vragen. Maar ga voor de grap eens bij jezelf na hoe het voelt als je een ander verder kunt helpen met advies of iets wat je kunt missen. Goed, toch? Hulpvaardigheid zit in onze genen.

Durftevragen ken ik zelf vooral via Twitter maar het is allemaal begonnen als een sessie. De eerste durftevragensessies werden in 2006 door Herman Dummer en Nils Roemen op een beurs gehouden. Mensen ontdekken tijdens zo’n sessie wat ze willen vragen en gaan elkaar helpen. Er bleek iedere sessie zo’n enorme hoeveelheid energie vrij te komen dat besloten werd de sessies vaker te gaan geven. Inmiddels worden er in Nederland tientallen durftevragensessies per dag gehouden.

Met de opkomst van Twitter werden de sessies door een tip van Martijn Aslander ondersteund om de vragen van deelnemers breder uit te zetten. Ook dat bleek een schot in de roos. De Twitter hashtags #durftevragen en #dtv hebben dagelijks een bereik van honderdduizenden mensen waardoor mensen op uiteenlopende vragen antwoord krijgen of worden doorverwezen. Ook de Facebook Group Durftevragen (rechtsboven “Vragen om lid te worden van de groep”) doet het goed.

N.B.: Op de homepage van Durftevragen komen de tweets met de hashtag #durftevragen ook langs en via het Twitteraccount @durftevragen kun je de vragen volgen die tijdens de sessies worden gesteld.

Je moet weten wat je wilt en dat ook vragen. Want als jij niet vraagt wat je wilt dan gaan mensen je ook niet helpen. De Amerikaanse managementdenker Simon Sinek vertelt in de TED.com video How great leaders inspire action over het belang om na te denken over de vraag waarom je dingen doet en wilt. Mensen verbinden zich volgens hem niet met wat je doet of hoe je het doet. Mensen gaan je helpen, steunen en over je praten als ze weten wáarom je het doet. The Golden Circle:

Het boek behandelt diverse voorbeelden van mensen die elkaar, vaak belangeloos, verder helpen. Van het eenvoudige voorbeeld van de studenten Omar Kbiri en Lennard Hulsbosch die ondernemer en multimiljonair Richard Branson vroegen of ze in zijn privéjet mee mogen vliegen naar Washington om aanwezig te zijn bij de inauguratie van Obama tot Rainer Nolvak die een massale samenwerking in Estland in beweging zette waarbij 50.0000 mensen het land in vijf uur tijd van ál het zwerfafval ontdeden.

Het boek Durftevragen beslaat effectief zo’n 100 pagina’s en is prettig leesbaar geschreven. Lees hoe je toverballenmensen vindt!

Durftevragen boek - Niels Roemen & Fanny Koerts

Bestel bij – Bol.comPDF

Eén voorbeeld uit het boek van Juul Martin “Hoe we de Waarmakerij waarmaakten”sprong er wat mij betreft nog uit:

‘In het najaar van 2010 was ik bezig met de voorbereidingen van 7 Days of Inspiration in Nijmegen, het initiatief om overal in Nederland maatschappelijke projecten op te richten, geïnspireerd door het schoonmaakproject in Estland. Steeds meer mensen haakten aan en het leek ons handig als we een vast plekje zouden hebben voor alle werkzaamheden en overleg. We vroegen Standvast Wonen, een woningbouwcorporatie waarmee we bevriend waren door een fijne samenwerking bij andere projecten, of die ons kon helpen. Dit vereiste gewoon een telefoontje naar Esther die daar werkte. Ze zou even nadenken.

Een week later vroeg ik Nils Roemen met een grote glimlach op mijn gezicht of hij de volgende ochtend op Tooropstraat 117 wilde verschijnen. Waarom verklapte ik niet. Die volgende ochtend stond hij voor een leegstaand pand toen ik daar aankwam met Theo, ‘chef gebouwen’ van Standvast. Theo had een sleutel bij zich en zei: alsjeblieft, maak er wat moois van, en hij vertrok weer. Overrompeld door dit vertrouwen in de vorm van een sleutel gingen we het pand binnen. Wat bleek? Het was een enorm, ruim gebouw. We verdwaalden de eerste keer letterlijk. We bedachten al snel dat we die plek als co-werkplek zouden inrichten zodat iedereen zelf mooie projecten kon waarmaken, 7di of niet. De Waarmakerij was geboren. We belden iedereen die we kenden om te vertellen dat we ruimte beschikbaar hadden en spullen nodig hadden.

Dat hebben we geweten, we moesten snel een vrachtwagen lenen: we kregen bureaus en stoelen voor 32 werkplekken, een prachtig logo, een huisstijl, website, banners, verf, koffiezetapparaten, zo veel servies dat je er een restaurant mee zou kunnen beginnen, Wi-Fi, printers, laptops, scanners, zelfs een oldskool fax, papier, kunstwerken, beamers, duizenden blocnotes en pennen van een bedrijf dat net een nieuwe huisstijl had, zo veel boeken dat we ze weer weggaven en niet te vergeten tientallen handen van mensen die een uurtje over hadden om te sjouwen en te schilderen. Binnen een week was het pand opgeknapt en ingericht en werd er “waargemaakt”. Natuurlijk zeiden sommige mensen nee, maar het mooiste vind ik dat niemand ooit heeft gevraagd: wat krijg ik ervoor terug?’

Ervaren facilitators (durftevragenbegeleiders) helpen tijdens een durftevragensessie in de buurt of een in-company of event helder te krijgen wie er nou eigenlijk wat wil. Als jou gelukt is wat je wilt dat lukt, wat is er dan gelukt? De sociale kracht van de aanwezigen (met ander referentiekader dan jij) en hun netwerken (ook via internet!) helpen vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Binnen  durftevragen  werkt men  uitsluitend  met  waardebepaling achteraf (wba).

Door de kracht van durftevragen en door te zien wat er gebeurt met mensen die ook in het ‘het kan wel’-paradigma terechtkomen hebben de auteurs het flauwe vermoeden gekregen dat er nog veel meer kan veranderen als de principes die ze in het boek beschrijven doorsijpelen in de rest van de samenleving.  Daarom: doe je mee?

Of lees nog meer over het boek in de boekbespreking van Arjan Broere op Lifehacking.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.