Twitterchat: kennis en ideeën uitwisselen

Mensen plaatsen tientallen miljoenen berichten (tweets) per dag op Twitter. Met een #hashtag kunnen mensen tweets op onderwerp terugvinden. Zo kun je een twitterchat organiseren voor het uitwisselen van kennis en ideeën.

Jarenlang hebben Elja Daae en Raymond Snijders onder de hastag #blogpraat het onderwerp bloggen iedere maandagavond op de kaart gezet. In dit artikel leg ik in nagedachtenis van #blogpraat uit wat een twitterchat is en hoe je er gemakkelijk aan mee kunt doen. Hopelijk inspireert het je een twitterchat te organiseren!

Historisch gezien was een webblog een website waaraan je gemakkelijk artikelen toe kon voegen die dan in omgekeerd chronologische volgorde verschenen. Weblog werd al snel afgekort tot blog en de activiteit van het schrijven daarmee naar bloggen. Op diezelfde manier is het publiceren van video’s via videobloggen verkort tot vloggen. De meest populaire software om te bloggen (WordPress) kun je tegenwoordig heel breed inzetten. Veel statische websites draaien erop, de artikelen kun je op thema presenteren, je kunt gemakkelijk met meerdere mensen samenwerken. Bezoekers kunnen een blog regelmatig bezoeken of een attentie krijgen als er een nieuw artikel is – allemaal gratis.

Wikipedia noemt het persoonlijke of gespecialiseerde karakter van weblogs interessant voor bezoekers. Dat vind ik een treffend kenmerk.

Wat was blogpraat?

Blogpraat is een afgesproken zoekwoord (#hashtag) om tussen de vele miljoenen berichten op Twitter die berichten te vinden die over het onderwerp bloggen gaan. Door er een hekje (hashtag) voor te plaatsen maakt Twitter van #blogpraat een linkje. Als je de link volgt dan kun je de berichten lezen die #blogpraat bevatten.

Blogpraat

Iedere eerste maandagavond van de maand om 20:00u gebruikten mensen #blogpraat in berichten. Vragen stellen, meningen uitwisselen, tips & tricks, handige linkjes, technische of conceptuele vraagstukken – alles kwam aan bod. En je kon natuurlijk ook gewoon meelezen en kennis opdoen. Regelmatig was er een sessie waarbij de deelnemers aan blogpraat feedback geven op een ter review aangeboden blog – de blogreview.

Voor de start bepaalden de moderators het onderwerp waarover gesproken ging worden. Natuurlijk maakten zij hiervan graag gebruik van ideeën van de community. Om 20:00u trapte de discussie af met deze hoofdvraag. Vervolgens volgen er op gezette tijden subvragen (V1, V2, V3, …) om de discussie te begeleiden. Om 21:00u stuurde de moderator een tweet dat het einde #blogpraat was voor vanavond. De moderator verzamelde de berichten en stelde deze beschikbaar in het archief op blogpraat.com.

Efficiënter meedoen met TweetDeck of tchat.io

Onderschat de focus die je nodig hebt om de discussie live te volgen niet en lees de grappig ingestoken tips ter voorbereiding op #blogpraat.

Met een hashtag kun je dus gemakkelijk chatten met veel mensen tegelijkertijd. Dit principe kun je dus ook voor je eigen thema met eigen trefwoord inzetten. Mensen gebruiken hashtags om bijvoorbeeld tijdens TV-uitzendingen te twitteren. Hoe meer gebruikers, hoe lastiger het is om de stortvloed aan tweets te volgen. Daar is weinig aan te doen.

Er zijn websites waarmee je handig deel kunt nemen aan een chat op Twitter. Met een tekstvak waarin de hashtag al is voorgedrukt zodat je die niet steeds hoeft te typen. De sites halen periodiek nieuwe tweets binnen die dan vanzelf op je scherm verschijnen.

TweetDeck is een officiële tool die Twitter beschikbaar stelt voor power-users. Nieuwe tweets verschijnen automatisch in kolommen die je naar wens op het scherm toevoegt. Dat gaat met #blogpraat soms wat te snel maar als je de kolom ietsje naar beneden scrollt dan stopt het automatisch doorschuiven. Ik vond het handig om naast #blogpraat een kolom open te hebben met tweets die aan mij zijn gericht. Je kunt ook een kolom toevoegen met tweets van de moderator zodat je de volgende vraag niet over het hoofd ziet. TweetDeck is snel te bedienen met het toetsenbord. Navigeer met de pijltjes, druk op ENTER op te zien waarop iemand reageerde en ga terug met BACKSPACE.  Reageren, favorieten, retweeten of een nieuwe tweet opstellen kan met een druk op de knop. Druk op ? binnen TweetDeck voor meer sneltoetsen.

tchat.io is een generieke website waar je chats kunt volgen. De site ververst automatisch en als je wilt kun je de stroom even pauzeren.

Je kunt eenvoudig tweets retweeten of toevoegen aan je favorieten. Ook kun je een reply sturen.

Een reply is handig omdat je op deze manier niet al je volgers belast met een tweet die voor de mensen die deelnemen aan de chat is bedoeld. Let wel: wederzijdse volgers lezen altijd mee.

Het voordeel van de standaard Twitter Search is dat je daar ook op een reply-tweet kunt klikken om te zien waar het een reactie op was. Het zou mooi zijn als tchat.io dergelijke threads snel kan weergeven.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.